Ai uitat sa depui o declaratie fiscala? Nu-i nimic, platesti amenda!


Stau si ma gandesc daca o sa prind vremurile in care contribuabilul sa fie cel care realizeaza ca el plateste taxe si impozite si doreste sa fie recunoscut ca atare. Cum se poate ca intr-un stat mic precum Luxemburgul, Fiscul sa fie Fisc, in timp ce contribuabilii din Romania sa faca si fiscalitate in locul statului.

Va intrebati cum merg lucrurile acolo?… Inchideti ochii si visati, dar dupa ce cititi: emiterea oricarei facturi se face intr-un program integrat celui al Fiscului. Ai emis o factura catre un client? Instantaneu o are si fiscul. A emis un furnizor o factura catre tine? Instantaneu o are si fiscul. Si atunci lucrurile devin extrem de simple: Fiscul are facturile tale si stie exact pe ce sa te impuna. Nu mai trebuie ca tu, contribuabil, sa faci declaratii fiscale, cu sume de plata catre stat, pentru ca el, STATUL, stie cat trebuie sa platesti si iti trimite, periodic, instiintarea de plata, fara sa te amendeze pe tine ca nu ai depus niste declaratii fiscale, in baza carora statul isi incaseaza impozitele.

Dar sa lasam Raiul fiscal european si sa revenim in Iadul romanesc fiscal. Sa vedem ce amenzi platesti daca ai uitat sa-ti depui niste declaratii sau daca efectiv nu ai putut sa le depui, dintr-un motiv sau altul.

Codul de Procedura Fiscala de pe site-un ANAF-ului iti comunica ce te asteapta …

Constituie contraventii urmatoarele fapte:

a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni;

b) neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora;

 

Amenda este de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.

 

In cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

 

In cazul asocierilor si al altor entitati fara personalitate juridica, contraventiile se sanctioneaza cu amenda prevazuta pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

 

Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative

a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor ecapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal;

Amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei

b) depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete.

Amenda de la 500 lei la 1.500 lei.


In cazul aplicarii sanctiunii amenzii contravenientul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

Amenzile si cuantumul lor sunt preluate de pe site-ul www.anaf.ro, unde se specifica ultima actualizare facuta in data de 25 ianuarie 2012.

 

 

Cititori :13564
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


5 + 8 =