Contabilul incepator

Perioada de proba in Contractul de Munca

Perioada de proba in Contractul de Munca
Ionut Bratanov

perioada de probaCe e perioada de proba?

Este perioada de dupa inceperea contractului de munca in care angajatorul sau angajatul au posibilitatea de a se acomoda unul cu celalalt dar si pentru verificarea aptitudinilor salariatului.

Care sunt limitele maxime?

  • Incepand din mai 2011, odata cu modificarea Codului Muncii, perioada maxima pentru un contract de munca nedeterminat este de maxim 90 zile calendaristice, si 120 de zile calendaristice in cazul functiilor de conducere.
  • Perioada de proba difera si in functie de perioada lucrata, si anume:
    • -daca contractul de munca este pe perioada de 3 luni, perioada de proba este de maxim 5 zile lucratoare, -daca contractul de munca este pe perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni, perioada de proba este de maxim 15 zile lucratoare,
    • -daca contractul de munca este pe perioada mai mare de  6 luni, perioada de proba este de maxim 30 zile lucratoare,
    • -daca contractul de munca este pe perioada mai mare de  6 luni, perioada de proba este de maxim 45 zile lucratoare, doar  in cazul functiilor de conducere.

Ce se poate intampla in perioada de proba?

  • Avantajul cel mai mare este de partea angajatorului, si anume faptul ca acesta poate renunta la salariat pe parcursul perioadei de proba, doar instiintandu-l prin decizia de incetare a contractului de munca, conform prevederilor art. art. 31, alin 3 din Codul Muncii, in care se stipuleaza urmatoarele : « Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa , fara preaviz , la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara moticarea acesteia.
  • Dupa terminarea perioadei de proba, daca nu s-a inregistrat incetarea acestuia, contractul continua in aceleasi conditii, si salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in lege si in contractul colectiv de munca. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

Ionut Bratanov, 0726.676.235


Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Cititori :5089
Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Ionut Bratanov

Contabil Independent

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact