Cum sa fac?

Declarati singuri un punct de lucru

Declarati singuri un punct de lucru
Laurentiu Ianculescu

Punct de lucru: cum il poti declara singur

 • Primul pas este declararea punctului de lucru la Registrul Comertului. Pentru asta se completeaza 2 cereri pe care le puteti lua de la informare initiala sau le puteti descarca de pe site-ul www.onrc.ro, la sectiunea formulare, in partea stanga.

Ce trebuie sa contina dosarul pentru Registrul Comertului

si

Atentie, e posibil ca din cand in cand sa se schimbe codurile formularelor. Pentru actualizare puteti cauta formatul prezentat de noi in lista formularelor de la Registrul Comertului, urmand pasii: www.onrc.ro, apoi in partea stanga sunt o serie de butoane, din care unul se numeste formulare. Il accesati si vor aparea formularele necesare.

Afara de aceste 2 formulare, la declararea unui punct de lucru mai aveti nevoie de 2 hotarari AGA de stabilire a punctului de lucru si de 2 ANEXE la hotararea AGA, in care puneti contorul de cuvinte al hotararii AGA ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

II. Hotararea AGA (format de Hotarare AGA aici)

Trebuie sa contina datele complete de pe cartile de identitate ale TUTUROR ASOCIATILOR, datele complete ale societatii comerciale de pe Certificatul de Inmatriculare si atatea articole cate decizii se iau. De exemplu, daca se declara un punct de lucru, hotararea AGA va avea doar un articol, de forma:

Art. 1. Deschiderea unui punct de lucru in Str. Ion Pavelescu nr. 12, bl. C 23, SC. 2, ET. 14, AP. 1234, sector 1, Bucuresti

Hotararea AGA se va semna de fiecare asociat in parte si se va stampila.


Este foarte important ca adresa punctului de lucru sa fie identica cu cea din actul de inchiriere / proprietate. Daca acolo scrie si parter sau mansarda sau indiferent cum scrie, la fel se va trece si in hotararea AGA, altfel cei de la Registru vor respinge dosarul ca nefiind concordanta intre AGA si contract.

III. ANEXA la Hotararea AGA

 • Anexa este un document informativ care cuprinde datele declarantului, datele societatii, hotararea AGA la care face referire si contorul de cuvinte. Se semneaza si se stampileaza. Model de ANEXA aici.

IV. Contorul de cuvinte

 • Cum se face contorul de cuvinte. Aveti deschisa hotararea AGA. Dati select all sau ctrl A, apoi din Tools (sau in alte sisteme de operare din Review) alegeti Word Count. O sa apara o fereastra cu numarul de cuvinte, paragrafe etc. Dati CTRL  ALT   PRTSCN (PRINTSCREEN), apoi CTRL C, mergeti in anexa si dati CTRL  V, pentru a-l pune in anexa.

V. Contractul de inchiriere / comodat / proprietate pentru punctul de lucru

 • Daca ati inchiriat un spatiu undeva si acolo vreti sa declarati punct de lucru, la Registru aveti nevoie si de contractul vostru de inchiriere si de cel al proprietarului (copie). In cazul in care ati inchiriat de la cineva care a inchiriat de la altcineva, la dosar aveti nevoie de contractul vostru de inchiriere, de contractul de inchiriere sau locatiune prin care cel de la care ati inchiriat voi are dreptul sa inchirieze spatiul respectiv si contractul de proprietate copie). Ideea este ca daca exista un proprietar si 5 chiriasi pana la voi, sunt necesare copii de pe actele prin care fiecare chirias a dobandit drept de subinchiriere, apoi de contractul vostru si de cel al proprietarului (copie). Neaparat va trebuie schita spatiului care v-a fost inchiriat si pozitionarea acestuia. Adica, daca ati inchiriat un apartament, va trebuie schita apartamentului. Daca ati inchiriat o camera in apartament, va trebuie schita apartamentului (copie) si pozitionarea camerei inchiriate – scrieti pe camera respectiva ca ea este, indicati-o cu ceva.
 • Atentie, unele contracte de inchiriere sau de proprietate sunt insotite de procese verbale de intrare in posesie / folosinta sau de tot felul de Anexe. La dosar trebuie depuse toate (copie), astfel incat sa reiasa ca firma sau persoana fizica care v-a inchiriat voua avea dreptul sa faca asta.
 • Daca sunteti proprietari pe spatiul respectiv, faceti un contract de comodat / inchiriere intre voi si firma, iar la dosar veti depune acest contract de comodat / inchiriere cat si copie de pe contractul de proprietate si schita. Nu uitati schita pentru ca fara schita spatiului dosarul va fi respins.
 • Mai aveti nevoie de dosar cu sina si sa aveti stampila la voi. Raspunsul se va da in 5 zile lucratoare, dar in 2 zile puteti afla daca a fost aprobat sau respins.

