Fundatii si asociatii

Bilantul pe 2012 pentru ONG-uri: termen 30 aprilie 2013

Bilantul pe 2012 pentru ONG-uri: termen 30 aprilie 2013
Maria Mihaela Benki

Alpine Pond, Gunnison National Forest, ColoradoANAF-ul a pus la dispozitia asociatiilor si fundatiilor noul format pentru bilant. Incepand cu anul acesta bilantul va fi in format PDF inteligent. Totusi, din experientele din anii precedenti, va sfatuiesc sa nu va grabiti prea tare cu descarcarea acestuia – mai asteptati putin pentru ca in mod sigur o sa mai apara inca o varianta.

Termenul final de depunere a bilantului este 30 aprilie 2013.

Dar, inainte de depunerea bilantului, sa nu uitati sa depuneti declaratia 101 pentru ONG-uri. Suna mai mult decat aberant dar Codul Fiscal nu ofera detalii asupra tipului de ONG obligat sa depuna 101. Ganditi-va cum suna: Organizatiile NON-profit sunt obligate sa depuna declaratia de profit. Da, sunt de acord ca aceasta declaratie ar trebui depusa de ONG-urile care desfasoara si activitate economica, nu doar activitatea prevazuta in Statut, respectiv ONG-urile care au depasit 15.000 eur cifra de afaceri. Dar cum Codul Fiscal nu specifica cine trebuie si cine nu trebuie (dintre ONG-uri) sa depuna 101, va sfatuiesc sa depuneti.

Termenul de depunere declaratie 101 este 25 februarie 2013.

Eu personal as depune pe zero daca ONG-ul, cum spuneam, nu are activitate economica si este sub 15.000 eur. In nici un caz nu pot trece cotizatiile membrilor ca venit luat in calcul pentru calcularea profitului.

 

Cititori :27948
Maria Mihaela Benki Maria Mihaela Benki (112 Posts)

Economist


View Comments (6)

6 Comments

 1. ionel

  ianuarie 20, 2013 at 6:07 am

  Din ce am citit pe site ANAF termenul este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Este corect?

 2. Designer

  aprilie 14, 2013 at 9:16 pm

  Daca bilantul pe 2012, noi fundatiile, il depunem pina la sfirsitul lui aprilie, cum se poate sa ne ceara sa depunem declaratia de impozit, decl 101 pina in 25 februarie 2013, fiindca practic nu avem cum sa stim daca avem “profit” . Nu ar fi normal sa fie corelate aceste doua date?

 3. Laurentiu Ianculescu

  Laurentiu

  aprilie 15, 2013 at 5:59 am

  Firmele depun bilant la sfarsitul lunii mai si declaratia 101 pana pe 25 martie… Normal ar fi sa fie corelate. De aia se lasa posibilitatea depunerii de rectificativa la 101, pe cand la bilant nu exista asa ceva.

 4. Robert

  aprilie 16, 2013 at 1:33 pm

  Referitor la articolul publicat, de ce as depune 101 la un ONG in situatia in care in vectorul fiscal nu apare completata optiunea de impozit pe profit?
  Consider ca reglementarea corecta a acestei situatii este urmatoarea: sa depun 010 cu bifa pe impozitul pe profit, la infiinatrea unui ONG in al carui statut declar ca voi obtine si venituri din activitati economice. Altfel, nu consider ca este justificata nici depunerea 010 (de ce as face-o?) si nici depunerea 101.
  Cu stima!

  • Laurentiu Ianculescu

   Laurentiu

   aprilie 16, 2013 at 2:00 pm

   Perfect de acord. Nici eu nu as face-o decat daca ONG-ul respectiv ar avea si activitate economica. Din pacate Codul Fiscal nu face deosebire intre ONG-uri si le baga la gramada atunci cand vorbeste de obligativitatea depunerii declaratiei 101 de catre asociatii si fundatii.

 5. Robert

  aprilie 16, 2013 at 2:13 pm

  Tocmai pentru aceste neclaritati este necesar si imperativ sa se faca diferenta (cu prudenta!). Altfel, suntem o gloata de contabili si patroni care se supun neconditionat unui sistem, continuu viciat.
  Asa ne facem meseria mai frumoasa! 😉

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Fundatii si asociatii

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact