ContaPrenorul

Cum pornesti, la inceput, ca si ContaPrenor

Cum pornesti, la inceput, ca si ContaPrenor
Laurentiu Ianculescu

banii zboaraIn primul rand, daca mama, tata sau vreo ruda apropiata are firma de specialitate, obligatoriu trebuie sa dai pe acolo. Chiar si la nivel de voluntariat – sa mergi pe la Administratiile Financiare si sa vezi care-i mersul lucrurilor pe teren. Te trezesti de dimineata, pentru ca in contabilitate cele mai importante ore sunt cele de liniste – eu prefer ca in zilele foarte incarcate sa ajung la birou chiar inainte de orele 6 dimineata, pentru ca, pan ape la 9.30 -10.00, pot lucra in liniste. Apoi incep sa cune telefoanele, sa vina mail-urile etc… Daca insa nu beneficiezi de o baza solida si trebuie sa iei totul de la zero, atunci trebuie sa iti faci un business plan. Ma refer la un plan simplu, unde sa treci etapele pe care trebuie sa le atingi – si fireste, termenele limita. Pentru ca este foarte important sa ai un plan sis a vezi ca reusesti sa il parcurgi. Lucrurile nu vor veni de la sine ci in urma muncii tale si daca nu vezi rezultate, atunci vei avea senzatia ca te misti intr-o directie gresita si vei renunta la ceea ce faci.

Sa vedem, care sunt primii pasi de urmat pentru a deveni ContaPrenor.

  1. Pregateste-ti intrarea in antreprenoriat – 1 an

In primul rand, cand ai decis sa pornesti pe cont propriu, aloca-ti in jur de 1 an la job-ul unde iti desfasori activitatea. Este important sa pui niste bani deoparte, sa faci cateva cursuri – unele pot fi gratuite daca le cautati cu atentie – sa vorbesti cu toti colegii si colegele de planul tau de a lucra pe cont propriu, sa vezi daca poti da examenul la CECCAR sau la alta asociatie profesionala care iti va certifica semnatura. Unii dintre colegi poate au PFA-uri. Altii poate au chiar firme. Altii au prieteni sau amici cu firme. Este important sa folosesti toata baza de cunostinte personale. Pentru ca in acest an vor veni cele mai putine firme – in general te alegi cu firme foarte mici. Este anul in care iti iei elan. Te inscrii pe forumuri de contabilitate / fiscalitate, pui cate o intrebare pertinenta, dai cate un like, aplici vreun comentariu, in asa fel incat sa devii vizibil pe acel forum. Nu inseamna ca zilnic trebuie sa postezi ceva, dar zilnic trebuie sa dai macar like. Asa vei intra intr-o comunitate care te poate ajuta profesional mai tarziu. Anul asta este mai important chiar si decat cei care urmeaza. Te vei lovi de chestia aia ca toata lumea iti spune: “Intreb sit e anunt daca aud ceva…”. Va dati seama ca probabilitatea de a auzi ceva este infima. Deci nu va bazati pe asta. Rugati-i concret pe toti sa va dea un numar de telefon al cunostintei care are firma. Telefon si nu mail! Este foarte important sa ajungeti fata in fata cu acea persoana, sa vorbiti, sa va cunoasca. Daca ii dati mail, veti primi raspunsul classic pe mail ca v ava contacta cand are nevoie. Daca vorbiti fata in fata, ii explicati cam ce inseamna un contabil si ce puteti sa-i oferiti.

  1. Porneste in antreprenoriat. Cat mai eficient. Asta inseamna cu cele mai mici costuri si cele mai mari venituri posibile.

Cum obtineti cele mai mici costuri?

  1. fara sediu propriu

Daca, totusi, tineti neaparat sa aveti un sediu – care va genera costuri suplimentare – cautati inca 2-3 persoane care vor acelasi lucru si luati-va impreuna ceva cu chirie.

  1. folositi RATB si metrou in loc de masina proprie (macar o perioada)

Pentru majoritatea timpului puteti folosi o bicicleta careia sa-i puneti un cos pentru laptop sau documente. Totuti fiti atenti sa nu transpirati in exces, pentru ca mirosul neplacut va va dauna in fata clientului.

  1. Trimiteti-i clientului, la sfarsit de luna, documentele intocmite pe mail, ca sa le printeze, semneze si stampileze el. In felul acesta economisiti toner, hartie, energie electrica, iar clientul va vedea multimea de documente pe care le-a facut contabilul lui si va intelege pentru ce-si plateste contabilul.
  2. nu blocati bani in stocuri gen: hartie, toner, pixuri etc. Luati doar strictul necesar.

Atentie!

Cele mai mici costuri nu inseamna sa umblati cu acelasi tricou sau aceeasi camasa. Pentru ca desfasurati un business unde imaginea chiar conteaza.

  1. Mergeti la intalniri cu alti antreprenori si la diverse ateliere.

Exista multe intalniri intre antreprenori, gratuite sau cu niste costuri minime de 20-30 lei, unde puteti imparti carti de vizita – deci atentie ce scrieti pe acea carte de vizita. Mergeti acolo, sa cunoasteti oameni. Si mergeti si la diverse ateliere unde, pentru 50 de lei, la finalul atelierului sau inainte, puteti sa impartiti participantilor carti de vizita. Dar cautati atelierele unde e posibil sa vina antreprenori din diverse domenii – mai putin contabilitate.

Sfatul meu e ca, dupa ce ati impartit cartile de vizita, luati si voi telefonul si mail-ul celorlalti. Poate ca la prima intalnire vi se spune ca persoana respective NU are nevoie de un contabil. Ii veti trimite, pe mail, cel putin o data la 2 saptamani, cate o scurta informare financiar-contabila. Fara amanunte, pes curt. Gen:

Va informez ca o firma trebuie sa aibe:


-RUC,

-Registru de casa

-Stocuri la zi

-Referate pentru mese de afaceri

-Deconturi pentru deplasari

-Protectia muncii, etc etc.

Sau

Va informez ca in aceasta perioada a mai aparut un nou impozit care trebuie achitat pana la data de…

Pana la urma, aceste informari vor da roade.

  1. Faceti-va un blog (ca e gratuit)

Veti scrie in el ceea ce faceti si cum puteti ajuta prin munca voastra. Fireste, veti pune poza si datele de contact cat mai la indemana. Informarile catre antreprenori pot avea link direct catre blog, unde articolele sa fie cat de cat inteligibile si scurte – un articol lung plictiseste si cititorul isi pierde de cele mai multe ori interesul si pleaca.

  1. Stabiliti intalniri cu alte persoane, din domeniu

Cat mai regulat. Gen comunitate. Acolo puteti sa va impartasiti din cunostinte si puteti acumula informatii noi. Plus ca si socializati.

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

ContaPrenorul
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in ContaPrenorul

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact