Contabilul incepator

542 – contul care defineste deplasarea

542 – contul care defineste deplasarea
Laurentiu Ianculescu

542 - contul care defineste deplasarea542 se foloseste ori de cate ori un salariat sau un administrator iau bani din casa sau din banca pentru o deplasare.

Unicitate

In cazul in care aveti mai mult de 1 (un) salariat sau 1 administrator, este bine sa folositi analitice pentru acest cont. In felul acesta veti sti in orice moment cat ati dat si cat trebuie sa recuperati in casierie. Nu puneti avansurile la gramada, intr-un singur cont, pentru ca nu veti avea niciodata o situatie reala a deplasarii banilor.

La inchiderea de luna – preferabil inainte de aceasta – verificati soldul contului 542 si vedeti daca cei care au luat bani au adus si documentele justificative corespunzatoare. Mai exact, veti afla daca si-au facut decontul sau nu. In situatia in care nu aveti documente, instiintati-i in scris pe respectivii, iar daca situatia o cere, opriti-le diferenta de bani pe statul de plata – unii sunt atat de delasatori, incat au impresia ca departamentul de contabilitate este obligat sa produca documente pe banda rulanta, inclusiv sa le scrie deconturile sau ordinele de deplasare.

Inregistrari contabile

Daca intre timp ati primit de la salariati vreo factura pe care acestia au achitat-o cu cardul firmei, direct, faceti urmatoarele inregistrari:

6xx      = 401

4426

Daca factura are TVA nedeductibil, mai faceti si urmatoarea inregistrare:

6xx         =   4426


Ca sa inchideti factura, faceti:

401     =     542

La extrasul de cont faceti:

542    =  5121

sau

542    =   5131

Pentru ca la extras veti avea toate cheltuielile achitate cu cardul de firma, de catre salariatul / administratorul respectiv.

In felul acesta ii obligati pe toti salariatii, administratorii de firma, sa faca un decont corect, care sa contina toate cheltuielile facute de ei din avansul primit. Altfel, multi vor face decont cand isi vor aminti, peste luni de zile, iar facturile vi le vor fi dat intre timp. Daca facturile au fost platite cash, dar nu au fost atachate unui decont si le puneti direct pe cheltuiala, este clar ca decontul va fi denaturat cu suma respectiva.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact