Stiri

Preturi de transfer – intocmirea dosarului

Preturi de transfer – intocmirea dosarului
Costin Pietraru

preturi de transferIn ultima perioada, ca urmare a infiltrarii multinationalelor in economia romaneasca, intalnim din ce in ce mai des notiunea de preturi de transfer. Ba mai mult, legislatia romaneasca in domeniul fiscal aduce ca obligatie suplimentara intocmirea dosarului preturilor de transfer .

În vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfăsoară tranzactii cu persoane afiliate (rezidente sau nerezidente in România) au obligatia să întocmească si să prezinte, dosarul preturilor de transfer conform Art. 79 alin. 2 din Ordonanta 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

In general multinationalele cu activitate de productie isi orienteaza activitatea spre tari cu forta de munca ieftina, cu acces facil la materii prime de calitate buna si mai ales preturi reduse. Produsele obtinute din activitatea acestor filiale, sunt vandute de regula unei alte entitati din grup, cu o marja controlata. Aceasta entitate-intermediar urmeaza la randul sau sa revanda produsele mai departe, cu marje care reflecta situatia reala a pietei. Analiza preturilor de transfer intervine in prima etapa atunci cand tranzactiile se efectueaza intre parti afiliate.


Solicitarea de întocmire si prezentare a dosarului preturilor de transfer se poate emite în cursul desfăsurării unei inspectii fiscale generale sau partiale

Contribuabilul poate cere maxim trei luni amânarea prezentării dosarului preturilor de transfer, după aceasta perioada se mai poate cere încă o amânare de trei luni. Daca după aceste 6 luni nu se prezintă dosarul preturilor de transfer autoritătile vor amenda societatea cu o suma cuprinsa intre 12.000 – 14.000 lei conform art. 219, alin. 1, lit. e si art. 219 alin. 2, lit. c din Codul de procedura fiscala. Concomitent cu amenda, autoritătile mai pot amâna prezentarea dosarului preturilor de transfer cu maxim 3 luni. Daca după acest termen încă nu se prezintă dosarul preturilor de transfer autoritătile vor amenda din nou societatea cu o suma cuprinsa intre 12.000 – 14.000 lei plus încă o amânare de 3 luni. Daca si după aceste 3 luni dosarul nu este prezentat, conform Ordinului 222/2008 autoritătile vor estima preturile de transfer prin identificarea a trei tranzactii similare. Pe baza acestor preturi autoritătile vor ajusta cheltuielile si veniturile contribuabilului.

Codul fiscal subliniază necesitatea corelării preturilor de transfer, cu „valoarea de piata”. Prin “valoare de piata” se întelege pretul practicat in tranzactiile proprii (controlate)
La stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate se foloseste cea mai adecvata dintre urmatoarele metode:

 • metoda compararii preturilor, prin care pretul de piata se stabileste pe baza preturilor platite altor persoane care vand bunuri sau servicii comparabile catre persoane independente;
 • metoda cost-plus, prin care pretul de piata se stabileste pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzactie, majorat cu marja de profit corespunzatoare;
 • metoda pretului de revanzare, prin care pretul de piata se stabileste pe baza pretului de revanzare al bunului sau serviciului vandut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vanzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit;
 • orice alta metoda recunoscuta in liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Pentru a evita orice situatie neplăcuta de ajustare a rezultatelor înregistrate precum si a contestatiilor ulterioare ce pot urma, ar fi bine sa:

 • Întocmiti dosarului local al preturilor de transfer pe o perioada minima de trei ani de zile pentru sustinerea politicii practicate de societatea dv. in relatiile cu persoanele afiliate.
 • In cazul in care dispuneti de dosarul preturilor de transfer local, actualizarea studiilor de piata pentru a dovedi ANAF-ului un comportament fiscal adecvat prin actualizarea periodica a preturilor.
 • In cazul in care doriti sa semnati contracte intra-grup la valoare de piata, va recomandam întocmirea unor studii de piata pentru identificarea unor valori adecvate si întocmirea dosarului preturilor de transfer.

Cititori :6505
Costin Pietraru Costin Pietraru (1387 Posts)

Specialist Online - cinesunt


View Comments (1)

1 Comment

 1. cipi

  august 12, 2012 at 5:48 pm

  Pentru mai multe informatii despre dosarul preturilor de transfer si studiile de comparabilitate vizitati http://www.dosarpreturidetransfer.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Stiri
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Stiri

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact