Diverse

Atentie la FORFETAR

Atentie la FORFETAR
Maria Mihaela Benki

forfetarIn ultimii ani s-a tot strigat cuvantul magic: FORFETAR. Fara ca ceva sa se concretizeze. Mai ales ca, dupa experienta neplacuta din 2009 – 2010, putini sunt cei care sa-si asume responsabilitatea aplicarii vreunui forfetar. Si totusi, forfetarul este necesar, pentru ca va elimina firmele care nu au nici o justificare. In special firmele facute ca sa mai ciupeasca cate ceva sau prin care sa se ia salariile de la anumite institutii. Si vor ramane firmele care chiar desfasoara activitate. Desi poate parea ciudat, asta ne va ajuta pe toti. Unii colegi de-ai mei se plang de cat de proasta este piata pe partea financiar contabila. Ca sunt clienti putini, ca platesc prost, ca nu vin client noi si mai ales ca sunt din ce in ce mai multi contabili pe piata, iar asta, zic ei, ii oblige sa reduca preturile. Ceea ce nu au invatat colegii mei inca, este ca un business de acest gen se face intre oameni. Clientii nu ma platesc pe mine pentru ca eu sunt cel mai bun sau cel mai ieftin. Ma platesc pentru ca am fost recomandat de o persoana cunoscuta lor si ma platesc pentru ca ma plac ca persoana, nu ca profesionist. Da, profesionalismul trebuie sa fie la cote cat mai ridicate, dar ceea ce primeaza in afacerile de acest tip este omul, comportamentul nostru vizavi de clienti.

Revenind la forfetar, acesta va inchide, cu siguranta, multe firme. Cei mici, care vor sa supravietuiasca, se pot uni: 2 – 3 – 4 persoane pot sa devina asociati ai aceleiasi firme si atunci isi vor permite nu doar sa plateasca forfetarul ci vor avea si niste par

teneri reali de business – poate vor lua un sediu impreuna, chiar si un salariat. Bineinteles, in contractul de asociere se poate prevedea si modul in care se va imparti venitul: cine munceste, castiga, cine nu, asteapta sa castige la loterie sau vreo mostenire.

In vremurile de demult am fost unul din cei 3 asociati ai unei firme, iar intelegerea noastra era clara: cine aduce venituri, isi plateste impozitele corespunzatoare si isi incaseaza banii. A functionat intelegerea… Apoi am evoluat catre firme individuale…

Maria Mihaela Benki Maria Mihaela Benki (112 Posts)

Economist


View Comments (2)

2 Comments

 1. ioio

  iulie 3, 2015 at 12:51 pm

  Hai sa zic cum e cu intelegerea asta cu 3 asociati: desi esti economist, stii ca ce ati facut e ilegal? Pt. ca veniturile sunt ale societatii, indiferent ca le aduce A1 A2 sau A3. Se repartizeaza pe dividende (anul urmator, logic) si abia atunci se impart, in functie de cota de asociere, nu in functie de cine a adus clientii. Iar asa-zisul profesionalism spre cote cat mai inalte este o utopie. Foarte multi contabili sunt praf (vezi ca nu-s contabil).

  Impozitele forfetare sunt de fapt niste confiscari de bani. Nu e nici moral si nici logic sa platesti un impozit daca nu ai avut venituri. Iar daca pastrezi sau nu o firma, e strict problema asociatului, nu a statului. Asociatul se spala cu ea pe cap. Sau daca firma are un venit modest, sa zicem de 7-800 lei/luna, nu prea inteleg cat de moral ar fi sa platesti impozit trimestrial de 1500 lei. Asta e capacitatea firmei respective si, decat un somer in plus, mai bine un somer in minus.

 2. ioio

  iulie 3, 2015 at 1:48 pm

  Ca sa continui ideea: daca tii o firma ca sa iei salariul de la niste institutii, vreau sa te asigur ca pt acea firma forfetarul e un ban de buzunar. Nu iti iei salari atat de modic de la stat, pe firma, incat sa zici ca te usuca forfetarul si trebuie sa tragi jaluzelele. Din pacate, statul risipeste bani enorm de multi pe asemenea „salarii”. Studii de fezabilitate, consultanta, draci, laci. Si sumele sunt cu vreo 3-4-5 zerouri, inainte de virgula:) Un forfetar de 1500 lei/trim e cat o misca spaga care se intoarce la cel care i-a dat contractul. Deci, nu pe aistia ii va afecta. Ii va afecta tot pe cei care incearca sa reziste fara sa fure.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact