Contabilitate

Contabilitatea elementara a mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar

Contabilitatea elementara a mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar
Laurentiu Ianculescu

Cel mai important dupa achizitionarea mijloacelor fixe este CATALOGUL MIJLOACELOR FIXE, cel in care identificati perioadele de amortizare pentru fiecare categorie de mijloc fix in parte.

Daca va cumparati, mobilier sau diverse lucruri de birotica, cu o valoare sub 1800 de lei, va trebui sa il treceti pe obiecte de inventar si sa-l dati in folosinta.

Achizitie fara TVA

303 = 401

Achizitie cu TVA

%                =       401

303

4426

Apoi veti da in functiune obiectul de inventar:

603 = 303

La darea in folosinta va trebui sa aveti un proces verbal de dare in folosinta.

Cand scoateti din functiune (folosinta) obiectul de inventar va trebuie de asemenea un proces verbal de scoatere din functiune.

Atentie, nu uitati ca la fiecare 31.12 trebuie sa faceti inventar! Verificati procedura de inventariere valabila la fiecare sfarsit de an.

Daca va cumparati mobilier si mobilierul depaseste 1800 de lei, va trebui sa il inregistrati separat si sa-l amortizati.

Inregistrarea achizitiei

Achizitie fara TVA

214 = 404

Achizitie cu TVA

%      =       404

214

4426

Inregistrarea amortizarii lunare – amortizarea incepe din luna urmatoare achizitiei:

6811 = 2814


Daca mobilierul s-a amortizat integral, pentru scoaterea sa din evidenta se va folosi urmatoarea inregistrare:

2814   =  214

Daca totusi mobilierul este scos din evidenta si nu este amortizat integral, diferenta neamortizata se va inregistra pe 6583 (care este deductibila)

%                =       214

2814

6583

Daca obiectul de inventar, mijlocul fix, etc se va vinde, faceti o factura de vanzare si inregistrati operatia:

Vanzare fara TVA

461   =       7583

Vanzare cu TVA

461             =       %

7583

4427

Cand incasati banii faceti:

5121 (sau 5311)  = 461

 

Recomandarea mea este ca, ori de cate ori este posibil, cereti furnizorului sa va dea facturi separate, astfel incat sa puteti pune suma direct pe cheltuiala, nu sa constituiti mijloc fix.

 

Exemplu

 

Sa spunem ca vreti sa cumparati mobilier de birou in valoare de 5000 de lei. Solicitati furnizorului sa va dea:

  •  1 factura pentru fiecare birou (sau pentru cateva birouri) astfel ca suma sa fie sub 1800 lei
  • 1 factura pentru scaun (sau cateva scaune) astfel incat valoarea sa fie sub 1800 lei
  • 1 factura pentru 1 dulap etc etc.

 

Pe furnizor nu il va interesa ca va da 1 sau mai multe facturi atata vreme cat el face o vanzare care nu-l afecteaza deloc. Pe voi insa va afecteaza:

  • 1. Daca puneti mobilierul direct pe amortizare, va trebui sa calculati lunar amortizarea si sa deduceti doar suma respectiva.
  • 2. Daca aveti mai multe facturi, puteti pune totul pe cheltuiala deductibila din prima luna, ceea ce va va influenta mult dimensiunea profitului impozabil.

 

Indiferent de programul folosit, e bine sa aveti mereu o lista a mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar. Atat pe cele amortizate complet si nescoase din functiune cat si pentru cele aflate in curs de amortizare. Daca nu aveti un program specializat de contabilitate puteti folosi un excell.

Cititori :24772
Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1055 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilitate
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilitate

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact