
Importanta firmelor de contabilitate a crescut de la un an la altul, pentru ca tot mai multi antreprenori realizeaza cat de important este profesionistul contabil. Dar o data cu asta a crescut si numarul firmelor de contabilitate, pe o piata care este in permanenta scadere. Chiar si asa, in momentul in care decizi sa intri pe piata profesionistilor contabili iti asumi si modul in care iti vei desfasura activitatea – ramai la un numar constant de clienti sau cresti natural. Din pacate firmele mijlocii si mari de contabilitate inghit majoritatea clientilor de pe piata, prin pretul foarte mic pe care il practica si mai ales prin armatele de salariati pe care le au la dispozitie si pe care le folosesc la maxim. Pentru firmele mici ramane doar capacitatea antreprenorului de a atrage clienti noi si de a-I mentine pe cei vechi.
Dezvoltati un plan de marketing
Poate ca asta pare o utopie in cazul unei firme cu 1, 2 sau 3 salariati, dar necesitatea lui rezulta din locul in care doreste antreprenorul sa ajunga. In primul rand, decideti-va daca va adresati firmelor sau persoanelor fizice, daca va adresati firmelor mici, in general, sau anumitor firme mici – cu pana la 10 salariati, sa zicem. Hotarati-va daca functionati pe o zona mai intinsa sau in imediata dumneavoastra apropiere (luati doar firme dintr-un anumit sector sau dintr-o anumita zona). Planul dumneavoastra ar trebui sa includa o evaluare a punctelor slabe si a punctelor tari – analizati cate 3 de fiecare parte.
Cereti recomandari
De la clientii dumneavoastra, de la colegii de breasla, de la cei care au lucrat de-a lungul timpului cu dumneavoastra si ati avut o relatie eficienta. Puneti aceste recomandari in site-ul de prezentare al firmei.
Oferiti reduceri
Pentru firmele pe care le aveti deja si care va aduc un client nou. Faceti o reducere permanenta de 10 sau chiar 15%. Solicitati-le clientilor stabili aceste recomandari si mergeti la intalnire. Probabil ca la prima solicitare nu veti primi raspuns. Probabil ca nici la a doua, nici la a 3-a. Dar daca faceti un newsletter pe care sa il trimiteti lunar clientilor stabili amintind de aceste reduceri, la un moment dat veti fi surprinsi.
Intariti-va brandul
Firma dumneavoastra este brandul dumneavoastra. Credeti cu el si promovati-l cat de mult puteti. Dati anunturi gratuite, platite prin sms sau altfel.
Folositi materiale de marketing
Pliante, carti de vizita, afise, site-ul de prezentare. Asigurati-va ca toate sustin aceeasi idee si sunt coerente
Imbunatatiti permanent site-ul de prezentare
Intr-o lume in care prezenta online este definitorie, perfectionati-va permanent site-ul. Verificati ca pe el sa existe adresa de facebook si cea de linkedin. Verificati sa existe un mail de contact sau chiar un numar de telefon. Schimbati macar o data pe an thema.
Dezvoltati-va reteaua de networking
Participati la cat mai multe evenimente. Mergeti la intalniri intre antreprenori, impartiti carti de vizita, deveniti membru al diverselor asociatii care va pot oferi vizibilitate si parteneri, inscriptionati-va discret masina cu brand-ul dumneavoastra.
Folositi la maxim paginile de social media
Postati in paginile unde sunteti inscris. Scrieti articole. Puneti intrebari, initiati discutii.
Oferiti servicii pro bono
Oferiti-va sa intocmiti bilantul contabil diverselor asociatii non-profit sau sa le furnizati informatii fiscale, cu conditia ca ei sa va puna un banner mic pe site-ul lor, pe prima pagina si/sau sa trimita catre membrii lor un newsletter cu datele dumneavoastra de contact si explicarea muncii pe care ati facut-o pentru ei.
Platiti publicitate
Si online si chiar in ziare. Luati in considerare FB si google adwords, care au dezvoltat multe afaceri.
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS