Utile

Cheltuieli deductibile cu deplasarea

Cheltuieli deductibile cu deplasarea
Costin Pietraru

Multa lume neglijeaza importanta Ordinului de deplasare pentru o firma. Nu stiu de ce. Vorbesc despre persoanele care au o firma. Pentru ca deplasarea in interes de serviciu aduce cu sine mai multe beneficii:

 

1.  In primul rand, se poate deduce diurna.

Indiferent ca este vorba despre o deplasare interna sau externa, existenta ordinului de deplasare permite deducerea unei anumite valori a diurnei. Verificati de fiecare data care este valoarea diurnei la stat, iar companiile private isi pot deduce, la deplasarile interne, o valoare de 2,5 ori mai mare.

De asemenea, deplasarea externa aduce cu ea posibilitatea deducerii acelei diurne.

Normal, voi puteti sa va treceti orice valoare a diurnei vreti, dar deductibilitatea diurnei este limitata. Dar pentru tot ce depaseste plafonul stabilit veti plati impozite.

 

2. In al doilea rand, se poate deduce cazarea;

 


3. Se poate deduce transportul la si de la punctul respectiv: bilet de avion, bon de benzina, bilet de tren, bilet de microbuz etc.

 

Tot ce aveti de facut este sa completati un formular si sa aveti grija ca el sa fie semnat si stampilat la sosire, respectiv la plecare din localitatea respectiva. Daca aveti un partener de afaceri, cu atat mai bine. Daca insa va duceti in vederea stabilirii unor contacte de afaceri, puteti folosi si stampila hotelului sau a pensiunii unde sunteti cazati.

Multe persoane abuzeaza de acest ordin de deplasare si il folosesc ori de cate ori se duc in concediu sau au o deplasare in afara localitatii, mai mare de 24 de ore. Trebuie sa intelegeti ca daca firma nu are profit, in cazul unui control de la Fisc sau Garda, vi se vor cere documente justificative suplimentare pentru acele deplasari: persoana care s-a deplasat, comunicarea preliminara cu partenerul etc, respectiv documente din care sa reiasa ca acele cheltuieli cu deplasarea au fost facute in vederea incheierii unui contract aducator de profit.

In plus, este foarte important ce scrie pe factura de cazare, care este persoana de contact care a semnat pentru ridicarea facturii s.a.m.d. La fel de important este ca atunci cand aveti diurna, nu mai aveti voie sa deduceti cheltuieli de restaurant – pentru ca diurna exista doar pentru mancare.

 

Un model de ordin de deplasare gasiti aici.

 

 

Cititori :23524
Costin Pietraru Costin Pietraru (1387 Posts)

Specialist Online - cinesunt


View Comments (2)

2 Comments

 1. VIOREL

  martie 24, 2013 at 2:14 pm

  Buna ziua, ma numesc VIOREL.
  Lucrez in strainatate in Rep. Moldova , ca persoana fizica autorizata, PFA,(singurul angajat),pe contract de prestari servicii si as dori sa stiu daca pot sa beneficiez de diurna si de deducerea aceteia si in ce conditii ?
  Dovada faptului ca prestez servicii pe teritoriul Rep. Moldova , conform contract intre mine si societatea angajatoare este raportul de activitate, facut de mine si semnat de ei , pe baza caruia mi se face plata facturilor si ca sunt in tot acest timp pe teritoriul Moldovei, este si pasaportul , in care dupa cum bine se stie se poate vedea clar perioada de sedere.
  Multumesc.

 2. ionela chiribuc

  noiembrie 26, 2013 at 10:41 am

  Buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti daca este vreun act normativ care defineste naveta la/de la locul de munca.
  Va multumesc.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Costin Pietraru
@pcostin

Specialist Online - cinesunt

More in Utile

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact