Bilantul pe 2012 pentru ONG-uri: termen 30 aprilie 2013


Alpine Pond, Gunnison National Forest, ColoradoANAF-ul a pus la dispozitia asociatiilor si fundatiilor noul format pentru bilant. Incepand cu anul acesta bilantul va fi in format PDF inteligent. Totusi, din experientele din anii precedenti, va sfatuiesc sa nu va grabiti prea tare cu descarcarea acestuia – mai asteptati putin pentru ca in mod sigur o sa mai apara inca o varianta.

Termenul final de depunere a bilantului este 30 aprilie 2013.

Dar, inainte de depunerea bilantului, sa nu uitati sa depuneti declaratia 101 pentru ONG-uri. Suna mai mult decat aberant dar Codul Fiscal nu ofera detalii asupra tipului de ONG obligat sa depuna 101. Ganditi-va cum suna: Organizatiile NON-profit sunt obligate sa depuna declaratia de profit. Da, sunt de acord ca aceasta declaratie ar trebui depusa de ONG-urile care desfasoara si activitate economica, nu doar activitatea prevazuta in Statut, respectiv ONG-urile care au depasit 15.000 eur cifra de afaceri. Dar cum Codul Fiscal nu specifica cine trebuie si cine nu trebuie (dintre ONG-uri) sa depuna 101, va sfatuiesc sa depuneti.

Termenul de depunere declaratie 101 este 25 februarie 2013.

Eu personal as depune pe zero daca ONG-ul, cum spuneam, nu are activitate economica si este sub 15.000 eur. In nici un caz nu pot trece cotizatiile membrilor ca venit luat in calcul pentru calcularea profitului.

 

Cititori :8572
Maria Mihaela Benki (94 Posts)

Economist


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

6 Responses to “Bilantul pe 2012 pentru ONG-uri: termen 30 aprilie 2013”

 1. Din ce am citit pe site ANAF termenul este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Este corect?

 2. Designer April 14, 2013

  Daca bilantul pe 2012, noi fundatiile, il depunem pina la sfirsitul lui aprilie, cum se poate sa ne ceara sa depunem declaratia de impozit, decl 101 pina in 25 februarie 2013, fiindca practic nu avem cum sa stim daca avem “profit” . Nu ar fi normal sa fie corelate aceste doua date?

 3. Laurentiu April 15, 2013

  Firmele depun bilant la sfarsitul lunii mai si declaratia 101 pana pe 25 martie… Normal ar fi sa fie corelate. De aia se lasa posibilitatea depunerii de rectificativa la 101, pe cand la bilant nu exista asa ceva.

 4. Referitor la articolul publicat, de ce as depune 101 la un ONG in situatia in care in vectorul fiscal nu apare completata optiunea de impozit pe profit?
  Consider ca reglementarea corecta a acestei situatii este urmatoarea: sa depun 010 cu bifa pe impozitul pe profit, la infiinatrea unui ONG in al carui statut declar ca voi obtine si venituri din activitati economice. Altfel, nu consider ca este justificata nici depunerea 010 (de ce as face-o?) si nici depunerea 101.
  Cu stima!

  • Laurentiu April 16, 2013

   Perfect de acord. Nici eu nu as face-o decat daca ONG-ul respectiv ar avea si activitate economica. Din pacate Codul Fiscal nu face deosebire intre ONG-uri si le baga la gramada atunci cand vorbeste de obligativitatea depunerii declaratiei 101 de catre asociatii si fundatii.

 5. Tocmai pentru aceste neclaritati este necesar si imperativ sa se faca diferenta (cu prudenta!). Altfel, suntem o gloata de contabili si patroni care se supun neconditionat unui sistem, continuu viciat.
  Asa ne facem meseria mai frumoasa! 😉

Leave a Reply


− 4 = 3