Declaratia 010 – vectorul fiscal


declaratia 010Cand se depune declaratia 010

O sa va prezentam principalele cazuri in care se depune declaratia 010. Nu va mai spunem ca nedepunerea declaratiei 010 inseamna amenda…

 

1. In primul rand, se depune imediat dupa ce ies actele de la Registrul Comertului, pentru inregistrarea perioadei fiscale. Nu va luati dupa ce spun unii sau altii si depuneti declaratia de mentiuni in termen de 30 de zile de la ridicarea actelor de infiintare. Asta va fi prima declaratie 010 depusa de o firma si se mai numeste si declaratie de inregistrare (se bifeaza in fata, de inregistrare). Restul vor fi declaratii “de mentiuni”. In aceasta prima declaratie se va inscrie perioada fiscala (trimestru, semestru, an etc) si daca firma este platitoare de impozit pe venit sau pe profit. Daca aveti si salariati, luati in evidenta si impozitele aferente contributiilor salariale.

 

2. Se mai depune cand vreti sa deveniti platitori de TVA, indiferent daca devii prin optiune sau prin depasirea plafonului.

 

3. Se depune cand ai primul salariat, pentru luarea in evidenta a impozitelor corespunzatoare.

 

4. Se mai depune cand scoti ultimul salariat si scoti automat din evidenta si impozitele corespunzatoare.

 

5. Se mai depune cand firma devine platitoare de impozit pe profit din platitoare de impozit pe venit.


 

6. Se mai depune cand firma a depasit intr-un an cifra de afaceri de 100.000 eur si atunci depunerea de TVA va fi lunara. Se va depune 010 in luna ianuarie a anului urmator celui in care s-a depasit plafonul de 100.000 eur.

 

7. Alte cazuri in care se schimba vectorul fiscal si in care colectati sau depuneti impozitele care apar descrise in declaratia 010.

Cititori :20806
Laurentiu Ianculescu (957 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

2 Responses to “Declaratia 010 – vectorul fiscal”

 1. Alina July 2, 2012

  Mi s-a spus de la Finante ca in cazul infiintarii unei firme platitoare de impozit pe profit, dar neplatitoare de TVA si care nu are niciun angajat, nu este necesara depunerea acestei declaratii 010 de inregistrare. Doamna de acolo sustine ca lor le parvin toate aceste informatii direct de la Registrul Comertului. Cum ramine atunci cu inregistrarea perioadei fiscale? Multumesc!

 2. Laurentiu Ianculescu July 2, 2012

  Dupa cheful Administratiei. Informatiile le parvin intotdeauna, dar trebuie sa va asigurati ca firma este inregistrata fiscal asa cum trebuie. Pentru ca daca cei de la Registru transmit altceva decat informatiile corecte, raspunderea revine… administratorului de firma… Daca cei la la finante nu vor sa primeasca declaratia 010, aratati-le ca pe ea, sus, sunt 2 optiuni:

  de inscriere
  de mentiune

  Si daca “de mentiune” stim cu totii ce inseamna, poate ar fi bine sa dea ei un raspuns la “de inscriere”…

  Nu va certati cu ei, dar asigurati-va ca vectorul dumneavoastra fiscal este cel corect.

  Si ca sa scutiti nervi si timp, trimiteti 010 prin posta, cu confirmare de primire

Leave a Reply


3 − = 2