Bilant

Corelatii si verificari Bilant 2013

Corelatii si verificari Bilant 2013

declaratii fiscale 2Am intrat in mai, luna depunerii bilanturilor pentru societatile comerciale. Pana in 30 mai, care pica intr-o zi de vineri, trebuie sa depuneti Bilantul aferent anului 2013.

In articolul de fata vom vedea care sunt corelatiile care trebuie sa le verificati pentru a avea un Bilant corect intocmit. Am sa va spun si cum sa faceti bilantul din Saga. Este foarte usor, trebuie sa stii numai cateva chestii.

Sa incepem!

In primul rand listezi o Balanta la 31.12.2013 pe Sumare conturi sintetice de gradul II la gradul I.

Mergi in Saga- Situatii  listari -Balanta -bifezi obtiunea din partea de jos “Sumare conturi sintetice de gradul II la gradul I”.

Inainte sa treci la intocmirea bilantului te uiti peste balanta de inchidere an. Sa nu aveti solduri finale cu minus, cumulatul la conturi sa corespunda cu sinteticele, sa nu aveti sold pe 581, soldul contului 542 se muta pe contul 461, soldurile cu minus la banca cont 5121 sau 5124 se muta pe contul 5191.

Generare Bilant prescurtat

Mergi in Saga- Situatii listari -Bilant -Actualizare date.

Nu trebuie sa aveti nici o corelatie marcata cu rosu. Daca aveti diferente de 1 leu intre formularul 10 “Bilant” si 20 “Cont de profit si pierdere”, il reglati in formularul 20 pe partea de cheltuieli. Este normal sa aveti aceste diferente, sunt din rotunjiri.

Corelatii intre formularele bilantului si balanta de verificare

Aceste verificari le fac si cei de la Finante sau alte controale pentru a vedea daca bilanul este corelat. Daca gasesc neconcordante o sa primesti o notificare de la “prietenii” nostri de la Anaf.

1. Corelarea Formularului 10 “Bilant” cu Formularul 30 “Date informative”

a) creante 2012 / 2013  =>Pozitia B II din bilant, sa fie la fel cu Pozitia VIII a creantelor adunate din Formularul 30.

Concret: Randul 6 “Creante” + 10 “Cheltuieli in avans” + 3 “Imobilizari financiare” din bilant, pe cele doua coloane, il verifici pe cumulatul de la pozitia VIII Alte informatii din Formularul 30, randurile 77 “Creanţe imobilizate” + 80 “Creanţe comerciale, avansuri acordate furnizorilor şi alte conturi asimilate” + 84 “Creanţe în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului “+ 92 Alte creanţe” )

b) banca si casa 2012 / 2013 => Pozitia B IV din bilant, verifici cu Pozitia VIII din formularul 30.

Concret: Randul 8 “Casa si conturi la banci” din bilant sa fie egal cu randurile 108 “Casa în lei şi în valută” +111 “Conturi curente la bănci în lei şi în valută” +116 “Alte conturi curente la bănci şi acreditive”, din formularul 30, Pozitia VIII.

Atentie! La randul 117 “Sume în curs de decontare, acreditive şi alte valori de încasat” se scade soldul contului 5328.

c) datorii 2012 /2013 => Pozitia D, G si I din bilant sa fie la fel cu Pozitia VIII din formularul 30.


Concret: Randul 11 “Datorii pana la un an” + 14 “Datorii mai mari de un an”+ 18 “Venituri inregistrate in avans” din bilant, sa fie egal cu randul 119 “Datorii” din formularul 30.

Atentie! Randul 123 “Dobanzi aferente imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni in sume brute (ct.1681)”  in general trebuie sa fie 0. Saga pune date automat, trebuie sa le stergeti.

Randul 141 “Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen lung” trebuie sa fie 0. Saga la fel pune sume, dvs le stergeti.

Randul 160 “Datorii fiscale cu bugetul statului” pentru a da corelatiile se scade soldul creditor al contului 4428.

2. Corelarea formularului 10 “Bilant” cu formularul 30 “Date informative” si cu Nota explicativa numarul 5 “Situatia creantelor si datoriilor”

Pe partea de creante si datorii trebuie sa verifici sa iti fie corelate datele cu Nota 5.

Total creante din Nota 5 trebuie sa fie egal cu randul 6 din bilant (sau formularul 10) si cu randurile 108+111+116 din formularul 30.

Total datorii din Nota 5 trebuie sa fie egal cu randul 11+14+18 din formularul 10 si cu randul 119 din formulariul 30.

3. Formularul 30 Pozitia XI Capital social

Randul 193, trebuie sa il completati cu valoarea capitalului subscris de persoanele fizice.

4. Formularul 40 “Situatia activelor imobilizate” trebuie corelat cu Nota explicativa 1 “Active imobilizate”.

Aici balanta pe clasa 2, cu Registrul de imobilizari si cu formularul 40 si Nota 1 trebuie sa fie corelate, sa aveti aceleasi valori.

5. La Nota explicativa 7 “Participatii si surse de finantare” trebuie sa completati anul curent si valoarea capitalului social subscris si varsat.

6.  Nota explicativa 8 “Informatii privind salariatii”se completeaza cu valoarea cumulata din balanta, a conturilor 641 si 645.

Verificarea declaratiei 100 cu bilantul si balanta

Verificari pentru platitorii de impozit pe profit: randul 65 din formularul 20 “Cont de profit si pierdere” a bilantului trebuie sa corespunda cu contul 691 din balanta si cu randul 10 din Declaratia 101 depusa.

Verificari pentru platitorii de impozit pe micro: verifici cumulatul de la declaratiile 100 depuse pe micro sa corespunda cu contul 698 din balanta si cu randul 66 din Formularul 20 “Contul de profit si pierdere” a bilantului.

Bianca Meze (3 Posts)

Numele meu este Bianca Meze si lucrez in domeniul contabil de aproximativ 3 ani. Lucrez cu 60 de firme pe luna in cadrul unui cabinet contabil din Oradea. Sunt stagiara Ceccar iar in trecut am urmat studiile de licenta in cadrul Universitatii din Oradea, specializarea contabilitate. Proprietar site http://www.ateliercontabilitate.ro


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Bilant

Numele meu este Bianca Meze si lucrez in domeniul contabil de aproximativ 3 ani. Lucrez cu 60 de firme pe luna in cadrul unui cabinet contabil din Oradea. Sunt stagiara Ceccar iar in trecut am urmat studiile de licenta in cadrul Universitatii din Oradea, specializarea contabilitate. Proprietar site http://www.ateliercontabilitate.ro

More in Bilant

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact