
Alina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family
Aproximativ 40% dintre copii si adolescenti se confrunta cu o problema legata de somn. Cele mai frecvente probleme legate de somn la copii sunt:
-
• Trezirile frecvente sau prelungite noaptea
-
• Trezirea prea devreme dimineata
-
• Dificultatea de a adormi seara si ore nepotrivite de adormire. In unele situatii, in spatele problemei legate de somn sta o cauza medicala, pe care este important s-o identificam. De cele mai multe ori insa, factorii de mediu si obiceiurile legate de somn sunt de fapt responsabile de dificultatile copilului. Definirea unei probleme de somn depinde in mare masura de varsta copilului. Exista insa probleme legate de somn care pot aparea la orice varsta.
Iata cateva dintre acestea si care este rolul parintilor in mentinerea sau stoparea problemei:
-
1. Ceasul intern al copilului nu este sincronizat la ritmul circadian – abia incepand cu varsta de 12 saptamani copilul incepe sa dezvolte aceasta abilitate, dar multi copii au nevoie de mult mai mult timp. Putem sa ajutam copiii sa-si dezvolte acest ritm prin cateva metode: ne asiguram ca este expus la lumina naturala in timpul zilei, mai ales dimineata, si evitam luminile artificiale puternice inainte de culcare si in timpul somnului. Ii oferim copilului indicii sociale despre zi si noapte – de exemplu, copilul nu poate invata ca noaptea este timpul pentru somn daca inainte de culcare se intampla cele mai interesante lucruri.
-
2. o alta problema poate aparea cand copilul este supra-stimulat inainte de culcare: activitatea fizica si alte forme de stimulare activeaza sistemul nervos simpatic, producand o stare alerta. Ultimele 2-3 ore inainte de culcare trebuie sa fie linistite si calme.
-
3. uneori, parintii intervin prea repede noaptea –cand copilul doar se foieste sau plange prin somn, interventia noastra poate sa-l trezeasca de fapt.
-
4. Metodele prin care incercam sa-l linistim pe copil pot sa il activeze: multa interactiune in momentul cand copilul se trezeste noaptea este atractiva pentru copil. Este bine sa pastram interventia cat mai linistita si mai plictisitoare noaptea, spre deosebire de interactiunile din timpul zilei care trebuie sa fie cat mai placute si antrenante.
-
5. Modul in care abordam problema de somn a copilului nu este consecvent – uneori putem aplica metode prea intense de linistire, alteori, datorita extenuarii sau frustrarii putem interveni prea putin. Aceasta inconsecventa produce confuzie si amplifica problema.
Dificulatea de a adormi si trezirile frecvente noaptea
Pentru copiii mici, cea mai frecventa problema legata de somn este trezitul noaptea si dificultatea de a adormi. Trezitul noaptea se considera o problema atunci cand apare de 5 sau mai multe ori pe saptamana, in decurs de 3 luni, plus una din urmatoarele:
-
• Trezirea de 3 sau mai multe ori pe noapte
-
• Trezirea dureaza mai mult de 20 de minute
-
• Copilul merge in patul parintilor. Adormirea se considera problematica atunci cand necesita mai mult de 20 de minute, in 5 sau mai multe seri pe saptamana, pe durata a 2 luni.
pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Somnul la copii ®
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS