Receptia mijloacelor fixe necorporale


server

Definire:

Mijloacele fixe necorporale sunt in special brevete, drepturi de autor, licenţe, mărci de comerţ sau fabrică şi alte valori similare, sau programe informatice de tipul softurilor sau site-urilor, indeplinesc o parte din conditiile pe care le indeplinesc mijloacele fixe necorporale. Diferenta fata de acestea este ca mijoacele fixe necorporale nu au o valoare minima de intrare cum e cea stabilita de Guvern, care este in acest moment de 1800 ron. O alta diferenta este ca durata de viata a mijloacelor fixe necorporale pot avea o durata de viata mult mai mica, si pentru acelasi produs se pot amortiza pe perioade diferite.

 


Amortizare:

Durata de viata a mijloacelor fixe necorporale de tipul cheltuielilor aferente achizitionarii sau producerii de programe informatice sau softuri, se amortizeaza liniar pe o perioada de 3 ani .Exceptie fac softurile cu o perioada de utilizare exacta. Adica, daca se achizitioneaza un soft ce trebuie reinoit anual, atunci durata de viata este de 12 luni. Daca acest soft se poate folosi nelimitat, atunci durata de amotizare este de 36 de luni. Aceste prevederi pot fi regasite in Codul Fiscal, Legea 571 la Art 24 pct 10.

Cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licenţe, marci de comerţ sau fabrica şi alte valori similare, precum si cheltuielile de dezvoltare sunt deasemenea considerate mijloace fixe necorporale, diferenta este ca se amortizeaza pe perioada de utilizare sau pe durata contractului.

Binteinteles ca aceste mijloace nu se pot regasi in lista mijloacelor fixe care au un cod de catalog si durata de viata bine stabilita.

 

Etapele receptiei:

Pentru a receptiona un mijloc fix necorporal este necesar sa se completeze un Raport de Receptie cu urmatoarele date:

-Numar document de achizitie(factura fiscala, DVI, contract de vanzare-cumparare, alte contracte)

-Nume/denumire furnizor,

-Data achizitiei,

-Data punerii in functiune,

-Denumirea mijlocului fix necorporal,

-Descrierea mijlocului fix,

-Numarul de bucati,

-Observatii,

-Codul mijlocului fix, care ar putea coincide cu numarul de inventar,

-Destinatie/locatie.

Aici puteti descarca un model de raport de receptie pentru soft-uri.

Inregistrarile contabile:

Daca mijlocul fix este pus in funtiune imediat inregistrarile contabile vor fi:

205/208…=404….

Daca miloocul fix necorporal nu este utilizat din data achizitie, necesitand instalare, training sau alte elemente pentru a fuctiona, inregistrarile contabile vor fi:

233=404

urmand ca la data punerii in functiune sa se inregistreze:

205/208=233.

Bineinteles ca aceste specificatii sunt generale, in practica se pot intampla mai multe spete. Pentru detalii nu ezitati sa lasati un comentariu mai jos sau sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

 

Cititori :4609
Ionut Bratanov (103 Posts)

Contabil Independent


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


5 + 4 =