Diverse

Cele mai frecvente probleme de somn ale copiilor

Cele mai frecvente probleme de somn ale copiilor
Laurentiu Ianculescu

 copiilorAlina Ioana Ciocodan, psiholog – Smartbox Family

Aproximativ 40% dintre copii si adolescenti se confrunta cu o problema legata de somn. Cele mai frecvente probleme legate de somn la copii sunt:

 • • Trezirile frecvente sau prelungite noaptea
 • • Trezirea prea devreme dimineata
 • • Dificultatea de a adormi seara si ore nepotrivite de adormire. In unele situatii, in spatele problemei legate de somn sta o cauza medicala, pe care este important s-o identificam. De cele mai multe ori insa, factorii de mediu si obiceiurile legate de somn sunt de fapt responsabile de dificultatile copilului. Definirea unei probleme de somn depinde in mare masura de varsta copilului. Exista insa probleme legate de somn care pot aparea la orice varsta.

Iata cateva dintre acestea si care este rolul parintilor in mentinerea sau stoparea problemei:


 •    1. Ceasul intern al copilului nu este sincronizat la ritmul circadian – abia incepand cu varsta de 12 saptamani copilul incepe sa dezvolte aceasta abilitate, dar multi copii au nevoie de mult mai mult timp. Putem sa ajutam copiii sa-si dezvolte acest ritm prin cateva metode: ne asiguram ca este expus la lumina naturala in timpul zilei, mai ales dimineata, si evitam luminile artificiale puternice inainte de culcare si in timpul somnului. Ii oferim copilului indicii sociale despre zi si noapte – de exemplu, copilul nu poate invata ca noaptea este timpul pentru somn daca inainte de culcare se intampla cele mai interesante lucruri.
 • 2. o alta problema poate aparea cand copilul este supra-stimulat inainte de culcare: activitatea fizica si alte forme de stimulare activeaza sistemul nervos simpatic, producand o stare alerta. Ultimele 2-3 ore inainte de culcare trebuie sa fie linistite si calme.
 •   3. uneori, parintii intervin prea repede noaptea –cand copilul doar se foieste sau plange prin somn, interventia noastra poate sa-l trezeasca de fapt.
 • 4. Metodele prin care incercam sa-l linistim pe copil pot sa il activeze: multa interactiune in momentul cand copilul se trezeste noaptea este atractiva pentru copil. Este bine sa pastram interventia cat mai linistita si mai plictisitoare noaptea, spre deosebire de interactiunile din timpul zilei care trebuie sa fie cat mai placute si antrenante.
 • 5. Modul in care abordam problema de somn a copilului nu este consecvent – uneori putem aplica metode prea intense de linistire, alteori, datorita extenuarii sau frustrarii putem interveni prea putin. Aceasta inconsecventa produce confuzie si amplifica problema.

Dificulatea de a adormi si trezirile frecvente noaptea

Pentru copiii mici, cea mai frecventa problema legata de somn este trezitul noaptea si dificultatea de a adormi. Trezitul noaptea se considera o problema atunci cand apare de 5 sau mai multe ori pe saptamana, in decurs de 3 luni, plus una din urmatoarele:

 •     • Trezirea de 3 sau mai multe ori pe noapte
 •   • Trezirea dureaza mai mult de 20 de minute
 • • Copilul merge in patul parintilor. Adormirea se considera problematica atunci cand necesita mai mult de 20 de minute, in 5 sau mai multe seri pe saptamana, pe durata a 2 luni.

pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Somnul la copii ®

Cititori :3666
Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1076 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact