Utile

Exemplu de evaluare a stocurilor la valoarea reziduala neta (VRN) conform IAS 2

Exemplu de evaluare a stocurilor la valoarea reziduala neta (VRN) conform IAS 2
Alina Demeter

control

Scris de: Alina Demeter

Obiectivul standardului IAS 2 este de a prezenta modul de contabilizare a stocurilor si anume: calcularea costului stocurilor, metodele acceptate de determinare a costului, metode de inventariere a stocurilor, recunoasterea stocurilor drept active sau cheltuieli precum si diminuarile de valoare pana la valoarea realizabila neta.

Conform IAS 2 stocurile sunt initial  evaluate la cost urmand ca apoi la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar sa le evaluam la minimum intre cost si VRN.

Pentru contabilizarea initiala a stocurilor la cost puteti citi articolul „Exemplu de evaluare initiala a stocurilor conform IAS 2”.

In urmatorul exemplu vom prezenta cum evaluam stocurile la VRN.

VRN (valoarea reziduala neta): este pretul de vanzare estimat mai putin costurile de finalizare a bunului sau alte costuri necesare pentru a vinde produsul respectiv.

Atunci cand stocurilor sunt inregistrate la un cost care depaseste VRN, IAS 2 cere ca  aferent acestei diferente sa se recunoasca o pierdere. Testul de VRN trebui facut la nivelul fiecarei unitati de stoc pentru a se evita subevalurea pierderii recunoscute rezultate din compensarea intre pozitii de produse cu diferente pozitive (profit: Cost>VRN) si pozitii cu diferente negative (pierdere: Cost<VRN).

Exemplu: Avem urmatoarele tipuri de stocuri-articole vestimentare:

 

Tip produs

Cost

3. Costuri suplimentare pentru vanzare articole

Pret de vanzare

VRN

Test VRN

1

2

control de calitate

marketing

4

4-3′

(VRN -Cost)

A 100 5 10 125 110 10
B 75 5 10 80 65 -10
C 120 5 10 110 95 -25
Total 295 15 30 315 270 -25

 

 

Concluzie in urma testului VRN:

 


  • Pentru produsul A: VRN depaseste costul, in acest caz nu este necesara nici o ajustare
  • Pentru produsele B si C: VRN este mai mica decat costul, in acest caz vom inregistra cheltuieli cu deprecierea stocurilor de respectiv: -10 si -25.

 

Atentie:

Asa cum explicam anterior testul VRN nu se face per total articole de stoc ci pe fiecare articol. In cazul exemplului nostru:

  • rezultatul testului VRN per articole (calcul corect) va genera o ajustare (depreciere) de -35
  • rezultatul testului VRN per total articole (calcul incorect) va general o ajustare (depreciere) de numai -25, subevaluarea este explicata de produsul A care la testul VRN  a inregistrat un profit de 10 (VRN-cost).

 

Recuperarea pierderilor anterioare

La fiecare exercitiu financiar se va realiza testul de VRN si in cazul in care pretul de vanzare al stocurilor s-a imbunatatit pierderea recunoscuta in perioada anterioara se va reversa. Daca pierderea a fost recunoscuta ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere atunci reversarea va fi recunoscuta ca un venit in contul de profit si pierderi.

! Important chiar daca VRN s-a imbunatatit cu o valoare ce depaseste pierderea recunoscuta in anul precedent, reversarea se va face doar pana la limita pierderii initiale, altfel spus nu vom creste valoarea stocului decat pana la valoarea costului recunoscut initial.

Pornim de la exemplul precedent:

In perioda anterioara pentru produsul B:

  • s-a recunoscut o pierdere de 10 si valoarea finala a stocului B a fost de 65 ( 75-10).
  • In perioada N+1: VRN pentru acelasi produs B s-a imbunatatit si ajunge la o valoare de 85.

In acest caz nu vom creste valoarea stocului decat pana la limita initiala de 75 prin reversarea pierderii din exercitiu N de 10.

Pentru informatii detaliate cu privire la contabilizarea stocurilor conform standardului international IAS 2 achizitionati Ghidul IAS 2 accesand:

http://www.finance-edu.ro/product/ias2

 

 

Cititori :3704
Alina Demeter Alina Demeter (8 Posts)

Blogul meu: www.alinademeter.ro, magazinul online: www.finance-edu.ro Financial audit, Financial and Business Controlling, Internal Audit, Controls and Risk Management, Auditing projects with European Funding


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Alina Demeter

Blogul meu: www.alinademeter.ro, magazinul online: www.finance-edu.ro Financial audit, Financial and Business Controlling, Internal Audit, Controls and Risk Management, Auditing projects with European Funding

More in Utile

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact