Contabilul incepator

Ce faci cand angajezi primul salariat

Ce faci cand angajezi primul salariat
Laurentiu Ianculescu

Sa presupunem ca ai firma si vrei sa iei primul salariat. Bineinteles, decizia cea mai buna este sa ai un contabil care stie sa-si faca treaba si acre sa te scuteasca de drumuri. Dar chiar si asa, trebuie sa stii care sunt pasii, pentru ca un administrator de firma care semneaza tot ce i se pune in fata dar nu stie despre ce e vorba…

Vezi care este salariul minim pe economie

 • 1. Primul pas este sa gasesti salariatul si sa vezi care este salariul minim obligatoriu in perioada respectiva – in ultimii ani s-a schimbat de cateva ori. Salariul pe care i-l vei da trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim obligatoriu.
 •  2. Inainte sa-I faci contract, il inregistrezi in REVISAL. Inregistrarea in Revisal se face cu o zi (minim) inainte ca salariatul sa-si inceapa activitatea.
 •  3. Il pui sa semneze urmatoarele declaratii:
  •  a. Ca cel de la tine este singurul loc de munca (gasesti model aici) sau, daca mai este angajat si in alta parte, sa semneze, pe propria raspundere ca mai lucreaza si la firma _______. Ai model aici.
  •  b. Il pui sa semneze o solicitare de angajare adresata administratorului de societate. Ai un model aici.
  •  c. Il pui sa semneze o declaratie prin care spune ca medicul lui de familie apartine de Casa de Sanatate_____ . Fiecare medic de familie are contract cu o anumita casa de sanatate. Ai un model aici.
  •  d. Il pui sa semneze o declaratie daca are copii sau alte persoane in intretinere. Daca are minori in intretinere trebuie sa te asiguri ca sotul sau sotia angajatului tau nu au trecut copiii pe contractul lor de munca. Ai un model aici.
  •  e. obligatoriu trebuie sa semneze fisa postului, protectia muncii si sa iti aduca fisa de post, completata, de la cabinetul de medicina muncii cu care firma ta are (si daca nu are, trebuie sa-si faca) contract de prestari servicii.
  •  f. Il pui sa semneze contractul de munca. Apoi trebuie sa te asiguri ca lunar vei avea fisa de pontaj semnata de angajat. Fisa de pontaj o poate face oricine sub forma unui tabel in care sunt trecute numele persoanei si zilele din luna. La fiecare zi trebuie sa treci numarul de ore lucrate de angajat, iar fisa sa fie, la final de luna, semnata de administrator si de angajat pentru a fi sigur ca acesta nu contesta orele sau ca nu revendica ore suplimentare de plata. Un model de contract de munca valabil la data de 15.09.2011 gasesti aici.

 Contractul Individual de Munca si 010

 • 4. Dupa ce ai contractul, semnat pe fiecare pagina in parte si de tine si de angajat – au existat discutii ca se inlocuiau paginile si ca ramanea doar ultima pagina cu semnatura – cu o copie mergi la Administratia Financiara, completezi declaratia 010 in 2 exemplare, la una anexezi copia de pe contract si una de pe Revisal si o  lasi acolo, iar pe una vei obtine viza administratiei ca ai depus declaratia de luare in evidenta ca platitor de contributii pe salariu.

Certificatul digital

 • Daca nu stii ce este si cum se obtine, gasesti toate informatiile in articolul de aici:

https://www.faracontabilitate.ro/cum-sa-fac/certificat-digital/#axzz2cEtp7X6G

Procura pentru 112

Dupa ce inregistrezi 010 va trebui sa ai grija ca lunar  (sau trimestrial, in functie de perioada fiscala pe care o aveti) sa trimiti declaratia 112 (si, fireste, sa nu uiti sa-ti platesti impozitele pentru a nu avea probleme cu Fiscul). Ca sa poti trimite 112 ai nevoie de procura notariala. Cand ai procura, completezi formularul 150, il printezi, anexezi copie de pe CUI si de pe buletin, pui si procura in original si pe toate le depui la Administratia de care apartii pentru a obtine permisiunea de depunere online. Fireste, ca sa poti trimite online ai nevoie de semnatura digitala.


Pentru a gasi mai usor formularul 150, puteti intra aici sa vedeti care sunt pasii pentru completare:

https://www.faracontabilitate.ro/utile/unde-gasiti-formularul-150-pentru-depunerile-online/#axzz2cEtp7X6G

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact