Declaratii

Cat de deductibile trebuie sa fie cheltuielile?

Cat de deductibile trebuie sa fie cheltuielile?
Laurentiu Ianculescu

deductibileCa sa fie acceptate de Fisc, cheltuielile trebuie sa fie mai mult decat deductibile. Pentru ca in ultima vreme, Fiscul a cerut dovezi de deductibilitate suplimentare.

De exemplu, la o deplasare, nu e suficient sa prezinti decontul de deplasare, ci sa pui in spatele acestuia si discutiile pe mail pe care le-ai avut cu partenerul la care te-ai deplasat… Sa demonstrezi ca deplasarea s-a facut in vederea obtinerii de profit.

Daca iti deduci 50% din cheltuielile auto, fara sa ai foaie de parcurs, ai incurcat-o, pentru ca celelalte 50% sunt considerate avantaj salarial si tratate ca atare. Ai putea scapa doar daca demonstrezi ca autoturismul este folosit 50% in activitati economice si 50% in activitati de protocol nedeductibile (sau deductibile).

Daca ai amortizari, intr-o luna, dar nu ai venituri in luna aia, ai incurcat-o, pentru ca ANAF-ul decide ca trebuie sa scoti amortizarea – in fond, principiul obtinerii de profit este unul bun, in fiscalitate si in business, in general, dar ar trebui aplicat tuturor, nu doar celor mici.


Daca ai facturi de la parteneri care ulterior au intrat in inactivitate, atunci s-au dus cheltuielile tale deductibile de la acei parteneri. La fel se intampla cu cheltuielile pe care furnizorii tai nu le-au declarant in 394 – e mai simplu sa ti se scoata tie, decat sa fie controlat partenerul si sa i se impuna rectificarea declaratiei.

Daca ai facturi in copie, la revedere deductibilitate – ma rog, aici ai sansa sa faci rost de original pana la finalul controlului.

Si toate astea se intampla pentru ca nu exista nici o autoritate civila sau de stat care sa te protejeze pe tine, contribuabilul roman. Si de cele mai multe ori nici nu-ti permiti un avocat bun.

 Aaa… si inca ceva inainte de incheiere: blindeaza-te cu referate justificative pentru orice cheltuieli!

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact