Accesul online la dosarul contribuabilului


Multi dintre cei care citesc acest articol inca nu au folosit asa cum trebuie dosarul fiscal – sau mai bine spus acces la dosarul fiscal al contribuabilului. Bineinteles este obligatoriu sa aveti procura pentru acel contribuabil si sa fiti depus declaratia 150.

De ce este important dosarul fiscal?

 

Pentru ca acolo puteti vedea daca ceea ce ati trimis voi online s-a inregistrat asa cum trebuie. Am intalnit firme care desi aveau validarea declaratiilor depuse, in realitate pe site-ul ANAF-ului se inregistrasera eronat sumele. Iar cand au mers la Administratie sa faca corectia de rigoare, Administratia nici nu a vrut sa auda si le-a spus ca de fapt ei asa au depus declaratiile si ca acum vor sa le corecteze fara amenda. Fireste ca nu au putut demonstra contrariul, pentru ca validarea nu spune si ce sume a inregistrat.

 

Haideti sa ne aruncam un ochi pe “sistem”.

 

In primul rand, serviciul Acces controlat la dosarul contribuabilului functioneaza pe calculatoare cu sistem de operare Windows. Programul de Internet (ex. Internet Explorer) trebuie sa aiba prima optiune limba engleza. Daca nu, atunci trebuie parcursi urmatorii pasi:

din meniul Tools se alege Internet Options,  se tasteaza butonul Languages si se alege English (United States).

 

Cum intrati in aplicatie

 

Dupa autentificarea pe portalul ANAF prin functia Logare, va aparea pagina cu spatiul privat al contribuabilului, de unde se acceseaza aplicatia din meniul Dosar fiscal. In continuare, pentru lansarea aplicatiei se da click pe textul Dosar fiscal.

Pe ecran se va afisa meniul principal care contine patru submeniuri de lucru astfel:

  • Date identificare;
  • Vector fiscal;
  • Situatie sintetica;
  • submeniuri pentru fiecare Declaratie in parte.

 

In mod automat, aplicatia afiseaza un camp de editare, referitor la codul fiscal pentru care se doreste afisarea informatiilor.

 

Pentru completarea campului Cod fiscal, se procedeaza la alegerea unui CUI, din lista atasata certificatului digital cu care s-a facut autentificarea.

 

Prin tastarea butonului Go, se lanseaza cautarea datelor pentru codul fiscal furnizat. In absenta acestei alegeri, utilizatorul va vizualiza meniurile insa acestea nu vor avea continut.

 

Navigarea intre meniuri este posibila prin deplasarea mouse-ului si alegerea optiunii dorite.

Meniuri de lucru

Date identificare

Se prezinta principalele date de identificare ale contribuabilului, sub forma de sectiuni, astfel:

 

Sectiunea de date comune

 

In prima parte a sectiunii se prezinta codul de identificare fiscala selectat si denumirea, iar in cea de a doua parte se prezinta domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili din care face parte, starea acestuia, ultima declaratie de inregistrare/mentiuni, cu includerea numarului si datei declaratiei, data atribuirii codului de identificare fiscala, starea acestuia in ceea ce priveste inregistrarea ca platitor de TVA si tipul sediului.

 

Sectiunea de date specifice

Categoriile pentru care se prezinta informatii de identificare specifice sunt: agenti economici, persoane fizice, institutii publice, nerezidenti.

 

Vector fiscal

 

Sectiunea cuprinde informatii legate de vectorul fiscal asociat contribuabilului pentru fiecare impozit/taxa/contributie, datele de inceput si sfarsit (daca este cazul) si periodicitatea declararii acestora.

 

Declaratii

Sectiunea cuprinde informatii legate despre declaratiile depuse, grupate dupa tipul declaratiei. Prezentarea se face sub forma tabelara in ordinea descrescatoare a anilor de raportare, iar in cadrul anilor, gruparea se face pe luna de raportare. In cazul in care in declaratie, perioada de raportare este inlocuita cu T1…T4 sau S1, S2, (T = Trimestru/S = semestru), tabelul contine perioada de raportare ca atare, numarul de inregistrare si data, obtinute de la organul fiscal competent. Atasat fiecarei sectiunii de declaratii, exista filtre pe baza carora se poate selecta o declaratie in vederea generarii si vizualizarii copiei acesteia

 

Atentie!

Pentru completarea datei de inregistrare este disponibil un calendar cu ajutorul caruia se alege data de inregistrare in formatul corect. Dupa introducerea elementelor de filtrare si tastare a butonului Go, se genereaza copia declaratiei selectate.

 

Solutia pune la dispozitie doua butoane:

  • View pentru generarea declaratiei in format .pdf in browser;
  • Export pentru exportul declaratiei in format .pdf si salvare externa.

 


Situatie sintetica

 

Sectiunea cuprinde informatii referitoare la obligatiile de plata restante, sumele totale grupate pe ani si luni. Dandu-se click pe suma aleasa, se afiseaza informatii detailate despre natura sumelor care compun creanta si data la care se raporteaza, precum si data la care informatiile au fost actualizate. In continuare se detaliaza informatii despre documentele in baza carora suma este cuprinsa in creante.

 

sursa: www.finantevalcea.ro

 

Cititori :3897
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


5 + = 6