Intrastat: cine depune


intrastatIntrastat este o declaratie pe care contribuabilii din Romania trebuie sa o depuna doar in anumite situatii. Sa vedem care sunt conditiile care trebuie indeplinite de o companie din Romania ca sa depuna declaratia – pentru ca in ultimul timp am avut mai multe intrebari in acest sens primite pe e-mail de la profesionisti contabili. Astfel, acestia se ocupau de firme care aveau cifre de afaceri care depaseau mult pragurile Intrastat si nu erau foarte siguri daca ei trebuie sa depuna sau de declaratia.


1. Trebuie sa aveti achizitii Intracomunitare care sa depaseasca pragurile pentru care nu este obligatorie depunerea declaratiei.

Atentie:

 •           -Nu depuneti daca cifra voastra de afaceri este doar din Romania;
 •            -Nu depuneti daca aveti achizitii in cadrul unor operatiuni triunghiulare;
 •            -Nu depuneti daca aveti livrari in cadrul unor operatiuni triunghiulare.

2. Trebuie sa depasiti pragul de 500.000lei pentru achizitii si 900.000lei pentru livrari.

Insa trebuie sa vedeti clar ce inseamna achizitie si livrare in si din Romania.

3. trebuie sa fiti inregistrati in scopuri de TVA.

Obligatia furnizarii datelor pentru sistemul statistic Intrastat revine operatorilor economici care indeplinesc urmatoarele conditii:

Categorii de operatori Intrastat

 • Operatorii economici care au avut obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat pentru intregul an anterior celui de referinta si care pe tot parcursul anului anterior celui de referinta au realizat un nivel al schimburilor intracomunitare de bunuri superior nivelului pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;
 • Operatorii economici care au dobandit obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat in cursul anului anterior celui de referinta, prin depasirea pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul anterior celui de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;
 • Operatorii economici care depasesc nivelul pragurilor valorice Intrastat in cursul anului de referinta, separat pentru fiecare flux. Obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat a acestora intervine in luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului de referinta a schimburilor intracomunitare de bunuri depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.

Pragurile valorice Intrastat reprezinta valori maxime a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti sa transmita declaratia Intrastat. Pragurile valorice Intrastat se stabilesc separat pentru fiecare flux si pot avea valori diferite pentru introduceri si respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.

Informatiile privind pragurile valorice INTRASTAT se publica anual, in Monitorul Oficial al Romaniei, la sfarsitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt in vigoare.

Informatiile privind pragurile valorice Intrastat se publica anual, in Monitorul Oficial al Romaniei, la sfarsitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt in vigoare.

Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie sa transmita lunar la INS, in format electronic, o declaratie statistica in care sunt folosite urmatoarele notiuni specifice:

 • Introducere de bunuri
  • Sosirea bunurilor in Romania din Statele Membre ale Uniunii Europene;
 • Expediere de bunuri
  • Iesirea bunurilor din Romania catre Statele Membre ale Uniunii Europene.

 

sursa: www.intrastat.ro

 

Cititori :1587
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


9 + = 15