Contabilul incepator

Cum se inregistreaza facturile de achizitii interne in Saga

Cum se inregistreaza facturile de achizitii interne in Saga
Laurentiu Ianculescu

SagaCum se inregistreaza facturile de achizitii interne

Intrati in program. Alegeti optiunea OPERATII apoi INTRARI.

Aici exista 2 ecrane in care veti face inregistrarile:

  1. Ecranul de deasupra, unde inregistrati nr. factura, denumire furnizor, data facturii si data scadenta.

Daca furnizorul apare pentru prima data, in momentul in care ati introdus numele sau si ati dat ENTER, vi se spune ca nu exista si sunteti intrebati daca vreti sa-l creati. Alegeti optiunea DA, vreti sa-l create si atunci el va duce direct in fisierul in care trebuie introduce datele furnizorului. Ii lasati numele si introduceti CUI-ul. Apoi dati VERIFICARE. Programul verifica daca este CUI-ul correct si daca acel furnizor este sau nu inregistrat cu TVA la incasare. Astfel, programul va sti la operatiile ulterioare cu acest furnizor cum sa il trateze, fara sa fie nevoie de interventie manuala. In plus, butonul de VERIFICARE adduce automat si adresa furnizorului. Daca vreti sa introduceti si alte informatii despre furnizor, o veti face manual. La final dati SALVARE si inchideti ecranul cu FURNIZORI. In acest moment v-ati intors la INTRARI, unde va aparea numele furnizorului salvat. Dati de 2 ori ENTER si puneti DATA si SCADENTA. Este recomandabil sa treceti si   SCADENTA pentru ca ulterior puteti face rapoarte cu furnizorii neplatiti inca si perioadele scadente.

Acum treceti la ecranul de jos.

  1. Ecranul de dedesubt unde inregistrati continutul facturii propriu zise.

Veti selecta de la bun inceput daca vreti ca achizitia sa fie pe NEDEFINIT sau daca o vreti pe o anumita gestiune.

Sa presupunem ca vreti sa o inregistrati pe ALTE MATERIALE si pe GESTIUNEA CENTRALA.

Primul ecran, TIP, va fi generat din FISIERE / TIPURI DE ARTICOLE / SERVICII. In general aveti cateva optiuni predefinite in acel ecran asa ca puteti intelege care sunt setarile pe care sa le faceti. Dati denumirea pe care o vreti si alegeti setarile corespunzatoare. Salvati.

Cum creati GESTIUNEA

Tot din FISIERE / GESTIUNI.

Denumiti gestiunea si din acest moment sunteti atenti ca tot ce intra in gestiunea CENTRALA (sau cum o veti denumi), sa intre pe ALTE PATERIALE / GESTIUNEA CENTRALA.

Adica, la TIP alegeti ALTE MATERIALE, apoi GESTIUNEA CENTRALA (sau X) apoi dati denumirea articolului care intra in gestiune.

Prima data cand introduceti articolul, vi se va spune ca el nu exista si daca vreti sa-l create. Alegeti DA si atunci programul va muta in FISIERE / ARTICOLE


ATENTIE!

ARTICOLE este complet diferit de TIPURI DE ARTICOLE / SERVICII. In acesta din urma puneti genul articolului (ca sa spun asa), denumirea globala a mai multor tipuri de articole. Asta inseamna ca aici veti avea foarte putine setari, pentru ca acest grup contine, denumirea FAMILIEI de articole. In ARTICOLE vor intra absolut toate articolele achizitionate – care pot fi sute, mii, zeci de mii.

De exemplu

La TIPURI DE ARTICOLE, veti avea ALTE MATERIALE CONSUMABILE.

In acelasi timp, la ARTICOLE, veti avea: nisip, ciment, adeziv, rindea, etc.

Astea toate sunt ARTICOLE si fac parte din familia ALTE MATERIALE CONSUMABILE care este generate la TIPURI DE ARTICOLE / SERVICII.

Dupa ce dati numele articolului treceti mai departe si puneti cantitate, pret TVA. Daca aveti un singur articol, puneti cantitatea si suma totala si programul va genera celelalte sume.

Daca aveti mai multe articole, puneti CANTITATEA si VALOAREA si el generaza restul.

Apoi alegeti contul pe care inregistrati achizitia: 30XX.

Saga are la fiecare factura optiunea de BON DE CONSUM. La final de luna, alegeti optiunea si va creeaza automat BON CONSUM.

Daca ati introdus facture linie cu linie, la TIPARIRE exista optiunea de NIR pe care o selectati din ecranul pe care vi-l afiseaza Saga.

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact