Diverse

Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile romane IV

Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile romane IV
Laurentiu Ianculescu

TVA

Inregistrarea in scopuri de TVA la prima intra – comunitara

  • La efectuarea unei achizitii intracomunitare de bunuri ( >34.000 lei) sau prestari/achizitii servicii intracomunitareCand sunt obligat sa ma inregistrez daca realizez o operatiune intracomunitara? Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal daca realizeaza:

  • achiziţie intracomunitară taxabilă în România, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul de 10.000 de euro pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;
  • o prestare de servicii care are locul în alt stat membru din UE, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei;
  • primirea de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru UE, de servicii pentru care este obligată la plata taxei în România.

In cazul prestarilor si achizitiilor de servicii nu exista obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal daca serviciile se încadrează pe oricare din prevederile art. 133 alin. (3) – (7) din Codul fiscal.

In concluzie, persoana impozabila care are sediul activităţii economice în România are dreptul sa opteze pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 daca realizeaza una din operatiunile de mai sus.

Atentie!

Persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA pot solicita să se înregistreze, prin opţiune, în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare de bunuri, chiar dacă valoarea acestora nu depăşeşte plafonul de 10.000 de euro.

Cand si cum ma inregistrez in scopuri de TVA daca realizez o operatiune intracomunitara?

Persoana impozabilă care preconizeaza ca va depasi plafonul de 10.000 euro ( sau opteaza indiferent de plafon) referitor la achizitiile intracomunitare de bunuri, presteaza sau primeste un serviciu intracomunitar conform prevederilor de la art. 133, alin. 2 din Codul fiscal poate sa opteze pentru inregistrarea „normala” in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal. Inregistrarea „normala” in scopuri de TVA trebuie realizata înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni intracomunitare.

Atentie!


In cazul achzitiilor de bunuri peste plafon si prestare/achizitia de servicii de catre persoane impozabile care au sediul activităţii economice în România, neinregistrate in scopuri de TVA se poate opta si pentru inregistrarea speciala conform art. 153^1.

In concluzie, in cazul in care se opteaza pentru inregistrarea „normala” conform art. 153 din Codul Fiscal, persoana impozabila trebuie sa urmeze aceleasi pasi ca si la inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune. Persoana devine platitoare de TVA incepand cu data semnarii deciziei privind inregistrarea in scopuri de TVA. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA persoana este obligata sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intracomunitari pentru a putea realiza operatiuni intracomunitare.

Societatea Leader, neplatitoare de TVA si infiintata in anul 2014 doreste sa presteze un serviciu de consultanta IT catre o firma din Marea Britanie. Serviciu este in valoare de 10.000 euro (curs – 4,5 lei) si va fi facturat in luna septembrie. Societatea estimeaza ca va realiza pana la sfarsitul anului o cifra de afaceri de 1.000.000 lei.

Care sunt obligatiile societatii Leader din punct de vedere al TVA?

In acest caz deoarece societatea estimeaza sa depaseasca plafonul de 220.000 lei, este recomdat ca societate sa se inregistreze „normal” in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal inainte de prestarea serviciului. In cazul in care societatea opteaza pentru inregistrarea „speciala” in scopuri de TVA conform art. 153^1 trebuie precizat ca codul de inregistrare va fi utilizat numai pentru achiziţii intracomunitare sau pentru servicii intracomunitare. Înregistrarea conform art. 153^1 din Codul fiscal nu conferă persoanei impozabile calitatea de persoană înregistrată normal în scopuri de TVA.

Daca entitatea Leader opteaza pentru inregistrarea conform art. 153 din Codul Fiscal, aceasta se va realiza la fel ca si in cazul in care societatea ar fi optat pentru aceasta. Acesta modalitate de inregistrare necesita depunerea unei documentatii specifice si urmarea unor pasi prevazuti la punctul I.

Societatea va trebuie sa bifeze in declaratia de mentiuni perioada fiscala lunara deoarece cifra de afaceri estimata pentru lunile ramase depaseste plafonul de 100.000 de euro recalculat. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, entitatea are obligatia sa se inregistreze conform art. 158^2 din Codul fiscal sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari daca presteaza servicii intracomunitare.

4111 = 704 10.000×4,5=45.000
Clienti Venituri din servicii prestate

articol preluat cu acordul  www.accounting-leader.ro

Mai multe articole gasiti pe http://www.accounting-leader.ro/publicatii.html

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Diverse
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Diverse

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact