Vanzarea unui autoturism – implicatii fiscale


autoturismCe se intampla la vanzarea unui autoturism?

Daca sunteti persoana fizica si doriti sa vindeti un autoturism, cu siguranta va intrebati daca platiti impozit pe diferenta de revanzare, ca la imobile sau terenuri. Adica daca este impozabila diferenta intre valoare de achizitie si valoarea de vanzare.

Teoretic ar terbui sa platiti impozit pe venitul din activitati comerciale, insa persoanele fizice nefiind inregistrate ca si comercianti nu intra in sfera de aplicare a impozitulul pe profit definita conform art. 14 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Chiar daca vineti autoturismul mai scump decat valoarea de achizitie, diferenta poate proveni de la o reparatie sau o modiificare substantiala in structura acesteia, lucru care se pot dovedi cu acte.

Care este procedura?

Dupa vanzarea autoturismului, adica semnarea contractului, vechiul proprietar trebuie sa mearga la primaria sau la sediul biroului de Taxe locale, pentru a obtine un certificat fiscal pentru respectivul autoturism.


In acelasi timp vechiul proprietar trebue sa instiinteze autoritatile cu privire la acest lucru, completand o declaratie fiscala cu privire la mijlocul de transport, in termen de 30 de zile inclusiv de la vanzare. Pentru obtinerea certificatului fiscal de la departamentul de taxe locale de la primarie, este necesar sa completati o cerere si sa achitati la zi valoarea impozitului pe proprietate aferent respectivului autoturism. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Cititori :4068
Ionut Bratanov (103 Posts)

Contabil Independent


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

One Response to “Vanzarea unui autoturism – implicatii fiscale”

  1. Am cumpărat de la o persoană fizică o mașină pe firma mea. Fostul proprietar declară că este acum obligat să plătească acum 16% pe profit. Despre ce este vorbește fostul proprietar?

Leave a Reply


9 − 9 =