Certificat de atestare fiscala


In primul rand trebuie sa stiti pentru ce este bun un certificat de atestare fiscala: el arata care este starea firmei la momentul solicitarii. Daca firma nu are toate declaratiile depuse, certificatul nu se elibereaza. In plus, pe el vor fi trecute toate datoriile pe care firma le are catre bugetele statului. Sfatul unui profesionist contabil este sa va scoateti cel putin o data pe an un astfel de certificat. Pentru ca depistand la timp anumite probleme le puteti rezolva mai usor.


Ce trebuie sa contina dosarul pe care il veti depune la Administratie:

 

  • -in primul rand un dosar cu sina in care veti indosaria toate documentele;
  • -cererea (in dublu exemplar) de eliberare a certificatului de atestare fiscala – descarcati aici model; (verificati pe site-ul anaf daca cererea nu s-a schimbat intre timp)
  • -balanta sintetica la ultima luna (daca sunteti in luna septembrie, veti depune balanta la luna august);
  • -copie de pe CUI;
  • -delegatie;
  • -copie de pe actul de identitate al persoanei imputernicite;
  • -declaratie ca firma are sau nu are si alte sedii sociale secundare sau puncte de lucru – descarcati declaratia aici;
  • -declaratie ca firma nu este controlata de organele statului si nici nu a fost controlata iar voi incercati sa rezolvati problemele din procesul verbal de amenda – descarcati declaratie aici
  • -2 timbre fiscale de cate 2 lei sau 4 de 0.50 lei
  • -Mai nou se depune si o declaratie angajament din partea administratorului prin care acesta se obliga sa regleze situatia. Personal mi se pare aberanta aceasta declaratie, pentru ca e logic ca de aia vreau certificat ca sa vad ce probleme am si cum le rezolv, dar daca nu voi avea bani, nu voi putea plati datoriile vechi. Exista in format la administratii modelul acestei declaratii dar il puteti face si voi.

Ca sa evitati cozile prea mari de la Administratie, mergeti la prima ora, respectiv la 8.30. Nu veti primi certificatul pe loc dar vi se va spune ce probleme sunt sau daca nu sunt probleme, vi se va comunica ziua in care puteti ridica certificatul.

 

Cititori :8927
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


5 + = 10