Administratia Financiara

Al doilea pas pentru declararea punctului de lucru este depunerea documentatiei la Administratia Financiara de care apartineti. Si acolo trebuie sa aveti copiii de pe contractul de comodat / inchiriere cat si de pe contractele de proprietate, inchiriere sau subinchiriere – la fel ca la Registru. In plus, trebuie sa aveti o copie si dupa documentele pe care vi le da Registrul ca dovada ca ati inregistrat punctul de lucru la ei.

Completati apoi in dublu exemplar (unele administratii cer 3 exemplare) o declaratie de sediu secundar / punct de lucru pe care o gasiti aici. Sa aveti dosar cu sina si stampila la voi. In general se depune la Registratura Administratiei Financiare – voi lasati dosarul la Registratura si ei va pun stampila pe una din cele 2 declaratii.

Foarte important, cand declarati un punct de lucru, trebuie sa cumparati de la Administratia Financiara Registrul Unic de Control pentru punctul de lucru. Pentru a-l cumpara, afara de bani trebuie sa aveti la voi copie de pe CUI, copie de pe mentiunea de la Registrul Comertului ca s-a declarat punctul de lucru, o cerere pentru eliberarea registrului, copie de pe cartea de identitate, delegatie  si stampila. Un model de cerere pentru obtinerea de Registru Unic de Control gasiti aici.

Autorizatii

 • Dupa declararea punctului de lucru la Administratia Financiara, trebuie sa va ocupati de obtinerea autorizatiilor specifice activitatii voastre: de la Primarie, Autoritatea Sanitar Veterinara, Mediu, Pompieri etc. Fiecare activitate desfasurata cere anumite autorizatii, dar Primaria si Autoritatea Sanitar Veterinara sunt obligatorii pentru orice activitate desfasurata. Peste tot trebuie sa va prezentati cu documentele cerute de ei si acre constau, in general din copii de pe actele firmei, certificat constatator de la Registrul Comertului din care sa reiasa calitatea de administrator, durata societatii, sediul social si unde este punctul de lucru, copii de pe documentele de spatiu care va fi autorizat (comodat si proprietate). Internetul este un bun mijloc de comunicare, putand obtine un telefon la care sa sunati si sa vedeti ce trebuie sa contina dosarul respectiv. Dati cautare dupa, de exemplu, contact primaria sector 6 sau telefon primaria sector 4 etc.

 

Daca le faceti singuri puteti economisi banii pe care trebuia sa-i dati pentru redactarea documentelor si pentru depunerile de rigoare. Daca totusi vreti ca cineva sa va redacteze actele si sa le depuna in locul vostru, pentru un pret corect, trimiteti mail la office@mastercount.ro  sau sunati la 07 27 57 17 97.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


View Comments (17)

17 Comments

 1. Andrei

  septembrie 20, 2012 at 4:41 pm

  Buna seara, sunt valabile aceleasi reguli si acum pentru infiintare de spatiu? Au mai aparut noutati?

 2. Laurentiu Ianculescu

  Laurentiu Ianculescu

  septembrie 21, 2012 at 3:53 am

  Da. Nu mai trebuie sa obtineti adeverinta de la Administratie. Registrul Comertului va solicita informatia asta de la Administratia Financiara (cum era si normal dealtfel)

 3. Dana Burdus

  octombrie 11, 2012 at 11:24 am

  In cazul Asociatiilor non-profit, pentru deschiderea unei filiale trebuie dobandit si un certificat constatator? Si daca raspunsul este da, unde trebuie solicitat?

 4. Lalas

  ianuarie 28, 2013 at 9:29 pm

  Buna ziua! Felicitari pentru acest articol! Vreau doar sa stiu daca sunt valabile aceleasi reguli si acte si pentru 2013? Va multumesc!
  PS: Daca puteti sa ne oferiti un articol si despre obtinerea autorizatiilor de functionare? De exemplu, pentru o activitate de tip comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare! Stima!

