Utile

TVA la incasare optionala din 2014

TVA la incasare optionala din 2014
Laurentiu Ianculescu

TVA la incasareIntr-un articol publicat astazi, http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15720769-plata-tva-incasare-deveni-optionala-din-2014-cum-primesc-firmele-masura-imm-versus-companii-mari.htm Hotnews anunta, citandu-l pe Ministrul Daniel Chitoiu, ca din 2014, inregistrarea unei firme cu TVA la incasare va deveni optionala.

 

Ar trebui sa ne bucuram ca dupa aproape un an de dezastru fiscal, cei in drept au realizat si ei ca Romania era singura tara in care inregistrarea era obligatorie, toate celelalte tari din UE avand drept de optiune.

 


Asa cum spuneam chiar de la inceputul aplicarii TVA la incasare, efectul acesteia a fost faptul ca firmele mari au inceput sa lucreze doar intre ele, evitand firmele cu TVA la incasare.

 

Ceea ce este si mai interesant e faptul ca, daca o firma obligata sa se inregistreze cu TVA la incasare, ar fi dat statul roman in judecata, pe linia TVA europeana ar fi castigat, pentru ca directivele europene primeaza in fata celor interne. Si ghiciti ce: directiva europeana privind TVA-ul nu obliga nici o firma sa se inscrie cu TVA la incasare. A fost doar o situatia singulara in Europa, datorata, ca multe altele, faptului ca ordinele ministeriale si ordonantele de guvern sunt date, de cele mai multe ori de persoane care nu mai au contact cu realitatea din teren. Probabil ca acele persoane sunt bine intentionate si doar noi, practicienii nu reusim sa o vedem.

Ceea ce nu inteleg este urmatorul fapt: de ce, la elaborarea unui ordin sau a unei ordonante cu impact fiscal, nu se solicita acordul public al organizatiilor profesionale. Sa apara scris negru pe alb, de exemplu, ca CECCAR-ul (sau chiar si alta organizatie profesionala) este de acord ca aplicarea respectivului ordin nu ar avea  nici un impact negativ asupra activitatii contabile si fiscale din Romania. Practic mi-as dori ca asociatiile profesionale de care apartinem si la care cotizam, sa-si asume, public, pozitia fata de cele mai importante legi, ordine si ordonante.

 

Cititori :4774
Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1055 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Utile
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Utile

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact