Utilizarea Registrului de Evidenta a Zilierilor


inventariere 2

 

Registrul de Evidenta a Zilierilor este impus de la aparitia legii 52/15.04.2011,  adica se pot presta activitati cu caracter ocazional,  si anume:

a) agricultura;

b) vanatoare si pescuit;

c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;

d) piscicultura si acvacultura;

e) pomicultura si viticultura;

f) apicultura;

g) zootehnie;

h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;

i) manipulari de marfuri;

j) activitati de intretinere si curatenie.

De mentionat este faptul ca intre zilier si beneficiar nu este obligatoriu sa se incheie vreun contract. In acest caz, angajatorul sau persoana juridica,  este obligat sa completeze in Registrul de Evidenta a zilierilor mai multe date, pe baza carora la sfarsitul lunii este obligat sa plateasca impozit de 16%. Datele de completat sunt in general ale zilierului, ale perioadei prestate, suma neta acordata ca si remuneratie dau si cea bruta, locul prestatiei, datele beneficiarului(angajatorului), semnatura ziler, CNP zilier.

Registrul zilierilor poate fi procurat atat de la Inspectoratele Teritoriale de munca, sau poate fi completat in format electronic, cu conditia sa contina toate rubricile prezentate in lege.

Avantajul acestei forme de angajare este atat de partea angajatorului,  mai ales din punct de vedere al platilor de contributii,  dar si din partea zilierului, mai putina birocratie, si plata la sfarsitul zilei. Adica pentru veniturile obtinute de zilier nu se datoreaza niciun fel de contributii sociale, nici da catre zilier, nici de catre beneficiar.

Dezavantajele sunt in general de partea zilierului, in urma prestatiei serviciilor ca zilier nu are calitatea de asigurat in sistemul social de pensii, sanatate sau somaj.

Orarul este stabilit de catre parti, insa durata muncii nu poate depasi 12 ore pe zi sau 6 ore pentru minori de pana in 16 ani. Minorii de sub 16 ani nu pot presta activitati de zilieri.

Caracterul sezonier este limitat la 90 de zile calendaristice.

Remuneratia nu poate fi mai mica de 2 lei/ora sau mai mare de 10 lei/ora, si se plateste zilnic, inaintea semnarii in Registrul de Evidenta a Zilierilor.

Amenzile pentru beneficiari sunt:

-pentru nerespectarea prevederilor legate de: ore/zi, limite minime/maxime ale remuneratiei, angajare minori sub 16 ani, durata angajarii, amenda este de 10.000 ron.

-pentru nerespectarea prevederilor legate de necompletarea Registrului de Evidenta a zilierilor, amenda este de 6.000 ron.

-pentru nerespectarea prevederilor legate de calculul si plata impozitului pe venit se sanctioneaza cu amenda de 20.000 ron si interzicere de  a mai folosi zilierii pe durata existentei beneficiarului.

Aici puteti descarca un format de Registru zilieri.

Ionut Bratanov, 0726.676.235


Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

 

Cititori :3469
Ionut Bratanov (103 Posts)

Contabil Independent


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


1 + = 4