Utile

Modificari fiscale 2016

Modificari fiscale 2016
Laurentiu Ianculescu

modificari fiscaleIn perioada 28 – 29 ianuarie 2016, la Bucuresti, PHOENICIA GRAND HOTEL, Bd. Alexandru Serbanescu, Nr. 87, Sector 1, Sala Bucuresti, Media Makers in parteneriat cu societatea de consultanta PricewaterhouseCoopers, PKF Finconta, consultanti fiscali si avocati specializati in consultanta fiscala si juridica, reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice va organiza un seminar  practic, util, interactiv privind modificarile majore ale Codului fiscal si Codului de procedura fiscala de la 1 ianuarie 2016. Relatia Companie – Fisc – Angajati – Furnizori si Clienti. Studii de caz si solutii la provocarile pe care le genereaza noile reglementari.

Modificari importante in activitatea companiilor apar o data cu introducerea noului Cod fiscal si noului Cod de procedura fiscala, de la 1 ianuarie 2016. Ultimele reglementari plaseaza intr-o lumina noua relatia companiilor cu Fiscul, cu angajatii, dar si  cu partenerii de afaceri – clienti si furnizori – sau cu persoanele afiliate. Noi provocari si noi obligatii si, o data cu acestea, probleme dificile pot aparea nu doar in activitatea financiar – contabila a unei companii, dar si in operatiunile si deciziile de management, pentru optimizarea tratamentelor fiscale. Seminarul isi propune sa aduca o serie de clarificari si solutii la problemele care pot aparea, beneficiind de expertiza specialistilor din Ministerul Finantelor Publice, a consultantilor si avocatilor specializati in legislatia fiscala care vor prezenta, explica si analiza noile reglementari, inclusiv prin expunerea de studii de caz. Discutiile vor fi interactive, pe tot parcursul evenimentului. Participantii vor putea adresa intrebari. Lectorii vor raspunde, oferind solutii la problemele ridicate.

LECTORI:

D-na Oana IACOB, expert TVA, Sef serviciu Directia de Legislatie TVA din MFP;

-D-na Elena IANCU, Sef serviciu, Directia de Reglementari Contabile din MFP;

-Consultanti fiscali si avocati specializati in consultanta fiscala si juridica, reprezentanti ai PricewaterhouseCoopers, d-na Cristina Saulescu – PKF Finconta, dl. Dragos Patroi, dl. Adrian Benta.

MODERATOR: Dl. Constantin RUDNITCHI, analist economic

TEMATICA  – SINTEZA

-INSPECTIA FISCALA.  Noi metode de control de la 1 ianuarie 2016.

-IMPOZITUL PE PROFIT.  RETRATAREA TRANZACTIILOR CONTRIBUABILULUI IN BAZA NOILOR REGLEMENTARI.

-PRETURILE DE TRANSFER – OBLIGATORII  de la 1 ianuarie 2016.

-LEGISLATIA PRIVIND TVA SE MODIFICA SUBSTANTIAL de la 1 ianuarie 2016. NORME METODOLOGICE. STUDII DE CAZ, EXEMPLE PRACTICE PRIVIND MODIFICARILE CU IMPACT MAJOR.

-CONTRIBUTII SOCIALE SI IMPOZITE LOCALE.

-NOUTATI IN DOMENIUL CONTABILITATII de la 1 ianuarie 2016. INCHIDEREA EXERCITIULUI FINANCIAR 2015. Reglementari recente, din ianuarie 2016.

In cadrul seminarului, veti beneficia de CONSULTANTA fiscala si COMENTARII din partea lectorilor de specialitate.


Sesiunea I

REGLEMENTARI FISCALE. IMPLEMENTARE SI IMPACT ASUPRA ACTIVITATII COMPANIILOR. SOLUTII FISCALE

Tematica:

 • INSPECTIA FISCALA in 2016. Noi metode de control, sub impactul noului Cod de procedura fiscala.
 • O NOUA OBLIGATIE PENTRU COMPANII, IN 2016: PRETURILE DE TRANSFER.
 • RISCURI FISCALE in operatiuni si decizii de management.
 • IMPLICATIILE Codului fiscal, in vigoare de la 1 ianuarie 2016, asupra relațiilor companiilor cu Fiscul si partenerii – clienti si furnizori. Prezentarea reglementarilor. Consecinte.
 • COMENTARII SI CONSULTANTA fiscala pe marginea noilor reglementari cu impact asupra activitatii companiilor.
 • Studii de caz. Dezbateri

Sesiune sustinuta de reprezentanti ai PricewaterhouseCoopers, PKF Finconta

Sesiunea a – II- a

TVA DE LA 1 IANUARIE 2016. Normele metodologice de aplicare. Studii de caz

Tematica:

 • Modificări privind TVA. Norme de aplicare. Regularizare. Stornare. Valori de referinta. Reguli speciale pentru import şi AIC. Ajustarea bazei de impozitare. Studii de caz.
 • Modificari de ordin tehnic privind TVA de la 1 ianuarie 2016. Particularitati aferente divizării sau fuziunii, achizițiilor, transferului activelor integral sau partial sau reorganizarilor. Reglementarea situației sumelor negative de TVA.
 • Regimul special de scutire. Obligaţia regularizării avansurilor încasate sau a facturilor emise înainte de trecerea la regimul de taxare.
 • Dreptul de deducere – perioada de prescripție. Deducere dupa expirarea perioadei de prescriptie. Corectii.
 • Decontul de TVA. Elemente care nu se preiau din decontul perioadei fiscale anterioare.
 • Ajustari privind TVA. Ajustarea bazei de impozitare a TVA in situatii precum desfiinţarea contractelor, reduceri de preţ, refuzuri, retururi, s.a.m.d.
 • Modificarea prevederilor referitoare la calculul TVA datorate de către persoanele care nu solicită sau solicită cu întârziere înregistrarea în scopuri de TVA.
 • Taxarea inversa. Noi reglementari. Bunuri si activitati vizate: importuri, clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel, telefoane mobile, tablete PC, laptop-uri, console de jocuri și dispozitive cu circuite integrate, platile in rate. Perioade de aplicare.
 • Studii de caz.
 • Reglementari supuse jurisprudentei CJUE. Reglementari in cazul constatarii unui abuz de lege, practici abuzive. Exemplificari.
 • Alte modificari privind regimul TVA de la 1 ianuarie 2016. Proceduri. Reglementari privind operatiunile in derulare, dar incepute anterior datei de 1 ianuarie 2016.
 • Intrebari si raspunsuri. Detalierea unor studii de caz. Expemple particulare.

Lector: D-na Oana IACOB, expert TVA, Sef serviciu Directia de Legislatie TVA din MFP


Sesiunea a III-a

IMPOZIT PE PROFIT. CONTRIBUTII SOCIALE. IMPOZITE LOCALE

Tematica

 • IMPOZITUL PE PROFIT. RETRATAREA TRANZACTIILOR CONTRIBUABILULUI IN BAZA NOILOR REGLEMENTARI.
 • CONTRIBUTII SOCIALE. IMPOZITE LOCALE.
 • Studii de caz. Dezbateri.

Sesiune sustinuta de consultantii fiscali, dl. Dragos Patroi si dl. Adrian Benta

Sesiunea a IV-a

NOUTATI IN DOMENIUL CONTABILITATII INCEPAND CU 1 IANUARIE 2016. PRINCIPALELE ASPECTE PRIVIND INCHIDEREA EXERCITIULUI FINANCIAR 2015 PENTRU OPERATORII ECONOMICI. Reglementari, emise in ianuarie 2016

Tematica:

 1. Lucrarile pregatitoare inchiderii exercitiului financiar 2015
 • Se prezintă aspecte privind:
 • Ordinul ministrului finanţelor publice 4160/2015 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile: tratamentul contabil al reducerilor comerciale; tratamentul contabil al operatiunilor efectuate în cazul în care entitățile decid ca în cazul imobilizărilor corporale să treacă de la metoda reevaluării la metoda costului; tratamentul contabil al investițiilor imobiliare; ttratamentul avansurilor în valută acordate entităților afiliate, asociate și entităților controlate în comun; contabilizarea contractelor de fiducie; cerinte legale privind auditarea si publicarea situatiilor financiare anuale
 • Legislația relevantă aplicabilă la închiderea exercițiului financiar;
 • Tratamente contabile și operațiuni specifice efectuate în vederea întocmirii situațiilor financiare
 • Principalele aspecte privind intocmirea, auditarea si publicarea situatiilor financiare anuale
 • Principalele aspecte privind intocmirea, auditarea situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile IN CAZUL FUZIUNII, DIVIZARII SAU LICHIDARII – OMFP 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni de fuziune, divizare, dizolvare şi lichidare a societăţilor, precum şi de retragere sau excludere a unor asociaţi din cadrul societăţilor
 • Evaluările efectuate cu ocazia reorganizărilor de întreprinderi
 1. Noutati privind inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
 2. Noile reglementări contabile care transpun prevederile Directivei 2013/34/UE
 • Reglementările contabile privind: tratamentul contabil al imobilizărilor necorporale si corporale; tratamentul contabil al investitiilor imobiliare; tratamentul avansurilor acordate pentru imobilizări necorporale/corporale; tratamentul contabil al acţiunilor şi altor imobilizări financiare primite fără plată; tratamentul reducerilor comerciale; corectarea erorilor contabile; prevederi contabile referitoare la repartizarea profitului contabil
 • Reglementări contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară,
 • Legea nr. 121 din 29 mai 2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2014 pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991
 1. Noutati aplicabile incepand cu 01 ianuarie 2016
 • Proiectul de Ordin al ministrului finanţelor publice privind documentele financiar contabile
 • prin proiectul de ordin urmăreste actualizarea si simplificarea normelor de întocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

 • Case de marcat cu dureri de cap

  Ultimele noutati despre case de marcat Dintr-un articol aparut cu doar cateva zile in urma pe www.wall-street.ro,...

 • Cum isi pierde o firma reputatia in 5 minute

  O firma, indiferent ca este mica sau mare, munceste mult pentru a-si crea o reputatie solida. De multe ori se intampla ca, pe piata, partenerii sa nu cunoasca absolut nimic unii despre ceilalti. Nu este in regula. Pentru ca, in orice domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa fii cunoscut. Sa existi pe...

 • Dividende in avans

    S-a dat drumul la dividende Statul roman a dat drumul la dividende. Dar nu oricum, ci...

 • Amintire cu Parintele Teofil Brasoveanul

  Parintele Teofil era un om minunat Parintele Teofil Brasoveanul te facea sa crezi cu adevarat ca undeva...

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact