Ce impozite trebuie sa plateasca un PFA


impoziteImpozite inainte de orice afacere

In clipa in care v-ati inregistrat ca PFA, trebuie sa stiti ca primul caruia trebuie sa-I platiti este statul, prin reprezentantii sai: Casa de Sanatate, Casa de Pensii, Administratia Financiara.

La Administratia Financiara lucrurile stau relativ simplu: cand va inregistrati veti primi (la un interval de timp) decizia de impunere trimestriala, pe baza careia va trebui sa platiti impozitul pe profit de 16%. Daca estimati venitul ca fiind zero in cursul primului an (in baza declaratiei 220), nu veti plati nimic la trimestru. Daca estimati insa o anumita suma, veti plati in transe egale, trimestriale, 16% din suma respectiva.

Trebuie sa stiti ca daca in cursul unui an ati declarat zero dar ati realizat venituri, prin declaratia 200 din anul urmator veti declara veniturile realizate, iar Administratia Financiara va va impune cote trimestriale egale de 16% din suma realizata. Mai trebuie sa stiti ca anul urmator nu veti mai putea declara venit estimat realizat zero, ci venitul estimat va fi cel putin egal cu cel realizat in anul anterior.


La Casa de Pensii va trebui sa mergeti in persoana si sa incheiati contract cu ei. Nu puteti plati impozitele fara sa aveti contract iar daca nu platiti se numeste evaziune si dati in altele. Ca si suma, veti plati 31,3% din venitul estimat (si ulterior realizat).

Doar ca aici exista o particularitate: venitul la care se plateste impozit nu trebuie sa fie mai mic decat 35 din salariu mediu brut pe economie. In 2011 acesta a fost de 2022 lei. 35% din 2022 = 707,70 lei. Acesta este venitul minim lunar la care se calculeaza impozitul. Exista si un nivel maxim de care nu se poate trece, respectiv 5 salarii medii. Asta inseamna ca cei de la Casa de Pensii nu va pot impune venituri mai mari de 5 X 2022 = 10.110 lei. Lunar!

Pensionarii nu platesc CAS-ul. Deocamdata.

La Casa de Sanatate trebuie sa platiti 5,5% din venitul estimat / realizat. In cazul in care nu aveti nici un fel de venituri, e bine sa va scoateti certificat fiscal de la Administratia Financiara pe ultimii ani, astfel ca cei de la Casa de Sanatate sa vada ce venituri ati realizat. Vi se vor mai cere diverse documente din care sa rezulte veniturile voastre – sau lipsa acestora. De exemplu, copie de pe cartea de munca, decizie de incetare a activitatii la vreo firma, hotarare judecatoreasca de dizolvare a unei firme in care ati fost asociat, bilant pe ultimul an din care sa se vada ca nu ati avut dividende etc. Presupunand ca duceti dovezile solicitate si din ele rezulta ca nu aveti venituri, Casa de Sanatate va va impune sa platiti 5,5% din salariu minim pe economie, dar veti plati incepand cu ultimele 6 luni inainte de depunerea solicitarii la ei. Daca aveti venituri realizate in ultimul an, veti plati 5,5% din ele. Este important de stiut ca si la Casa de Sanatate va trebui sa incheiati direct cu ei contract si pe baza aceluia veti plati cotele de impunere.

Perioada de plata a impozitelor este ziua de 25 a ultimei luni din trimestru: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie. Daca se va intarzia, veti plati penalitati si dobanzi de intarziere, functie de perioada.

E bine de stiut ca daca un PFA are un contract individual de munca la o firma, el trebuie sa duca peste tot o copie de pe contract si o adeverinta de la angajator, pentru ca statul sa-i poata reduce cotele de impozit aplicate.

Legislatie aplicata: Legea 263/2010

 

Cititori :31694
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

17 Responses to “Ce impozite trebuie sa plateasca un PFA”

 1. Trebuie sa fac contract cu Pesiile si daca lucrez in paralel cu carte de munca? Adica lucrez la stat cu carte de munca si am suplimentar PFA. Eu cand m-am inregistrat anul trecut ca PFA am inteles ca la Pensii nu trebuie sa mai merg pentru ca mi se trage de la venitul realizat prin cartea de munca. Platesc doar impozitul pe profit si Sanatatea.

 2. Laurentiu Ianculescu February 26, 2012

  Este in regula ca platiti cele 2 impozite, dar trebuie sa aveti un contract si cu cei de la Casa de Pensii. Intr-adevar, existenta unui contract de munca poate diminua mult valoare impunerii de catre cei de la Casa de Pensii.

  • Dle Ianculescu,
   Va rog sa-mi spuneti daca si acum in 2013 ca PFA trebuie sa ma duc sa inchei direct la Casa de asigurari Sanatate si la cea de Pensii, un contract de asigurare. Mentionez ca am un PFA din 2003 cu 2 domenii activitate, dar din 2006 am incasat doar pentru una din activitati ( impozitul a fost retinut la sursa) si pentru ca nu am prea stat in tara, nu am stiut ca este obligatoriu prin lege sa platesc sanatatea si restul contributiilor sociale. Trebuie sa ma duc intai la cele 2 case sa inchei asigurari, si abia dupa la ANAf sa imi platesc obligatiile? Multumesc frumos pentru ajutor! Cu stima, Elena!

   • Laurentiu Ianculescu February 12, 2013

    Daca nu aveti venituri de natura salariala, da, trebuie sa incheiati contract cu casa de sanatate si casa de pensii. Vedeti ca procedura e complexa – va cer adeverinta de venit pe ultimii 5 ani de la Administratia Financiara si abia cand ajungeti la zi cu platile restante sunteti considerat asigurat.

 3. Marinescu November 10, 2012

  Am deschis un PFA de prestari servicii dupa ce am iesit la pensie prin 2009. Stiam ca fiind pensionar nu trebuie sa platesc decit impozit pe venit (16%) nu si CAS. Am primit instiintare de la CSAJ ca trebuie sa platec si CAS (5,5%). Este corect?

 4. Buna ziua,
  Va rog mult sa ma ajutati, sunt intr-o incurcatura si nu stiu exact ce trebuie sa fac.
  1. In timpul concediului pentru cresterea copilului, am voie sa realizez vreun venit ocazional?
  2.Daca sunt solicitata pt un job prin internet, cum platesc tva,impozit etc? Eu nu am nici firma, nici pfa…
  Multumesc!

 5. Laurentiu Ianculescu February 12, 2013

  Stiti cum era acel concurs pe vremuri: “sunati un prieten”. Daca aveti dumneavoastra veniturile si administratia isi da seama, urmatorul pas e sa instiinteze Primaria si vi se va suspenda ajutorul acordat. Gasiti un prieten sau o prietena care are firma si care va poate ajuta ocazional.

 6. Mda…deci, daca nu ai firma sau pfa, nu poti sa “te misti”…Prietenii mei cu firme mi-au spus ca se incurca asa pt ca nu pot scoate banii mei de acolo, nu-i pot justifica.Mai degraba as gasi prieteni fara firme,adica persoane fizice.O persoana fizica nu poate plati impozit la stat dc realizeaza venituri ocazionale?
  Va multumesc pt promptitudine!

 7. am un pfa din 2006 nu am avut nici un fel de activitate pana acum si mam trezit acum cu o instintare de plata de la cnas de 47 de milioane fara sa am venituri ce pot sa fac, personal eu ias da in judecata habar nu am ce sa fac dv.ce ma sfatuiti?
  va multumesc

  • Laurentiu Ianculescu February 28, 2013

   In primul rand vedeti pentru ce datorati acea suma. Poate a fost o eroare sau poate ati depus, la un moment dat, declaratia estimativa 220 cu o suma pe care nu ati achitat-o. In plus, nu mi-ati spus daca in perioada asta ati fost sau nu salariat. Daca nu ati fost, atunci datorati Fiscului niste sume pe contributii salariale pe care PFA-urile erau obligate sa le declare. Mergeti si vedeti de ce v-au scos dator si ulterior va pot spune daca sunt sanse sa ii dati in judecata.

