Inregistrarea la Somaj dupa desfiintarea postului


scoala

Cand se poate intampla?

Nu e un lucru fericit nici pentru angajator si nici pentru angajat sa afle ca se desfiinteaza un post de munca, insa in cazul aparitiei acestei situatii, trebuie sa stiti cateva detalii.

 

Ce trebuie sa faca angajatorul?

Angajatorul dupa decizia de desfiintare a postului, in primul rand trebuie sa notifice angajatul ca postul acestuia va fi desfiintat, si are la dispozitie 20 de zile lucratoare conform preevederilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.


Dupa trecerea acestei perioade, daca contractul de munca nu a fost incetat cu acordul partilor, atunci angajatorul are dreptul sa faca decizia de incetare a contractului de munca prin decizia administratorului.

Dupa desfiintarea postului angajatorul este obligat sa-i elibereze angajatului adeverinta de venit completata, cu baza de calcul si stagiul de cotizare al angajatului.

 

Ce trebuie sa faca angajatul?

In primul rand  angajatul trebuie sa se asigure ca incetarea raportului de munca se face prin desfiintarea postului, si nu din alte motive. In caz contrar, exista marea probabilitate ca acesta sa nu beneficieze de indemnizatia de somaj.

Este idicat ca la primirea notificarii de desfiintare a postului de munca, angajatul sa mearga cu aceasta la AJOFM-ul de care apartine, pentru a se interesa de corectitudinea acestuia, si pentru a primi detalii cu privire la dosarul ce trebuie depus pentru obtinerea indemnizatiei de somaj.

Actele necesare de depus la AJOFM de catre somer sunt:

-actul de identitate, copie si original,

-actul de calificare sau de studii, copie si original,

-certificatul de nastere, copie si original,

-certificat de casatorie/hotarare de divort, copie si original,

-adeverinta medicala,

-adeverinta de venit de la ANAF, din care sa rezulte ca nu realizati alte venituri,

-carte de munca, copie si original,

-Adeverinta de venit tip, Anexa 26.

Deobicei pentru depunerea dosarului, asiguratul trebuie sa fei programat. In functie de durata stagiului de cotizare, calitatea de somer in plata poate sa fie mai scurta sau mai lunga, si anume:

-6 luni, daca s-a cotizat o perioada de minim 12 luni,

-9 luni, pentru o cotizare de minim 5 ani,

-12 luni, pentru o cotizare mai mare de 10 ani.

Pentru mai multe detalii voi reveni in mai multe articole. Pentru detalii nu ezitati sa lasati un comentariu mai jos sau sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Cititori :2987
Ionut Bratanov (103 Posts)

Contabil Independent


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


8 − 2 =