 5. DANIEL

  februarie 5, 2013 at 7:48 pm

  Buna seara,
  Doresc sa deschid un punct de lucru pentru firma pe care o detin, am descarcat fisierele pe care le aveti postate. Din pacate m-am impotmolit la completarea declaratie si a cereri din postare, va rog sa imi spune-ti cum se completeaza ca mi-am prins urechile in ea.
  Va multumesc

 6. adrian_tudor

  martie 11, 2013 at 12:17 pm

  Buna ziua!
  Aceste demersuri pentru infiintarea unui punct de lucru pot fi facute si de catre o terta persoana imputernicita care nu detine calitatea de administrator in firma? Trebuie procura notariala si specimen de semnatura?
  Multumesc mult

 7. Ciprian

  aprilie 2, 2013 at 9:16 am

  Salut,
  Tocmai am deschis 2 puncte de lucru pentru un magazin de haine si o societate de asigurari. Articolul este foarte bun si arata in mare ce se cere, dar cum practica si birocratia ne omoara in Romania mai sunt mici diferente. Apropo de persoana imputernicita, si noi am imputernicit o terta persoana prin procura notariala.

 8. George

  aprilie 3, 2013 at 7:58 am

  Felicitari pt. articol, foarte la obiect si de ajutor.
  Compania mea doreste sa inchirieze un imobil de la alta companie in alt judet decat sediul social. Respectivul imobil va avea destinatie de sala pt. evenimente, cursuri si nu vom avea angajat permanent sau alte activitati proprii in locatie, ci doar contracte de subinchiriere catre alte persoane juridice.
  In aceste conditii, este necesara declararea respectivului imobil ca punct de lucru? Mersi.

  • Laurentiu Ianculescu

   Laurentiu

   aprilie 3, 2013 at 10:55 am

   Nu trebuie sa il inscrieti ca si punct de lucru. Dar trebuie sa vedeti daca in Actul Constitutiv aveti codul CAEN care sa va permita inchirierea altor bunuri imobile. Daca nu aveti, trebuie sa adaugati asta inainte de inceperea activitatii.

   • George

    februarie 19, 2016 at 12:25 pm

    Mersi, am avut cod Caen 6820 Inchiriere si subinchiriere bunuri imobile. L-am declarat, totusi, punct de lucru.
    Alta problema: persoanele juridice carora le inchiriez intervale orare de 4-5 ore/saptamana au obligativitate de a isi inregistra pentru aceasta locatie punct de lucru sau alte acorduri de functionare Primarie (Bucuresti S4)?

 9. Raluca

  mai 20, 2013 at 4:14 pm

  Buna ziua!
  Foarte util articolul dv, complimente!
  Ce m-ar interesa sa aflu este daca modelul de hotarare AGA este valabil si in cazul inchiderii activitatii unei intreprinderi familiale (cu 2 asociati).

  Va multumesc!

 10. Costin

  octombrie 7, 2013 at 10:39 pm

  Felicitari de mare ajutor mi-au fost datele pe care le-ati postat tot respectul

 11. Alina

  octombrie 8, 2013 at 9:07 pm

  Buna seara!
  As dori sa stiu daca se declara punctul de lucru pentru o activitate cu automate cafea, suc? CAEN 4799 pentru automate plasate de exemplu in magazine sau cele pe care le vedeti la metrou in statii! Multumesc!

 12. Luci

  octombrie 17, 2013 at 12:38 pm

  Buna ziua,

  Daca subinchiriez o camera dintr-un salon de infrumusetare situat intr-un bloc la parter, imi trebuie si acordul presedintelui asociatiei de locatari sau este suficient o copie dupa acordul dat initial chiriasului pentru a desfasura activitati specifice de salon?

  Multumesc

 13. Alina

  octombrie 20, 2014 at 2:11 pm

  Buna ziua,
  Sunt valabile informatiile si pentru deschiderea unui nou punct de lucru , pentru o firma care mai are 1?
  Multumesc

 14. Lumy

  noiembrie 20, 2014 at 3:26 pm

  Buna,

  Eu am urmat intocmai pasii descrisi de dvs. ptr. deschidere pct de lucru si nu am intampinat nici o problema. Va multumesc mult de tot pentru articolul atat de bine documentat !

 15. Bogdan

  februarie 8, 2016 at 9:39 pm

  Este nevoie de autorizatie de functionare de la Primarie si pentru un birou de conta in care lucreaza numai administratorul societatiii cand si cand fara un orar anume si unde se mai intaleneste cu cate un client ?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cum sa fac?
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Cum sa fac?

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact