Utile

Concediul medical

Concediul medical
Ionut Bratanov

shout_let_it_all_out

Aspecte generale:

Concediul medical este perioada de timp ce intervine in cazul incapacitatii temporare de munca, adica angajatul nu isi poate indeplini sarcinile de serviciu din cauze medicale. Dovada acestui lucru se face pe baza documentului emis de catre medicul de familie sau medicul specialist, acesta se numeste certificat medical.

In perioada in care angajatul este in incapacitate temporara de munca, conform certificatului medical, acesta primeste o indemnizatie lunara, in functie de mai multi factori. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatul pentru a putea primi indemnizatia de asigurari sociale de sanatate sunt:

-stadiul minim de cotizare sa nu fie mai mic de o luna, si sa fie efectuat in ultimele 12 luni de la producerea evenimentului, adica lunii in care se acorda concediul medical.

-sa faca dovada faptului ca este asigurat, aducand o adeverinta de asigurat de la angajator, doctorului care-i elibereaza certificatul medical.

          In ce cazuri se acorda concediul medical?

Cazurile in care se poate primi concediul medical sunt multiple, cele mai des intalnite sunt:

-angajatul a suferit o boala profesionala sau profesionala,

-accident de munca,

-urgenta medico-chirurgicala,

-ingrijire copil bolnav,

-perioada de maternitate,


-difera de o boala grava.

 

          Ce trebuie sa faca angajatorul?

          Dupa primirea certificatului medical, angajatorul este obligat sa-l inregistreze in evidentele proprii, si apoi sa faca urmatorii pasi:

-sa depuna certificaul medical sau exepmlarul numarul 2 la Casa de Sanatate din raza in care isi desfasoara compania activitatea.

-sa depuna un centralizator privind evidenta nominala a persoanelor care au beneficiat de concediu medical in lunile anterioare.

-sa calculeze si sa plateasca angajatul conform codurilor de indemnizatie si codurilor de diagnostic.

Pentru mai multe detalii voi reveni in mai multe articole. Pentru detalii nu ezitati sa lasati un comentariu mai jos sau sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Cititori :4229
Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

More in Utile

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact