Stiri

Noutati 2014 in Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat

Noutati 2014 in Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat
Costin Pietraru

cnpp_logo_mareValoarea punctului de pensie este de 790,7 lei.

Indicele de corecţie acordat persoanelor care îşi deschid drepturile de pensie începand cu data de 1 ianuarie 2014 este de 1,07.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, potrivit art. 16 din Legea nr. 340/2013, este de  2.298 lei.

La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurǎri sociale se are în vedere valoarea corespunzǎtoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, respectiv 11.490 lei.

Cotele de contribuţie de asigurǎri sociale pentru anul 2014 sunt următoarele:

  • pentru condiţii normale de muncă: 31,3%
  • pentru condiţii deosebite de muncă:   36,3%
  • pentru condiţii speciale de muncă:   41,3%

Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă.


Cota de 4,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat este inclusă în cota de contribuţie individuală de asigurări sociale.

În situaţia contractelor de asigurare socială, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei. 

Cota de contribuţie de asigurări sociale de stat reprezintă 31,3% din venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ, respectiv 252 lei în cazul venitului minim lunar asigurat de 804 lei sau 3.596 lei în cazul venitului lunar asigurat maxim de 11.490 lei.

Cuantumul ajutorului de deces este de:

  • 2.298 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
  • 1.149 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 633 lei.

Conform:

  • Legea nr. 340/2013 a bugetului asigurǎrilor sociale de stat pe anul 2014, publicatǎ în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 776 din 12 decembrie 2013;
  • Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare

Sursa: CNPP

Cititori :3549
Costin Pietraru Costin Pietraru (1387 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact