Utile

Inregistrarea la Somaj dupa desfiintarea postului

Inregistrarea la Somaj dupa desfiintarea postului
Ionut Bratanov

scoala

Cand se poate intampla?

Nu e un lucru fericit nici pentru angajator si nici pentru angajat sa afle ca se desfiinteaza un post de munca, insa in cazul aparitiei acestei situatii, trebuie sa stiti cateva detalii.

 

Ce trebuie sa faca angajatorul?

Angajatorul dupa decizia de desfiintare a postului, in primul rand trebuie sa notifice angajatul ca postul acestuia va fi desfiintat, si are la dispozitie 20 de zile lucratoare conform preevederilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Dupa trecerea acestei perioade, daca contractul de munca nu a fost incetat cu acordul partilor, atunci angajatorul are dreptul sa faca decizia de incetare a contractului de munca prin decizia administratorului.

Dupa desfiintarea postului angajatorul este obligat sa-i elibereze angajatului adeverinta de venit completata, cu baza de calcul si stagiul de cotizare al angajatului.

 

Ce trebuie sa faca angajatul?

In primul rand  angajatul trebuie sa se asigure ca incetarea raportului de munca se face prin desfiintarea postului, si nu din alte motive. In caz contrar, exista marea probabilitate ca acesta sa nu beneficieze de indemnizatia de somaj.

Este idicat ca la primirea notificarii de desfiintare a postului de munca, angajatul sa mearga cu aceasta la AJOFM-ul de care apartine, pentru a se interesa de corectitudinea acestuia, si pentru a primi detalii cu privire la dosarul ce trebuie depus pentru obtinerea indemnizatiei de somaj.

Actele necesare de depus la AJOFM de catre somer sunt:

-actul de identitate, copie si original,

-actul de calificare sau de studii, copie si original,


-certificatul de nastere, copie si original,

-certificat de casatorie/hotarare de divort, copie si original,

-adeverinta medicala,

-adeverinta de venit de la ANAF, din care sa rezulte ca nu realizati alte venituri,

-carte de munca, copie si original,

-Adeverinta de venit tip, Anexa 26.

Deobicei pentru depunerea dosarului, asiguratul trebuie sa fei programat. In functie de durata stagiului de cotizare, calitatea de somer in plata poate sa fie mai scurta sau mai lunga, si anume:

-6 luni, daca s-a cotizat o perioada de minim 12 luni,

-9 luni, pentru o cotizare de minim 5 ani,

-12 luni, pentru o cotizare mai mare de 10 ani.

Pentru mai multe detalii voi reveni in mai multe articole. Pentru detalii nu ezitati sa lasati un comentariu mai jos sau sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Cititori :6416
Ionut Bratanov Ionut Bratanov (104 Posts)

Contabil Independent


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Ionut Bratanov

Contabil Independent

More in Utile

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact