Utile

Fapt generator si exigibilitate

Fapt generator si exigibilitate
Laurentiu Ianculescu

ceas

Pentru cei care inca mai au indoieli privind cele 2 termene, incercam sa oferim un exemplu simplu care sa ajute la intelegerea notiunilor.

Sa presupunem ca este vorba despre o prestare de serviciu – nu conteaza tipul de serviciu. In baza contractului, Prestatorul trebuie sa emita factura in data de 15 a lunii curente, pentru luna curenta – astfel incat ea sa se poata plati pana la sfarsitul lunii. Factura se emite in valuta. In acest exemplu putem intalni 4 situatii:

a. Factura se emite pe data de 10 a lunii curente, deci inainte de termenul din contract. Asta inseamna ca avem de-a face cu o situatie de fapt generator anticipat. Rezultatul este ca factura va fi inregistrata la cursul din data de 10, nu din data de 15, asa cum prevede contractul. Valoarea TVA se va inscrie in decontul lunii curente.

b. Factura este emisa pe data de 15 a lunii curente. Faptul generator este 15, conform contract, deci factura va fi prinsa la cursul din 15. Valoarea TVA se va inscrie in decontul lunii curente.

c.Factura este emisa pe data de 30 a lunii curente. Faptul generator este cel din contract, respectiv data de 15 a lunii curente. Factura se va inregistra in decontul lunii curente.


d. Factura este emisa in luna urmatoare, cu intarziere – sa zicem ca pe data de 12 a lunii urmatoare.

Atentie!

Factura trebuie sa fie emisa in termen legal. Daca se depaseste termenul legal, nu recunoasteti factura si returnati-o prestatorului pentru a-i schimba data de emitere.

Faptul generator ramane cel din contract, deci factura se va inregistra la cursul din contract care este cel din data de 15 a lunii anterioare.

Foarte important!

Desi factura are data din luna urmatoare, intrucat contractul prevede o data care este Fapt Generator, suma se va inscrie in decontul lunii anterioare, nu in decontul lunii in care a fost emisa, cu intarziere!

 

Cititori :5185
Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1055 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


View Comments (1)

1 Comment

  1. Boca Aurel

    octombrie 7, 2013 at 3:23 pm

    Cand are loc faptul generator TVA si termenul de emitere a facturii in cazul unei prestari de servicii – constructii montaj recpetionate in anul 2011 nefacturata pe motiv ca beneficiarul ( o primarie ) nu a avut fonduri alocate decat in 2013, factura fiind emisa in 2013, in contractul de prestari servicii mentionandu-se ca plata lucrarilor se va face in momentul alocarii fondurilor.
    Va multumesc

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact