Contabilitate

Deducerile personale conform Noului Cod Fiscal 2016

Deducerile personale conform Noului Cod Fiscal 2016
Specialist Contabilul.ro

deducerile personaleO simplă lecturare a structurii Noului Cod fiscal 2016, adoptat prin Legea nr. 227/2015 si disponibil in Contabilul.Manager.ro, face evidentă consistența modificărilor si în domeniul impozitului pe venit/salarii. Fie că sunt noi soluții, doar preluarea în lege a prevederilor existente în prezent în normele metodologice sau reformulări ale textelor imprecise existente anterior, modificările trebuisc analizate fiecare în parte.

Într-adevăr printre noutăţile cele mai transparente aduse fiscalităţii salariilor se încriu şi cele privind majorarea deducerilor personale odată cu modificare unor condiţii de acordare a lor.

Deducerile personale reprezinta acele sume care se scad din venitul net lunar din salarii, numai la locul unde se află funcţia de bază. Scopul acestora este de a diminua baza de calcul a impozitului pe salarii, singurele cheltuieli deductibile pentru această categorie de venituri fiind contribuţiile sociale obligatorii.

Deducerea personală este stabilită în sumă fixă, în funcţie de:

1) numărul persoanelor aflate în întreţinere;

2) nivelul venitului brut lunar din salarii realizat la locul unde se află funcţia de bază. 

Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

 1. a) existenţa unor legături de rudenie/afiliaţie între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;

Sunt persoane aflate în întreţinerea salariatului, conform Legislatiamuncii.Manager.ro :

 • soţul sau soţia salariatului;
 • copii salariatului;
 • rudele salariatului, până la gradul al doilea inclusiv;
 • rudele soţului sau soţiei salariatului, până la gradul al doilea inclusiv.

Acordarea deducerii personale se face în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţnere, dar nu mai mult de gradul doi de rudenie.

 1. b) încadrarea veniturilor realizate în plafon de 300 lei faţă de 250 lei cât este în prezent.

Verificarea încadrării veniturilor acestor persoane în sumă de 300 lei lunar se realizează prin compararea acestui plafon cu veniturile brute realizate de persoana fizică aflată în întreţinere.

Încadrarea în plafonul de 300 lei pentru a fi considerată persoană în întreţinere vizează veniturile impozabile şi neimpozabile realizate de aceasta. Faţă de situaţia actuală, nu sunt incluse în veniturile luate în calcul pentru stabilirea persoanelor aflate în întreţinere:

– bursele primite de persoanele care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare în cadru instituţionalizat (art. 62 lit. o) din noul Codul fiscal);

– premiile obţinute de sportivii medaliaţi la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice/paralimpice, premiile, primele şi indemnizaţiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti, prevăzuţi în legislaţia în materie, în vederea realizării obiectivelor de înaltă performanţă: clasarea pe locurile 1-6 la campionatele europene, campionatele mondiale şi jocurile olimpice/paralimpice, precum şi calificarea şi participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale şi europene, prima grupă valorică, precum şi la jocurile olimpice/paralimpice, în cazul jocurilor sportive, primele şi indemnizaţiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti, prevăzuţi de legislaţia în materie, în vederea pregătirii şi participării la competiţiile internaţionale oficiale ale loturilor reprezentative ale României, primele acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti, prevăzuţi în legislaţia în materie, din sumele încasate de cluburi ca urmare a calificării şi participării la competiţii intercluburi oficiale europene sau mondiale (art. 62 lit. w) din noul Codul fiscal);


– premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport şi altele asemenea, obţinute de elevi şi studenţi în cadrul competiţiilor interne şi internaţionale, inclusiv elevi şi studenţi nerezidenţi în cadrul competiţiilor desfăşurate în România (art. 62 lit. x) din noul Codul fiscal).

– pensiile de urmaş cuvenite conform legii;

– prestaţiile sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În prezent deducerile personale se acordă în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului şi sunt cuprinse între 250 lei lunar şi 650 lei lunar pentru un venit brut lunar de până la 1000 lei.

Majorarea aplicată începând cu 1 ianuarie 2016 este menită să avantajeze salariaţii care au venituri din salarii mai mici. Astfel:

 1. pentru salariaţii care au un venit lunar brut de până la 1500 lei inclusiv, deducerea este stabilită între 300 lei şi 800 lei în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere:
 • 300 lei pentru salariaţii care nu au persoane în întreţinere;
 • 400 lei pentru salariaţii care au o persoana în întreţinere;
 • 500 lei pentru salariaţii care au 2 persoane în întreţinere;
 • 600 lei pentru salariaţii care au 3 persoane în întreţinere;
 • 800 lei pentru salariaţii care au 4 sau mai multe persoane în întreţinere;
 1. pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 lei inclusiv, deducerile personale sunt degresive ajungând la zero.

