0,02% penalitati pe zi la plata obligatiilor fiscale cu intarziere


financiarMinisterul de finantele pregateste un proiect de ordonanta care va inlocui penalitatiile fixe de intarziere de 5% sau 15% cu o penalitate de 0,02% pe zi de intarziere (7,3% pe an). Actualul sistem (penalitatea de intarziere de 5% sau 15%) incurajeaza plata voluntara pana la implinirea termenului de 90 de zile de la scadenta, astfel ca, dupa acest termen, contribuabilii nu mai sunt incurajati sa achite impozitele si taxele deoarece penalitatea de intarziere este aceeasi (15%).

In ceea ce priveste stingerea obligatiilor fiscale prin darea in plata prin oferirea unui bun imobil, pentru o mai buna claritate a textului, se propune ca si persoanele care devin debitori in conditiile art. 25 alin. (2) lit. d) din Codul de procedura fiscala (persoana care isi asuma obligatia de plata a debitorului, printr-un angajament de plata sau printr-un alt act incheiat in forma autentica, cu asigurarea unei garantii reale la nivelul obligatiei de plata) sa poata oferi un bun imobil (de regula bunul afectat garantarii) pentru a se stinge obligatiile fiscale.


Eşalonările/amânările la plată reprezintă o alternativă de recuperare a obligaţiilor fiscale neachitate la termen, atât înaintea începerii executării silite, cât şi în timpul efectuării acesteia, cu scopul maximizării încasării veniturilor bugetare, al diminuării costului arieratelor din punct de vedere material şi al resurselor umane, permiţând contribuabililor cu potenţial economic să depăşească dificultăţile conjuncturale care au generat incapacitatea temporară de plată.

În decursul timpului, s-a constatat că, pe perioada aplicării actelor normative privind acordarea înlesnirilor la plată, încasările la bugetul general consolidat au crescut, asigurându-se astfel o ritmicitate a acestora, atât prin achitarea ratelor din eşalonare, cât şi prin plata obligaţiilor fiscale curente.

Aceste facilităţi sunt mai eficiente decât procedura de executare silită, care reprezintă o modalitate de recuperare a creanţelor ce presupune costuri suplimentare, fără a asigura însă un nivel de încasare satisfăcător.

Prin constituirea de garanţii de către beneficiarii eşalonărilor/amânărilor la plată, statul se asigură de încasarea obligaţiilor fiscale eşalonate/amânate, evitând în acelaşi timp adâncirea dificultăţilor financiare ale contribuabililor.

Citeste propunerea de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind reglementarea unor măsuri fiscale si NOTA DE FUNDAMENTARE

Cititori :1096
Costin Pietraru (1382 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


4 + = 8