Cheltuieli deductibile cu deplasarea


Multa lume neglijeaza importanta Ordinului de deplasare pentru o firma. Nu stiu de ce. Vorbesc despre persoanele care au o firma. Pentru ca deplasarea in interes de serviciu aduce cu sine mai multe beneficii:

 

1.  In primul rand, se poate deduce diurna.

Indiferent ca este vorba despre o deplasare interna sau externa, existenta ordinului de deplasare permite deducerea unei anumite valori a diurnei. Verificati de fiecare data care este valoarea diurnei la stat, iar companiile private isi pot deduce, la deplasarile interne, o valoare de 2,5 ori mai mare.

De asemenea, deplasarea externa aduce cu ea posibilitatea deducerii acelei diurne.

Normal, voi puteti sa va treceti orice valoare a diurnei vreti, dar deductibilitatea diurnei este limitata. Dar pentru tot ce depaseste plafonul stabilit veti plati impozite.

 

2. In al doilea rand, se poate deduce cazarea;

 

3. Se poate deduce transportul la si de la punctul respectiv: bilet de avion, bon de benzina, bilet de tren, bilet de microbuz etc.


 

Tot ce aveti de facut este sa completati un formular si sa aveti grija ca el sa fie semnat si stampilat la sosire, respectiv la plecare din localitatea respectiva. Daca aveti un partener de afaceri, cu atat mai bine. Daca insa va duceti in vederea stabilirii unor contacte de afaceri, puteti folosi si stampila hotelului sau a pensiunii unde sunteti cazati.

Multe persoane abuzeaza de acest ordin de deplasare si il folosesc ori de cate ori se duc in concediu sau au o deplasare in afara localitatii, mai mare de 24 de ore. Trebuie sa intelegeti ca daca firma nu are profit, in cazul unui control de la Fisc sau Garda, vi se vor cere documente justificative suplimentare pentru acele deplasari: persoana care s-a deplasat, comunicarea preliminara cu partenerul etc, respectiv documente din care sa reiasa ca acele cheltuieli cu deplasarea au fost facute in vederea incheierii unui contract aducator de profit.

In plus, este foarte important ce scrie pe factura de cazare, care este persoana de contact care a semnat pentru ridicarea facturii s.a.m.d. La fel de important este ca atunci cand aveti diurna, nu mai aveti voie sa deduceti cheltuieli de restaurant – pentru ca diurna exista doar pentru mancare.

 

Un model de ordin de deplasare gasiti aici.

 

 

Cititori :12609
Costin Pietraru (1382 Posts)

Specialist Online - cinesunt


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

2 Responses to “Cheltuieli deductibile cu deplasarea”

 1. Buna ziua, ma numesc VIOREL.
  Lucrez in strainatate in Rep. Moldova , ca persoana fizica autorizata, PFA,(singurul angajat),pe contract de prestari servicii si as dori sa stiu daca pot sa beneficiez de diurna si de deducerea aceteia si in ce conditii ?
  Dovada faptului ca prestez servicii pe teritoriul Rep. Moldova , conform contract intre mine si societatea angajatoare este raportul de activitate, facut de mine si semnat de ei , pe baza caruia mi se face plata facturilor si ca sunt in tot acest timp pe teritoriul Moldovei, este si pasaportul , in care dupa cum bine se stie se poate vedea clar perioada de sedere.
  Multumesc.

 2. ionela chiribuc November 26, 2013

  Buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti daca este vreun act normativ care defineste naveta la/de la locul de munca.
  Va multumesc.

Leave a Reply


4 + 8 =