Casa de marcat


Indiferent daca va place sau nu, in clipa in care ati inceput o activitate, pe firma, care are ca tinta publicul larg, ogligatoriu va veti achizitiona o casa de marcat. La ora actuala sunt o gramada de firme de case de marcat, asa ca puteti alege dintr-o paleta variata. Si e bine sa alegeti in functie de specificul activitatii: daca va deplasati mult, e mai buna o casa micuta, portabila, usor de alimentat chiar si de la bateria masinii. Daca aveti un magazin, e buna o casa de marcat conectata la un calculator si care va poate scoate si factura si bonurile. In sfarsit, presupunand ca ati ales tipul de caa de marcat, urmatorul pas este fiscalizarea acesteia. Pentru ca, sa fie clar, nu aveti voie sa emiteti fara sa fiscalizati casa de marcat. Iar procedura pentru fiscalizarea unei case de marcat este complexa.

 

Dosarul pentru prima faza trebuie sa contina:

 

1. Copie de pe factura si chitanta de achizitie a casei de marcat;

2. Copie de pe actul care stabileste sediul pentru care se fiscalizeaza casa de marcat – comodat, inchiriere, contract de proprietate etc;

3. Document de la furnizorul casei de marcat prin care se arata ca este distribuitor autorizat.

4. Copie de pe certificatul de garantie (cartea de interventii);

5. Proces verbal de sigilare a casei de marcat (vi se va da de catre firma de unde cumparati casa de marcat);

6. Copie de pe CUI

7. Copie de pe certificatul de inregistrare in scopuri de TVA (daca firma este platitoare de TVA) sau o declaratie pe propria raspundere, data de administratorul firmei, ca societatea este neplatitoare de TVA.

8. Delegatie pentru persoana care face fiscalizarea.

9. Copie de pe cartea de identitate a persoanei care face fiscalizarea.

10. cerere de fiscalizare in dublu exemplar (unul ramane la ei);

11. Stampila.

 

 

Dosarul se depune la AGENTIA NATIONALA DE ATRIBUIRE FISCALA din fiecare judet, pentru obtinerea numarului de ordine al casei de marcat. Vi se va spune cand sa reveniti pentru numarul respectiv.  Dupa ce aveti numarul, contactafi firma de la care ati cumparat casa de marcat pentru fiscalizare si scolarizare. In ziua programata trebuie sa mergeti la sediul lor cu casa de marcat, Registrul Special , Cartea de Interventii, stampila firmei si un set de role (le puteti cumpara tot de la ei).

 

Dupa scolarizare si fiscalizare se va completa Declaratia de Instalare in 4 exemplare care va fi semnata de Unitatea de Service si Dumneavoastra in calitate de Beneficiar, apoi, in termen de 24 de ore, mergeti cu Declaratia de Instalare pentru a fi semnata si de inspectorul Administratiei Financiare (pe care e bine sa-l anuntati inainte ca urmeaza sa faceti fiscalizarea). Documentul va fi inregistrat la Registratura pentru a va pune stampila si numarul de inregistrare. Un exemplar din Declaratia de Instalare va ramane la Administratia Financiara, un exemplar la voi, un exemplar la unitatea de service si un exemplar la Agentia Nationala de Atribuire Fiscala(A.N.A.F) (va intoarceti la ei si le dati un exemplar). Atentie, daca depasiti termenul de 24 de ore, trebuie sa repetati procedura de fiscalizare, adica sa va programati inca o data la firma de la care ati luat casa de marcat etc. Apoi mergeti la Administratia Financiara de care apartine firma, la inspectorul unde este arondata firma voastra – la fiecare administratie financiara firmele sunt repartizate pe litere: de la A la C la Insp. X, de la B la D la inspectorul Y etc. Dosarul pentru Administratie trebuie sa contina si el:

 

a. Dovada cu numarul atribuit


b. Declaratia de instalare

c. Cartea de interventii a casei de marcat (snuruita si sigilata)

d. Registrul Special al casei de marcat (snuruit si sigilat)

e. Copie de pe CUI

f. Copie de pe certificatul de inregistrare in scopuri de TVA (sau declaratie pe propria raspundere ca nu sunteti platitori de TVA).

g. Dovada de spatiu (comodat inchiriere etc)

h. Delegatie, copie de pe cartea de identitate a celui care merge si stampila.

Cititori :16933
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

9 Responses to “Casa de marcat”

 1. pot folosi casa de marcat de pe o alta firma care a fost a mea?

 2. marius_toader October 30, 2011

  Fireste, dar trebuie sa ii stergi memoria veche si sa o fiscalizezi pe adresa noua.

 3. buna ziua, detin o casa de marcat Datecs DP-50D si este fiscalizata pentru neplatitor de TVA iar intre timp am devenit platitor. Cum trebuie sa procedez?

 4. Laurentiu Ianculescu October 1, 2012

  Trebuie fiscalizata urgent, ca sa emiteti bonuri cu TVA.

 5. fiscalizarea memoriei sau trebuie sa ma duc si la finante cu ea?

 6. Laurentiu Ianculescu October 1, 2012

  Pai daca o refiscalizati in platitoare de TVA, musai sa va duceti si la Finante. Faceti la fel ca prima data si aveti grija sa nu fie o diferenta de timp mare, pentru ca Fiscul va poate recalcula absolut totul. Pentru ei, de cand sunteti platitor de TVA, bonurile au TVA… asta inseamna ca ati incasat TVA fara sa-l delarati si fara sa-l platiti… cu urmarile de rigoare…

 7. Multumesc frumos

 8. daca o firma are 2 asociati si sediul firmei este in sectorul 6 cu primul asociat 5% din firma iar al doilea asociat cu 95% care locuieste in sectorul 5 .. la ce sector se face fiscalizarea ?..fiind o firma de taxi trebuie sa scoata casa de marcat bon si pe primul asociat si pe al doilea.

 9. Laurentiu Ianculescu November 29, 2012

  Dovada fiscalizarii o veti depune la Administratia de care apartine firma. Nu are legatura cu cei 2 asociati. Vedeti in ce sector este sediul firmei si acolo depuneti fiscalizarea. Inainte de asta, faceti fiscalizarea in Gerotta si vedeti ca aveti un intreg dosar de depus si un termen foarte strans de dus dovada la Administratie.

Leave a Reply


3 + = 4