Contabilul incepator

Cum poti evita ca o Conventie sa fie declarata CIM

Cum poti evita ca o Conventie sa fie declarata CIM
Laurentiu Ianculescu

Verificand foarte bine conditiile de Conventie, conditii care trebuie sa apara trecute, in primul rand, in contract.

Activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii

Cu alte cuvinte, Prestatorul trebuie sa se descurce pe cont propriu, cu propriile sale mijloace materiale si intelectuale. Atentie: nu se interzice ca Prestatorul sa utilizeze resursele Beneficiarului.

Persoana fizica isi alege singura locul si modul de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru

Normele la Noul Cod fiscal mentioneaza ca trebuie indeplinite cumulativ conditiile de alegere a locului de desfasurare a activitatii, a programului de lucru si modul de desfasurare a activitatii. Asta inseamna ca in contract, in Conventie, partile sunt de acord ca Prestatorul sa desfasoare activitatea intr-un anumit loc, mod si interval de timp.

Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti

Asta nu inseamna obligatoriu ca persoana respectiva sa desfasoare obligatoriu activitate pentru mai multi Beneficiari. El o poate face oricand (si e bine sa apara aceasta clauza in contract), dar nu va putea fi gasit vinovat daca prestarile lui sunt pentru acelasi Beneficiar.

Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii

Vorbim iarasi de o optiune si nu de o obligativitate. Ceea ce trebuie demonstrat e faptul ca Prestatorul nu este dependent de Beneficiar, ci presteaza independent activitate pentru acesta.

Raspunderea pentru activitatea desfasurata revine persoanei fizice ce desfasoara activitatea


Normele la Cod mentioneaza: „Riscurile asumate de prestator pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii”.

Activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara

Asta nu inseamna ca Prestatorul este obligat sa foloseasca doar propria sa baza de date, chiar daca in norme s-a introdus specificatia de PREDOMINANT: “… in desfasurarea activitatii persoana fizica utilizeaza predominant bunurile din patrimoniul afacerii….”.

In fond, cine poate demonstra cat la suta din baza materiala proprie a fost folosita si cat la suta din baza Beneficiarului?!

Persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei

Acest criteriu poate fi indeplinit de catre prestatorul de activitate doar daca presteaza activitati ocazionale ca formator, profesor, expert contabil, arhitect, consultant fiscal etc. (persoane ce fac parte dintr-un corp/ordin profesional). Cu alte cuvinte, cel care desfasoara o activitate pe baza expertizei si experientei profesionale dobandite pana la ora respectiva.

 

Oricum, in orice situatie in care ANAF-ul va sustine ca nu e clara situatia, aduceti-va aminte ca, dupa Noul Cod de procedura fiscala, daca prevederile legislatiei fiscale raman neclare, acestea se interpreteaza in favoarea contribuabilului/platitorului.

 

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact