TVA la incasare optionala din 2014


TVA la incasareIntr-un articol publicat astazi, http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15720769-plata-tva-incasare-deveni-optionala-din-2014-cum-primesc-firmele-masura-imm-versus-companii-mari.htm Hotnews anunta, citandu-l pe Ministrul Daniel Chitoiu, ca din 2014, inregistrarea unei firme cu TVA la incasare va deveni optionala.

 

Ar trebui sa ne bucuram ca dupa aproape un an de dezastru fiscal, cei in drept au realizat si ei ca Romania era singura tara in care inregistrarea era obligatorie, toate celelalte tari din UE avand drept de optiune.

 

Asa cum spuneam chiar de la inceputul aplicarii TVA la incasare, efectul acesteia a fost faptul ca firmele mari au inceput sa lucreze doar intre ele, evitand firmele cu TVA la incasare.


 

Ceea ce este si mai interesant e faptul ca, daca o firma obligata sa se inregistreze cu TVA la incasare, ar fi dat statul roman in judecata, pe linia TVA europeana ar fi castigat, pentru ca directivele europene primeaza in fata celor interne. Si ghiciti ce: directiva europeana privind TVA-ul nu obliga nici o firma sa se inscrie cu TVA la incasare. A fost doar o situatia singulara in Europa, datorata, ca multe altele, faptului ca ordinele ministeriale si ordonantele de guvern sunt date, de cele mai multe ori de persoane care nu mai au contact cu realitatea din teren. Probabil ca acele persoane sunt bine intentionate si doar noi, practicienii nu reusim sa o vedem.

Ceea ce nu inteleg este urmatorul fapt: de ce, la elaborarea unui ordin sau a unei ordonante cu impact fiscal, nu se solicita acordul public al organizatiilor profesionale. Sa apara scris negru pe alb, de exemplu, ca CECCAR-ul (sau chiar si alta organizatie profesionala) este de acord ca aplicarea respectivului ordin nu ar avea  nici un impact negativ asupra activitatii contabile si fiscale din Romania. Practic mi-as dori ca asociatiile profesionale de care apartinem si la care cotizam, sa-si asume, public, pozitia fata de cele mai importante legi, ordine si ordonante.

 

Cititori :1520
Laurentiu Ianculescu (956 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97 - Alte Informatii, Master Count Services


Impartaseste cu prietenii

Speram sa va ajute informatiile noastre. Daca observati o greseala sau doriti sa adaugati o continuare va rugam sa scrieti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply


2 + 8 =