Alegerea nivelului de 3000 lei pentru un calcul comparat 2016/2015 nu este relevant, întrucât deducerea personală va fi tot zero cum este si în prezent pentru un venit brut de 3000 lei (conform OMFP nr. 1016/2005).

Astfel pentru veniturile de 3000 lei şi superioare, caştigul salariatului va fi acelaşi în anul 2016 faţă de 2015:

2015 2016
venit brut din salarii 3.000 lei 3.000 lei
contributii individuale 495 lei 495 lei
venit net 2.505 lei 2.505 lei
persoane in intretinere 0 0
deducere personala 0 lei 0 lei
venit baza de calcul al impozitului pe salarii 2.505 lei 2.505 lei
impozit pe salarii 401 lei 401 lei
castigul salariatului („salariul net”) 2.104 lei 2.104 lei

Nu aceeaşi situaţie este în cazul unui venit brut din salarii de 1500 lei, caz în care salariatul va câştiga 18 lei la salariu:

2015 2016
venit brut din salarii 1.500 lei 1.500 lei
contributii individuale 249 lei 249 lei
venit net 1.251 lei 1.251 lei
persoane in intretinere 0 0
deducere personala 190 lei 300 lei
venit baza de calcul al impozitului pe salarii 1.061 lei 951 lei
impozit pe salarii 170 lei 152 lei
castigul salariatului („salariul net”) 1.081 lei 1.099 lei

Nivelul deducerii este stabilit în mod degresiv, cu cât venitul brut lunar din salarii este mai mare cu atât cuantumul deducerii este mai mic, mergând până la zero pentru veniturile care depăşesc 3000 lei.

Degresivitatea deducerii persoanale înseamnă stabilirea unei deduceri diminuate în funcţie de venitul brut realizat de salariat. Astfel pentru un venit de 2000 lei, salariatul fără persoane aflate în întreţinere va beneficia de o deducere personală de 200 lei şi va câştiga 11 lei.

2015 2016
venit brut din salarii 2.000 lei 2.000 lei
contributii individuale 330 lei 330 lei
venit net 1.670 lei 1.670 lei
persoane in intretinere 0 0
deducere personala 130 lei 200 lei
venit baza de calcul al impozitului pe salarii 1.540 lei 1.470 lei
impozit pe salarii 246 lei 235 lei
castigul salariatului („salariul net”) 1.424 lei 1.435 lei
 1. pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3000 lei, nu se acordă deduceri personale.

Tot pe linia deducerilor personale este reglementată şi situaţia dreptului fiecărui părinte de a beneficia de deducere pentru copii minori. Suma reprezentând deducerea personală se va atribui fiecărui salariat în întreţinerea căruia se află copii, faţă de situaţia din prezent când pentru copilul minor, deducerea personală se acordă integral doar unuia dintre părinţi, conform înţelegerii dintre aceştia.

Nu în ultimul rând, trebuie aşteptate Normele metodologice de aplicare a art. 77 din noul Codul fiscal care vor trebui să aprobe procedura de acordare a deducerilor personale, dar şi ordinul care va aproba calculatorul deducerilor personale. Aşa cum ştim actualele Normele metodologice de apliccare ale art. 56 din Codul fiscal cuprind reguli precise privind modul de acordare a deducerilor personale, documentele pe care angajatorul trebuie să le deţină, consecinţele modificărilor în numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului. Toate acestea pentru a fi aplicate trebuie incluse în noile Normele metodologice de aplicare a art. 77 din noul Codul fiscal.

Autor: Dani Cucu, consultant fiscal, expert contabil

View Comments (2)

2 Comments

 1. ovidiu

  ianuarie 6, 2016 at 9:38 pm

  O lamurire va rog. Adica pt 2 copii aflati in intrtinere va beneficia si mama de 500 lei deducere si tatal de 500? (pt salarii mai mici de 1500lei)

 2. mihaela

  ianuarie 20, 2016 at 1:45 am

  Omfp privind calculul degresiv nu a aparut inca. Daca e sa pastram „proportiile” formula ar fi „deducere intreaga”*(1-(Vb-1500)/1500). Totusi cine garanteaza formula?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Contabilitate

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact