Declaratii

Fiscul pandeste PFA-urile

Fiscul pandeste PFA-urile
Laurentiu Ianculescu

PFAAnul 2016 va fi unul fiscal sau nu va fi deloc – ca sa parafrazez un citat din alte vremuri. Asta inseamna ca oricine este la putere sau in opozitie, are nevoie de populism, pentru ca 2016 va fi un an electoral. Ca urmare, este previzibil ca guvernantii sa fie putin mai maleabili in aplicarea legilor fiscale si mai ales in penalizarea contribuabililor. Pentru ca toata lumea are nevoie de voturi.

Dupa alegeri insa, va urma tavalugul – oricine va iesi pentru urmatorii 4 ani va face tot posibilul sa mareasca valoarea impozitelor colectate. Cel mai probabil vor fi verificate persoanele fizice, unde, cu siguranta au fost declarate cheltuieli care nu aveau nici o legatura cu activitatea desfasurata. De ce s-a intamplat asta? Pentru ca romanul are inca mentalitate de balcanic: da-i statului cat mai putin din ce ajunge la tine.

Asa ca, atunci cand a trebuit sa-si autorizeze activitatea, romanul s-a intrebat: ce sa fiu, PFA sau firma?! Si tot el si-a raspuns, pe principii doar de el cunoscute si luate de prin Google, ca PFA-ul e cea mai buna forma de manifestare. Pentru ca PFA-ul nu plateste contabil. Si pentru cateva sute de lei, contribuabilul roman a deschis Cutia Pandorei fiscale.

Asta pentru ca majoritatea PFA-urilor nu a inteles ca, atata vreme cat nu au un contract de munca inregistrat pe numele lor, vor plati impozite salariale din greu. Acum se apropie vremea sa plateasca acele impozite salariale. Iar pentru Fisc, PFA-urile vor fi mine de aur, intrucat patrimoniul PFA-ului se identifica cu patrimoniul persoanei fizice. Deci daca vor fi niste bani de recuperat, Fiscul are ce sa confiste.


La ce se vor uita cand vor veni sa verifice PFA-urile:

In primul rand, la deductibilitatea documentelor – daca facturile de la furnizori sunt justificate sau nu. Multi isi pun pe PFA tot felul de cheltuieli, fara sa se gandeasca prea mult. Daca un prieten de familie isi renoveaza casa, PFA-ul il roaga sa ia facturi pe numele sau (asta se intampla si la firme). Acum, Fiscul va verifica daca acele materiale au fost consumate la sediul declarat al PFA-ului. Daca ai cumparat 3 usi de la o anumita firma si la control tu ai, in casa, usi vechi, de alta natura, usile sunt scoase… Daca ai bagat facturi de faianta si in casa ai gresie, se scoate cheltuiala. Daca ai facturi de mobilier si mobilierul lipseste, ghiciti ce se va intampla. Daca ai o deplasare justificata printr-o factura si pe ea sunt trecute 2 persoane, se va scoate cheltuiala cu una dintre persoane. Daca deplasarea este la Paris si tu nu ai nici un contract cu Franta, atunci se va scoate de tot deplasarea. Daca ai facturi in copie, in loc de original, vor fi de asemenea scoase. Si toate acele cheltuieli scoase vor mari venitul, retroactiv. Iar acel venit genereaza nu doar rectificative pe 112, ci si costuri suplimentare de BS, BASFS si penalitati si dobanzi de intarziere. Iar ca totul sa fie si mai usor, fiind vorba de niste costuri salariale vechi, se va forma instant titlul executoriu si va avea loc executarea propriu – zisa.

Apoi, mai e surpriza pe care Fiscul o foloseste in ultima vreme: scoaterea cheltuielilor cu amortizarea pentru lunile in care nu au existat venituri. Deci alte venituri suplimentare care vor genera si ele BS-uri si BASFS-uri.

Imi este mila de ceea ce se va intampla cu PFA-urile. Deocamdata au fost lasate mai la urma pentru simplul motiv ca sunt mai usor de executat…

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


View Comments (4)

4 Comments

 1. euroloser

  iulie 6, 2015 at 10:58 am

  Stimate domn

  Ati spus ca : „Si tot el si-a raspuns, pe principii doar de el cunoscute si luate de prin Google, ca PFA-ul e cea mai buna forma de manifestare. Pentru ca PFA-ul nu plateste contabil. Si pentru cateva sute de lei, contribuabilul roman a deschis Cutia Pandorei fiscale.”
  Afirmatia este falsa. Detinatorul de PFA a luat decizia pe baza Codului Fiscal si este dreptul sau sa nu plateasca contabil.
  Uitati de faptul ca nu PFA-urile sunt responsabile de marea evaziune fiscala ci sunt aducatoare de venituri la buget. Chiar si prin simplul fapt ca nu solicita ajutoare sociale.
  „Furia” guvernantilor impotriva acestei forme de organizare este data aproape cert de intelegerea guvernului cu marii retail-eri pentru reducerea preturilor la scaderea cotei TVA.

