Fapt generator si exigibilitate


ceas

Pentru cei care inca mai au indoieli privind cele 2 termene, incercam sa oferim un exemplu simplu care sa ajute la intelegerea notiunilor.

Sa presupunem ca este vorba despre o prestare de serviciu – nu conteaza tipul de serviciu. In baza contractului, Prestatorul trebuie sa emita factura in data de 15 a lunii curente, pentru luna curenta – astfel incat ea sa se poata plati pana la sfarsitul lunii. Factura se emite in valuta. In acest exemplu putem intalni 4 situatii:

a. Factura se emite pe data de 10 a lunii curente, deci inainte de termenul din contract. Asta inseamna ca avem de-a face cu o situatie de fapt generator anticipat. Rezultatul este ca factura va fi inregistrata la cursul din data de 10, nu din data de 15, asa cum prevede contractul. Valoarea TVA se va inscrie in decontul lunii curente.

b. Factura este emisa pe data de 15 a lunii curente. Faptul generator este 15, conform contract, deci factura va fi prinsa la cursul din 15. Valoarea TVA se va inscrie in decontul lunii curente.


c.Factura este emisa pe data de 30 a lunii curente. Faptul generator este cel din contract, respectiv data de 15 a lunii curente. Factura se va inregistra in decontul lunii curente.

d. Factura este emisa in luna urmatoare, cu intarziere – sa zicem ca pe data de 12 a lunii urmatoare.

Atentie!

Factura trebuie sa fie emisa in termen legal. Daca se depaseste termenul legal, nu recunoasteti factura si returnati-o prestatorului pentru a-i schimba data de emitere.

Faptul generator ramane cel din contract, deci factura se va inregistra la cursul din contract care este cel din data de 15 a lunii anterioare.

Foarte important!

Desi factura are data din luna urmatoare, intrucat contractul prevede o data care este Fapt Generator, suma se va inscrie in decontul lunii anterioare, nu in decontul lunii in care a fost emisa, cu intarziere!

 

Cititori :1918
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

One Response to “Fapt generator si exigibilitate”

  1. Boca Aurel October 7, 2013

    Cand are loc faptul generator TVA si termenul de emitere a facturii in cazul unei prestari de servicii – constructii montaj recpetionate in anul 2011 nefacturata pe motiv ca beneficiarul ( o primarie ) nu a avut fonduri alocate decat in 2013, factura fiind emisa in 2013, in contractul de prestari servicii mentionandu-se ca plata lucrarilor se va face in momentul alocarii fondurilor.
    Va multumesc

Leave a Reply


5 + 4 =