Noutati fiscale 2014


noutati fiscaleSinteza noutati fiscale importante

1. Microintreprinderile care au minim 20% din venituri obtinute din consultanta, devin platitoare de impozit pe profit din trimestrul in care s-a constatat procentul.

2. Ce venituri NU se mai impoziteaza la microintreprindere


 • -veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
 • -veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 • -veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
 • -veniturile din subventii;
 • -veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 • -veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
 • -veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare / reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
 • -veniturile din diferente de curs valutar;
 • -veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
 • -valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

Pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila se adauga:

 • -valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
 • -in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.

3. Pensiile facultative sunt deductibile in limita a 400 eur pe an.

4. Se platesc cheltuieli cu sanatatea pentru veniturile din inchiriere.

5. De la 1 ianuarie 2014, salariul minim a devenit 850 de lei.

6. Se reduce perioada de detinere (de catre nerezidenti) a minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice romane de la 2 ani la 1 an pentru acordarea scutirii de impozit a veniturilor de natura dividendelor platite de persoanele juridice romane catre persoane juridice nerezidente.

7. Nu se mai ajusteaza TVA pentru bunuri distruse, pierdute sau furate. Tot ce trebuie sa faci este sa dovedesti, cu documente,  ca s-a intamplat evenimentul in cauza.

8. A fost exclus din baza de impozitare a TVA aferenta serviciilor de leasing costul cu asigurarea bunului care face obiectul contractului de leasing, acest cost urmand a fi recuperat de societatile de leasing prin refacturare de la utilizatori.

9. In cazul unei sponsorizari, sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

10. S-a scos obligativitatea TVA la incasare. Cei care vor sa iasa din sistem pot depune notificarea 097 si vor iesi incepand cu prima zi a perioadei fiscale URMATOARE.

 

Cititori :1036
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


6 + 8 =