Declaratia 390


declaratia 390Este declaratia pe care trebuie sa o depuna toate firmele care inregistreaza operatiuni intracomunitare. La ora actuala se depune pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care s-a facut operatia si o pot depune doar firmele care s-au inregistrat in Registrul Operatorilor Intracomunitari.


Completarea declaratiei este simpla. Trebuie doar sa ai grija sa introduci corect datele de firma, atat cele ale firmei tale cat si numele, tara si codul de TVA al firmei din Uniune. Sa ai grija sa alegi corect daca e livrare de bunuri sau de servicii sau daca e achizitie de bunuri sau servicii. Indiferent daca e livrare sau achizitie, trebuie sa ai codul de TVA al partenerului. Valabilitatea codului de TVA il poti verifica direct pe siteul Ministerului de Finante. Intri pe www.mfinante.ro, apoi alegi din partea stanga VIES – Verificarea numarului cod TVA. Atentie sa nu accesati din greseala VIES – Solicitare verificare cod TVA. Vi se va deschide o alta fereastra unde alegeti tara si introduceti codul de TVA pe care il aveti. Ti se va cere sa introduci Romania si codul tau de TVA (la datele solicitantului). Apoi dai verificare si o sa-ti apara daca numarul pe care il verifici este corect, valid sau nu. Atentie cum introduceti codul verificat, pentru ca anumite tari au, afara de cele 2 litere care reprezinta tara, o combinatie de cifre si litere. Daca omiteti vreuna dintre el, codul va aparea ca invalid.

Sumele prinse in declaratie vor fi rotunjite in plus sau in minus, dupa cum sunt sub 50 sau peste 50 (dupa virgula). Si nu uitati ca facturile externe se inregistreaza la cursul valutei din data facturii. Chiar daca factura, sa zicem, a ajuns la voi in data de 15 ale lunii, daca ea are data de emitere in 01 ale acelei luni, veti inregistra factura la cursul BNR valabil pentru data de 01. Daca ea are data din luna anterioara, sa zicem din august si voi o primiti dupa data de 26 septembrie (pana pe 25 septembrie trebuiau depuse declaratiile intracomunitare pentru luna august), se recomanda sa o trimiteti inapoi furnizorului si sa va emita o factura cu o data valabila. Pentru ca altfel se considera declaratie nedepusa si amenda este imensa.

Nu uitati ca la sfarsitul fiecarei luni sa reevaluati valuta la cursul de inchidere al lunii – cursul din ultima data a lunii, valabil pentru ziua de 01 a lunii urmatoare.

Descarcarea declaratiei 390 o veti face de pe site-ul www.mfinante.ro, alegand ANAF, apoi asistenta contribuabili, apoi toate formularele, cu explicatii, apoi click pe 390. Completarea ei se face online dupa care o printati direct cu cod de bare.

Se poate trimite si online, semnata digital. Daca aveti nevoie de informatii privind semnatura digitala, puteti intra aici.

 

 

 

Cititori :9697
Laurentiu Ianculescu (957 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

3 Responses to “Declaratia 390”

  1. Va vine sa credeti ca pentru o zi de intarziere cei de la finante nu au vrut sa-mi mai primeasca 390????? Ma pun sa platesc amenda… o las nedepusa si Dumnezeu cu mila…

  2. ileanapopa October 30, 2011

    am preluat de curand o firma si am constatat ca anul trecut au avut o operatie intracomunitara pe care nu au declarat-o in 390. Suma e mica, pana in 300 eur. ce sa fac?

  3. Laurentiu Ianculescu October 30, 2011

    Ai grija, pentru ca daca pana acum nu ai avut intracomunitare, declaratia 390 pe care nu ai depus-o te obliga sa depui decontul de TVA lunar in loc de trimestrial si asta inseamna ca tot vectorul tau fiscal se schimba.

Leave a Reply


− 4 = 4