394 va trebui depus o data cu decontul de TVA 300


decontul de TVASe schimba depunerea decontului de TVA

Adica, daca depui decont de TVA trimestrial, 394 se va depune trimestrial. Daca Depui decont lunar, 394 se va depune lunar. Mai exact, declaratia 394 trebuie sa pastreze perioada fiscala a depunerii decontului de TVA.

Este o masura asiguratorie pentru Fiscul din Romania. Multi contabili se plang si o fac pe buna dreptate. Nu este vorba de munca ci de imposibilitatea adunarii tuturor facturilor pana la data depunerii declaratiei. Din diverse motive, facturile posibil sa nu fi ajuns. E adevarat, exista posibilitatea primirii facturilor pe mail, aproape instantaneu.

Ce obtine Fiscul prin asta?

Elimina o parte din piata neagra a facturilor cu TVA. Multe din firmele cu depunere trimestriala, la final afla daca sunt pe pierdere, daca au TVA de recuperat si, in consecinta, daca pot emite facturi catre alte societati care, la randul lor au TVA de plata. Contra unui procent substantial din TVA. Piata functioneaza simplu si a aparut din cauza masurilor Fiscului aplicate in situatiile in care contribuabilii solicita returnare de TVA. Firma care solicita returnarea de TVA este controlata, Fiscul aplicand amenzi pentru cele mai simple greseli. In constiinta contribuabilului s-a impamantenit ideea ca daca vrei TVA-ul de la stat, statul iti va lua inapoi o parte din TVA sub forma de amenzi, unele din acestea putand atinge sume exorbitante. Si atunci nu se mai risca decat societatile mari cu recuperari de TVA, societati care au in spate armate de avocati si de experti contabili. Cei mici considera ca prin cheltuielile efectuate, au dat deja Statului TVA-ul aferent si nu mai vor sa plateasca inca o data sub forma acelor amenzi. Si atunci apare mica intelegere pe piata neagra, intre firme reale, cu contracte reale, cu facturi reale, cu plati prin banca etc. Prin impunerea depunerii declaratiei 394 la aceeasi perioada de raportare cu decontul, firmele trebuie sa raporteze toate operatiunile cu TVA. In felul acesta, trimestrialii nu mai pot sa-si faca niste calcule corecte ci doar anticipative, care de multe ori pot fi eronate.

Ce obtine contribuabilul platitor de TVA prin asta?

Mai multa bataie de cap pentru obtinerea, la timp, a tuturor facturilor de la furnizori.

 

Faptul ca declaratia poate fi depusa online este o facilitate binevenita si scuteste lumea de efortul deplasarii la Administratii si a ingrosarii randurilor de la ghiseu.

Atentie!

Pentru cei care inca nu stiu – administratorii de societati si contabilii la inceput de drum – decontul 300 si declaratia 394 trebuie sa fie corelate: ce declarati intr-unul, ca suma, trebuie sa declarati si in celalalt, ca total.

 

Si inca un lucru important:


 

Nedepunerea declaratiei 394 inseamna amenda de 12.000 lei, cu posibilitatea de a plati 6.000 lei in 48 de ore.

Depunerea eronata a declaratiei 394 nu este amendata. Deci depuneti declaratia 394 oricum ar fi ea si apoi faceti rectificativa. Inainte ca Fiscul sa amendeze depunerea de rectificative.

 

 

Cititori :6991
Laurentiu Ianculescu (958 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


7 + = 13