Perioada de proba in Contractul de Munca


perioada de probaCe e perioada de proba?

Este perioada de dupa inceperea contractului de munca in care angajatorul sau angajatul au posibilitatea de a se acomoda unul cu celalalt dar si pentru verificarea aptitudinilor salariatului.


Care sunt limitele maxime?

  • Incepand din mai 2011, odata cu modificarea Codului Muncii, perioada maxima pentru un contract de munca nedeterminat este de maxim 90 zile calendaristice, si 120 de zile calendaristice in cazul functiilor de conducere.
  • Perioada de proba difera si in functie de perioada lucrata, si anume:
    • -daca contractul de munca este pe perioada de 3 luni, perioada de proba este de maxim 5 zile lucratoare, -daca contractul de munca este pe perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni, perioada de proba este de maxim 15 zile lucratoare,
    • -daca contractul de munca este pe perioada mai mare de  6 luni, perioada de proba este de maxim 30 zile lucratoare,
    • -daca contractul de munca este pe perioada mai mare de  6 luni, perioada de proba este de maxim 45 zile lucratoare, doar  in cazul functiilor de conducere.

Ce se poate intampla in perioada de proba?

  • Avantajul cel mai mare este de partea angajatorului, si anume faptul ca acesta poate renunta la salariat pe parcursul perioadei de proba, doar instiintandu-l prin decizia de incetare a contractului de munca, conform prevederilor art. art. 31, alin 3 din Codul Muncii, in care se stipuleaza urmatoarele : « Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa , fara preaviz , la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara moticarea acesteia.
  • Dupa terminarea perioadei de proba, daca nu s-a inregistrat incetarea acestuia, contractul continua in aceleasi conditii, si salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in lege si in contractul colectiv de munca. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Cititori :1566
Ionut Bratanov (103 Posts)

Contabil Independent


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


5 + = 14