Declaratii

Declaratia 010 – vectorul fiscal

Declaratia 010 – vectorul fiscal
Laurentiu Ianculescu

declaratia 010Cand se depune declaratia 010

O sa va prezentam principalele cazuri in care se depune declaratia 010. Nu va mai spunem ca nedepunerea declaratiei 010 inseamna amenda…

 

1. In primul rand, se depune imediat dupa ce ies actele de la Registrul Comertului, pentru inregistrarea perioadei fiscale. Nu va luati dupa ce spun unii sau altii si depuneti declaratia de mentiuni in termen de 30 de zile de la ridicarea actelor de infiintare. Asta va fi prima declaratie 010 depusa de o firma si se mai numeste si declaratie de inregistrare (se bifeaza in fata, de inregistrare). Restul vor fi declaratii “de mentiuni”. In aceasta prima declaratie se va inscrie perioada fiscala (trimestru, semestru, an etc) si daca firma este platitoare de impozit pe venit sau pe profit. Daca aveti si salariati, luati in evidenta si impozitele aferente contributiilor salariale.

 

2. Se mai depune cand vreti sa deveniti platitori de TVA, indiferent daca devii prin optiune sau prin depasirea plafonului.

 

3. Se depune cand ai primul salariat, pentru luarea in evidenta a impozitelor corespunzatoare.


 

4. Se mai depune cand scoti ultimul salariat si scoti automat din evidenta si impozitele corespunzatoare.

 

5. Se mai depune cand firma devine platitoare de impozit pe profit din platitoare de impozit pe venit.

 

6. Se mai depune cand firma a depasit intr-un an cifra de afaceri de 100.000 eur si atunci depunerea de TVA va fi lunara. Se va depune 010 in luna ianuarie a anului urmator celui in care s-a depasit plafonul de 100.000 eur.

 

7. Alte cazuri in care se schimba vectorul fiscal si in care colectati sau depuneti impozitele care apar descrise in declaratia 010.

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


View Comments (2)

2 Comments

 1. Alina

  iulie 2, 2012 at 12:23 pm

  Mi s-a spus de la Finante ca in cazul infiintarii unei firme platitoare de impozit pe profit, dar neplatitoare de TVA si care nu are niciun angajat, nu este necesara depunerea acestei declaratii 010 de inregistrare. Doamna de acolo sustine ca lor le parvin toate aceste informatii direct de la Registrul Comertului. Cum ramine atunci cu inregistrarea perioadei fiscale? Multumesc!

 2. Laurentiu Ianculescu

  Laurentiu Ianculescu

  iulie 2, 2012 at 12:52 pm

  Dupa cheful Administratiei. Informatiile le parvin intotdeauna, dar trebuie sa va asigurati ca firma este inregistrata fiscal asa cum trebuie. Pentru ca daca cei de la Registru transmit altceva decat informatiile corecte, raspunderea revine… administratorului de firma… Daca cei la la finante nu vor sa primeasca declaratia 010, aratati-le ca pe ea, sus, sunt 2 optiuni:

  de inscriere
  de mentiune

  Si daca „de mentiune” stim cu totii ce inseamna, poate ar fi bine sa dea ei un raspuns la „de inscriere”…

  Nu va certati cu ei, dar asigurati-va ca vectorul dumneavoastra fiscal este cel corect.

  Si ca sa scutiti nervi si timp, trimiteti 010 prin posta, cu confirmare de primire

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact