Programul de asistenta pentru generarea numarului de evidenta a platii este disponibil in siteul ANAF


Formarea si preluarea pe OPFV a numarului de evidenta a platii pentru Decizii de impunere si Documente de constatare amenda:

Actualizat in data de 21.11.2012

Incepând cu 1 noiembrie 2012, prin excepţie de la regulă, în cazul obligaţiilor fiscale de plată stabilite de organele de inspecţie fiscală, precum şi a amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligaţia fiscală stabilită suplimentar sau amenda pe care o alege contribuabilul.

Noua reglementare a fost instituită prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală prin care s-au adus completări art. 115 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 referitoare la ordinea stingerii datoriilor contribuabililor.

În acest context, prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finanţelor Publice nr. 1.485/2012, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 774/16.11.2012, au fost modificate şi completate Instrucţiunile de completare a numărului de evidenţă a plăţii, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.870/2004.


In cazul deciziilor de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală, precum şi al documentelor prin care au fost constatate amenzi de orice fel, potrivit legii (proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, ordonanţa procurorului, hotărâre judecătorească, precum şi alte documente), codul obligaţiei bugetare se completează cu ajutorul programului de asistenţă, selectând tipul de obligaţie fiscală pe care o alege contribuabilul, sau poate fi solicitat de la organul fiscal.

În conformitate cu prevederile pct. 3 din Anexa la Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.870/2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum au fost modificate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.485/2012, programul de asistenţă cu ajutorul căruia este generat numărul de evidenţă a plăţii este pus la dispoziţia contribuabililor pe siteul ANAF.

Numărul de evidenţă a plăţii format prin utilizarea programului de asistenţă se înscrie de către contribuabil în ordinul de plată la rubrica <Număr de evidenţă a plăţii> sau se comunică de către contribuabil unităţii Trezoreriei Statului în vederea înscrierii în chitanţa pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii la rubrica <Număr de evidenţă a plăţii>, în cazul plăţilor în numerar efectuate la ghişeele unităţilor Trezoreriei Statului.

Sursa: ANAF, Finante Valcea

Cititori :2309
Costin Pietraru (1382 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


5 + = 9