 2. Teo

  iulie 6, 2015 at 12:29 pm

  Un articol interesant daca n-ar fi scris intr-un mod tendentios pentru PFA. Urmand logica guvernantilor, si autorul articolului baga toate PFA in aceeasi oala, toti sunt hoti, toti vor sa fure. Ca sunt unii care chiar fac asta, e adevarat, dar nu dati in cap tuturor doar pentru ca..

  Stimate domn, mi-am platit si imi platesc taxele (TOATE taxele indicate de stat indicate in deciziile de impunere) cu scrupulozitate, la inceputul fiecarui trimestru fiscal. Mi-am declarat 100% veniturile si am incercat sa tin cheltuielile in limita bunului simt, fara sa bag cheltuieli de protocol, vacante sau faianta de la parinti. Inteleg ca un castig trebuie impozitat si drept urmare, am platit orice impozit chiar inainte de a avea bani pentru familia mea.

  Acele decontari de care vb sunt la latitudinea inspectorilor fiscali, pentru ca NU exista o clasificare CLARA despre ce se poate sau nu deconta. Exemplul cel mai clar: o pereche de ochelari de vedere poate fi inclusa la cheltuieli sau nu? Lucrand marea majoritate a timpului pe calculator, am nevoie de ei sa ma ajute in munca mea. Corect, ii folosesc si in timpul liber, foarte probabil consecinta a muncii mele. Si totusi un inspector poate decide ca aceasta cheltuiala nu este justificata. Si exemple de acest gen sunt cu duiumul.

  Nu intru in detalii despre prostia guvernului care prefera sa-i zaca cu impozite pe toti cei care muncesc in loc sa vada unde se fura banii cu adevarat, sa ia cazurile particulare nu sa generalizeze. Mai rau este ca nu suntem ajutati aproape deloc in a ne declara veniturile, in a ne plati darile. Iar cei care si le platesc sunt luati la suturi si culmea rautatii, un inspector ANAF poate decide ce si cum in loc sa existe ceva atat de clar incat nici PFA si nici ANAF sa nu poata decide altfel.

  Imaginati-va ca totul ar fi online si totul s-ar verifica instant, atunci nu ar mai exista excesee, nu s-ar mai fura, s-ar stii in orice moment situatia de pe teren. ANAF are ani lumina pana la un sistem care sa faca cu adevarat fata solicitarilor actuale iar birocratia este inca foarte mare. Culmea este ca exista in alte tari, nu trebuie reinventata roata, trebuie doar vointa pentru asa ceva.

  Deci inainte de a da in cap tuturor, poate cineva umbla la cauza problemelor in loc sa incerce sa rezolve efectele lor. Iar noi poate ne schimbam mentalitatea si nu mai vedem hoti peste tot, in marea asta de hotie care incepe de la guvernanti pana la cetateanul de rand, mai sunt si oameni care chiar sunt corecti.

 3. Karce

  iulie 6, 2015 at 3:05 pm

  „Daca deplasarea este la Paris si tu nu ai nici un contract cu Franta, atunci se va scoate de tot deplasarea. Daca ai facturi in copie, in loc de original, vor fi de asemenea scoase… Apoi, mai e surpriza pe care Fiscul o foloseste in ultima vreme: scoaterea cheltuielilor cu amortizarea pentru lunile in care nu au existat venituri” Articolul este scris de un individ cu manecute care crede ca daca stie codul fiscal (cu modificari si adugiri) este expert si in civil si penal. Dragilor nu o sa platiti nimic pentru ca exista un antidot care se numeste AVOCAT. Si inspectorul si contabilul raspund. Unul pentru abuzul in serviciu iar celalalt pentru neglijenta in serviciu. Si averea lor e buna nu numai a detinatoriulor de PFA sau a administratorilor. Contopistilor, mai usor cu pianul pe scari ca zguduiti clapele.

 4. Tarzan

  august 20, 2015 at 10:54 pm

  Foarte bine. Sa reduca furaciunea.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Declaratii
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Declaratii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact