Legislatie

Masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice

Masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice

In data de 8 mai 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 306, O.U.G. nr. 15/2012, adoptata, la aceeasi data, in cadrul primei sedinte de Guvern a Cabinetului Ponta. Acest act normativ a fost adoptat in vederea modificarii Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel incat Deciziile nr. 223, respectiv nr. 224 pronuntate de Curtea Constitutionala, in data de 13 martie 2012, prin care s- a constatat ca dispozitiile art. 259 alin. 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale numai  in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5% se va aplica exclusive asupra veniturilor din pensii care depasesc 740  lei, sa isi gaseasca cadrul legal de aplicare.

Potrivit proiectului Ministerul Muncii a publicat pe pagina sa de internet un proiect de ordonanta de urgenta care reglementeaza cum se vor face exact acest restituiri. Este vorba de proiectul de OUG privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, prin intermediul noului act normativ adoptat, in concret, cuprinsul art. 296^9 din Codul Fiscal s-a modificat, dupa cum urmeaza: “Pentru persoanele cu venituri din pensii care depasesc 740 lei, prevazute la art. 293^3 lit. f) pct. 4 si 5, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta numai partea de venit care depaseste nivelul de 740 lei.”

O.U.G. nr. 15/2012 precizeaza faptul ca noile dispozitii se vor aplica incepand cu veniturile din pensii, aferente lunii mai 2012.

Totodata, actul normativ modificator vine sa abroge si art. 259, alin. 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care cuprinde prevederea declarata neconstitutionala, prin cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, mentionate mai sus, text de lege interpretat si aplicat, anterior, in mod eronat si prin care se dispunea : “Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi”.

 

Proiect de O.U.G. privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit proiectului normativ, ce poate fi consultat, integral, pe pagina de internet a Ministerului Muncii,  sumele retinute, in mod nelegal, prin interpretarea, in mod eronat a dipozitiilor art. 296 din Codul Fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si  pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete platite catre cei indreptatiti, rezultate prin aplicarea procentului de contributie asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate,  asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, urmeaza sa fie restituite catre contribuabili, dupa cum urmeaza:


a) sumele retinute in perioada ianuarie – martie 2011, vor fi restituite in transe egale, in perioada iunie – august 2012

b) sumele retinute in perioada aprilie 2011 – aprilie 2012, vor fi restituite pana la data de 31 decembrie 2013, cu mentiunea ca, cel tarziu pana la data de 25 august 2012, Guvernul ar trebui sa aprobe graficul si modalitatea de restituire a sumelor retinute in acest interval.
Restituirea sumelor Rretinute in mod gresit  se face din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii si deodata cu drepturile de asigurari sociale aferente fiecarei luni.

 

 

Avocat – Raluca Daniela Ungureanu

0745 99 52 45

 

Raluca Daniela Ungureanu Raluca Daniela Ungureanu (8 Posts)

Avocat cu experienta in drept civil, fiscal, comercial si dreptul muncii.


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Legislatie
Raluca Daniela Ungureanu

Avocat cu experienta in drept civil, fiscal, comercial si dreptul muncii.

More in Legislatie

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact