Contabilitate

Regimul sponsorizarilor in 2016 conform Noului Cod Fiscal aprobat prin legea 227/2015

Regimul sponsorizarilor in 2016 conform Noului Cod Fiscal aprobat prin legea 227/2015
Specialist Contabilul.ro

regimul sponsorizarilorSponsorizarile sunt reglementate din punct de vedere juridic de Legea 32/1994.

Conform art.1 din aceasta lege,

Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.

Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.”

Agentii economici care efectueaza sponosorizari beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit in anumite limite si conditii, care sunt stabilite de codul fiscal.

In prezent, conform Codului fiscal, art. 21 alin. 4, lit.p, cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile fiscal la calculul impozitului pe profit, insa contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea precum si cei cei care acorda burse private, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita de 3 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Practic se beneficiaza de o reducere a sumei impozitului pe profit de plata la bugetul de stat.

Conform Noului Cod fiscal valabil incepand cu 1 ianuarie 2016, art. 25 alin. 4 lit.i, cheltuielile de sponsorizare/mecenat, burse private raman in continuare nedeductibile la calculul impozitului pe profit, insa, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, va fi majorata limita minima a sumei cu sponosorizarea care se va scadea din impozitul pe profit.

Astfel, agentii economici vor putea scadea din impozitul pe profit datorat suma cu sponzorizarea in limita a 5 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Redam mai jos aceste prevederi:


Sunt nedeductibile:

i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situaţiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;

2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi condiţii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.”

Asadar, sponsorizarile devin mai avantajoase pentru agentii economici –persoane juridice incepand cu 2016.

(Atentie: Noul Cod Fiscal tiparit si actualizabil in fiecare luna il puteti consulta si achizitiona de AICI)

In ceea ce priveste regimul sponsorizarilor la persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente (PFA, liberprofesionsiti, intreprinderi individuale, familiale, societati civile, asociatii fara personalitate juridica), acesta a ramas neschimbat, cheltuiala cu sponsorizarea fiind deductibila limitat – 5% aplicat la diferenţa intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol (art. 68 alin.5 lit.a – noul cod fiscal).

Autor, Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil, auditor.

Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Contabilitate

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact