Contabilul incepator

Cine conduce o firma: asociatul sau administratorul

Cine conduce o firma: asociatul sau administratorul
Laurentiu Ianculescu

firma                      Multi dintre cei care isi fac firme au impresia ca a fi asociat este totuna cu a fi administrator si se baga in toate deciziile pe care administratorul le ia. Vrea el sa controleze el pentru ca, vezi doamne, el a bagat banii si doar n-o sa-l lase pe altul sa o faca. Cu toate astea, cei care isi cunosc interesul vor lasa administratorul sa-si faca treaba. Pentru ca, cel care conduce o firma este administratorul ales. El raspunde pentru toate deciziile luate in firma. Asociatul nu are responsabilitati privind gestiunea si administrarea firmei, totul cazand pe umerii administratorului.

 

Da, Administratorul este ales prin hotarare AGA, conform Actului Constitutiv. Acolo, in Actul Constitutiv, la Administratori, se prevad puterile administratorului si modul in care el isi va desfasura activitatea. Iar intre 2 hotarari ale Adunarii Generale a Asociatilor (sau Actionarilor), deciziile le va lua Administratorul. Deci daca Administratorul decide si semneaza un contract cu o societate, el nu are nevoie de acordul asociatilor, iar contractul semnat de el trebuie respectat, in caz contrar firma putand ajunge in instanta si putand chiar sa fie executata silit. Chiar daca asociatii intrunesc o sedicnta extraordinara a Adunarii generale, ei nu pot schimba decizia Administratorului. Il pot schimba pe Administrator, dar sunt obligati sa accepte toate deciziile luate de acesta anterior Adunarii Generale. Daca se va schimba Administratorul, noul Administrator poate rezilia contractul, dar doar respectand clauzele contractuale.


 

In general, pentru munca lui Administratorul este remunerat cu un salariu. In schimb, asociatii vor primi dividende, daca societatea va avea dividende.

 

Pe de alta, un Administrator “descurcaret” va sti mereu sa scoata bani din buzunarele asociatilor, chiar si cand firma nu e pe profit. Am intalnit cazuri de Administratori care falimentasera cateva firme si de fiecare data gasea alti oameni care sa creada in el. Le expunea un plan de afaceri pe minim 2-3 ani, cu investitiile de care avea el nevoie, le facea calcule de cati bani are nevoie penrtu salarii, impozite etc, iar primul lucru pe care il realiza era sa-si dea un salariu foarte mare. Aici era si vina asociatilor pentru ca nu stiau cum sa controleze activitatea Administratorului, iar acesta profita de naivitatea lor. Deci, daca vreti sa va luati un Administrator, fiti in fiecare luna cu un ochi si pe actele contabile. Si neaparat, sa aveti minim o sedinta la 2 saptamani, cu acte in fata, pentru a vedea daca planul initial este urmat sau daca deja au inceput sa apara mici modificari pe care Administratorul le pune pe seama pietei, a caderii valutei sau mai stiu eu ce motiv.

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact