Inventar 2013 – Decizie de inventariere


inventariereMai avem o luna si jumatate pana la inchiderea acestui an. Deja se fac calcule la nivel de profit si previziuni. Printre toate acestea, o importanta deosebita o are inventarierea patrimoniului. Iar aici vorbim nu doar de inventarierea propriu zisa cat si de necesitatea evaluarii mijloacelor fixe din dotare.

Din pacate multe dintre firmele mici ignora obligativitatea inventarierii pe care o considera o speta pentru firmele mari sau cel putin pentru firmele cu activitate intensa, riscand amenzi deloc de neglijat in cazul unui eventual control.


Chiar daca toate privirile se indreapta catre TVA-ul la incasare, nu trebuie omise procedurile de sfarsit de an. Si cea mai importanta dintre ele, pentru o firma care are activitate, este Inventarierea patrimoniului.

Este important sa stiti ca se supun inventarierii nu doar mijloacele fixe ci si imobilizari, stocuri, creante si datorii, disponibilitati financiare, bunuri depreciate, inutilizabile sau deteriorate, fara miscare ori greu vandabile, comenzi in curs, abandonate sau sistate, creante si obligatii incerte ori in litigiu.

Primul pas in inventariere este Decizia de inventariere pe care o ia conducatorul unitatii respective. Tot el numeste si comisia de inventariere din care NU va face parte gestionarul: cel care gestioneaza bunurile respective nu poate sa faca parte dintr-o structura de control asupra integritatii bunurilor gestionate.

 

Va prezentam anexat un model propus de Decizie de inventariere, urmand ca, in zilele urmatoare sa va punem la dispozitie si alte informatii despre inventarul care va urma.

 

Cititori :5424
Laurentiu Ianculescu (951 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


+ 7 = 16