 8. Barbus Dorin March 14, 2013

  sunt angajat la stat cu norma intreaga (100%) am un PFA din 2008 , anual am primit de la ei la inceput de an declaratia in baza careia platesc trimestrial , dar in alta parte eu nu am platit nimic , nici la pensii nici la sanatate , am primit acum o instiintare ca am de platit la sanatate si sa duc documentele ptr calcul , asta inseamna ca trebuie sa plaresc retroactiv de la infiintarea PFA , dece nu au trimis la finele fiecarui an . Eu de unde sa scot sumele daca am prestat o activitate am cuprins toate cheltuielile de la vremea respectiva ptr a fixa un tarif la serviciul prestat . Inca nu am facut nimic vreau sa stiu cum sa procedez. Va multumesc.

  • Laurentiu March 14, 2013

   Din pacate, nu aveti ce face. Pana anul trecut ei nu erau obligati sa trimita aceste instiintari, ci era obligatia fiecarui PFA sa incheie cu Casa de Pensii si cu Casa de Sanatate Contract, lucru pe care nu l-au facut peste 90% din PFA-uri. Acum atentia Fiscului se va indrepta catre toate aceste PFA-uri, care nu pot face nimic pentru ca totul este legal.
   De anul trecut, a aparut facilitatea ca salariatii nu vor mai plati, daca sunt si PFA, sanatate si pensii. Dar vi se vor calcula sumele si penalitatile de la infiintarea PFA-ului si pana in iulie anul trecut. Asteptati-va sa primiti instiintari si de la Casa de Pensii. Si va vor calcula penalitati si dobanzi de la infiintare pana in iulie 2012.

 9. dana dascalu March 14, 2013

  Buna seara! daca sunt asociat unic la un srl ,sa putea avea si un pfa?
  multumesc!

 10. catalin cotinghiu March 18, 2013

  Buna ziua,
  Va rog lamuriti-ma si pe mine cu o problema care nu reusesc sa o inteleg.
  Sunt pensionar, PFA, neplatitor de TVA.
  TREBUIE SA PLATESC ASIGURARILE DE SANATATE(CASS-ul)?
  Am primit de la casa de pensii instintare ca am de platit CASS retroactiv sau restant in valoare de apr. 800 de lei. Mentionez ca nu am platit CASS niciodata de la infintarea PFA-ului(2002)

 11. Adriana Tudor February 24, 2014

  Buna ziua,

  Sunt angajata cu carte de munca si am si PFA.
  As dori sa aflu daca in cazul in care doresc sa platesc si pensie ptr PFA se cumuleaza veniturile ptr pensie? Voi avea o pensie mai mare?
  Ma gadesc ca este singura taxa de care as beneficia in mod direct.
  O alta intrebare: Contributia de sanatate 5.5% acopera si concediul medical? Cei 5.5% CAS acopera si concediu de maternitate?

  Multumesc!

 12. alexandra March 13, 2014

  Buna ziua,

  Doresc sa infiintez un PFA. Mentionez ca nu am fost angajata anterior si nu am platit nici un fel de contributii la stat.
  As dori sa stiu daca voi avea probleme in a incheia contracte pt CAS si CASS. Aceste contracte trebuie incheiate personal dupa infiintarea PFA-ului sau este suficient sa platesc taxele?
  Mai am o intrebare referitoare la CAS. Am inteles ca venitul minim declarat pt 2014 este de 804 lei pt care voi plati 252 lei. In cazul in care venitul meu va fi mai mare decat cel declarat cei de la ANAF recalculeaza valoarea CAS sau ramane venitul declarat de mine pentru care doresc sa ma asigur?

Leave a Reply


4 + = 10