Declaratii

Declaratia 390

Declaratia 390
Laurentiu Ianculescu

declaratia 390Este declaratia pe care trebuie sa o depuna toate firmele care inregistreaza operatiuni intracomunitare. La ora actuala se depune pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care s-a facut operatia si o pot depune doar firmele care s-au inregistrat in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Completarea declaratiei este simpla. Trebuie doar sa ai grija sa introduci corect datele de firma, atat cele ale firmei tale cat si numele, tara si codul de TVA al firmei din Uniune. Sa ai grija sa alegi corect daca e livrare de bunuri sau de servicii sau daca e achizitie de bunuri sau servicii. Indiferent daca e livrare sau achizitie, trebuie sa ai codul de TVA al partenerului. Valabilitatea codului de TVA il poti verifica direct pe siteul Ministerului de Finante. Intri pe www.mfinante.ro, apoi alegi din partea stanga VIES – Verificarea numarului cod TVA. Atentie sa nu accesati din greseala VIES – Solicitare verificare cod TVA. Vi se va deschide o alta fereastra unde alegeti tara si introduceti codul de TVA pe care il aveti. Ti se va cere sa introduci Romania si codul tau de TVA (la datele solicitantului). Apoi dai verificare si o sa-ti apara daca numarul pe care il verifici este corect, valid sau nu. Atentie cum introduceti codul verificat, pentru ca anumite tari au, afara de cele 2 litere care reprezinta tara, o combinatie de cifre si litere. Daca omiteti vreuna dintre el, codul va aparea ca invalid.

Sumele prinse in declaratie vor fi rotunjite in plus sau in minus, dupa cum sunt sub 50 sau peste 50 (dupa virgula). Si nu uitati ca facturile externe se inregistreaza la cursul valutei din data facturii. Chiar daca factura, sa zicem, a ajuns la voi in data de 15 ale lunii, daca ea are data de emitere in 01 ale acelei luni, veti inregistra factura la cursul BNR valabil pentru data de 01. Daca ea are data din luna anterioara, sa zicem din august si voi o primiti dupa data de 26 septembrie (pana pe 25 septembrie trebuiau depuse declaratiile intracomunitare pentru luna august), se recomanda sa o trimiteti inapoi furnizorului si sa va emita o factura cu o data valabila. Pentru ca altfel se considera declaratie nedepusa si amenda este imensa.

Nu uitati ca la sfarsitul fiecarei luni sa reevaluati valuta la cursul de inchidere al lunii – cursul din ultima data a lunii, valabil pentru ziua de 01 a lunii urmatoare.


Descarcarea declaratiei 390 o veti face de pe site-ul www.mfinante.ro, alegand ANAF, apoi asistenta contribuabili, apoi toate formularele, cu explicatii, apoi click pe 390. Completarea ei se face online dupa care o printati direct cu cod de bare.

Se poate trimite si online, semnata digital. Daca aveti nevoie de informatii privind semnatura digitala, puteti intra aici.

 

 

 

Cititori :19188
Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1055 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


View Comments (3)

3 Comments

 1. ramonat

  octombrie 29, 2011 at 3:49 pm

  Va vine sa credeti ca pentru o zi de intarziere cei de la finante nu au vrut sa-mi mai primeasca 390????? Ma pun sa platesc amenda… o las nedepusa si Dumnezeu cu mila…

 2. ileanapopa

  octombrie 30, 2011 at 4:38 pm

  am preluat de curand o firma si am constatat ca anul trecut au avut o operatie intracomunitara pe care nu au declarat-o in 390. Suma e mica, pana in 300 eur. ce sa fac?

 3. Laurentiu Ianculescu

  Laurentiu Ianculescu

  octombrie 30, 2011 at 4:48 pm

  Ai grija, pentru ca daca pana acum nu ai avut intracomunitare, declaratia 390 pe care nu ai depus-o te obliga sa depui decontul de TVA lunar in loc de trimestrial si asta inseamna ca tot vectorul tau fiscal se schimba.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact