Utile

Cine se poate considera somer?

Cine se poate considera somer?
Ionut Bratanov

somerCe este somajul si cine e somer?

Somajul e fenomenul social-economic ce se manifesta prin inactivitatea fortata a unui numar mare de salariati, ca rezultat al unui dezechilibru dintre cererea si oferta de munca. Acest fenomen se evidentiaza in special in tarile capitaliste, unde interesul pentru munca si eficienta este in crestere, comparativ cu tarile cu un regim socialist. Existenta unui somaj este absolut normal, pentru a putea exista o piata a fortei de munca, caracterizat prin cerere si oferta. Daca nu ar exista somaj atunci oferta de forta de munca ar fi destul de mica, reprezentata doar de forta de munca angajata in campul muncii.

Somerul este persoana fizica matura, apta de munca, si care nu detine un contract de munca valabil, si in acelasi timp este in cautarea unui post de munca, si daca i se ofera, ar putea incepe munca in cel mai scurt timp. In acelasi timp, somer e persoana fara un contract individual de munca si a carei activitate nu se desfasoara in scopul obtinerii de venit, si este in cautarea unui loc de munca.

Conditiile pentru a fi considerat somer sunt:

-persoana in cautarea unui loc de munca, cu varsta minima de 16 ani si pana in pensie,

-sanatos din punct de vedere medical,

-nu realizeaza venituri, nu are loc de munca,

-este dispus sa inceapa lucrul imediat ce i se ofera ocazia.

-este inregistrat la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Somerul indemnizat si neindemnizat

Somer indemnizat sunt beneficiarii indemnizatiei de somaj si a masurilor de stimulare a ocuparei fortei de munca cum ar fi cursurile de calificare si recalificare.

Somerul neindemnizat nu beneficiaza de indemnizaia de somaj, dar poate beneficia de celelalte masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca.


Multe persoane ocupate nu se considera someri pentru ca lucreaza in agricultura de subzistenta, nu apar in datele statistice, si nici nu se pun in calculul somerilor.

Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

http://conta-fiscal.ro/

 

 

 

 

 

Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Ionut Bratanov

Contabil Independent

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact