Contabilul incepator

Cum puteti semna un Bilant Contabil

Cum puteti semna un Bilant Contabil
Laurentiu Ianculescu

BilantCum puteti semna legal un bilant contabil

Dupa cum am mai scris si cu alta ocazie, Legea 82/1991, cu modificarile la zi, permite ca intocmirea si semnarea bilanturilor economice sa se faca de catre urmatoarele persoane:

1. Persoane fizice autorizate CECCAR (Experti contabili);

2. Persoane juridice autorizate CECCAR (firme de contabilitate);

3. Directorul economic;

4. Contabilul sef;

5. Alta persoana imputernicita potrivit legii.

Cine este Alta persoana imputernicita potrivit legii

Este persoana care inlocuieste Directorul economic si Contabilul sef cand acestia nu sunt disponibili sa semneze Bilantul.

 

Ce conditii trebuie sa indeplineasca Alta persoana imputernicita potrivit legii

Cumulativ, acea persoana trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

-sa fie angajat in firma;

-sa aibe studii economice superioare;

-sa tina locul, prin imputernicire legala, Directorului Economic si Contabilului Sef cand acestia nu sunt disponibili.

 

In aceasta situatie, cum poate fi semnat bilantul contabil de catre firmele mici care nu-si permit sa colaboreze cu un expert contabil?


Portita se numeste ANGAJAREA unei persoane, care are studii economice, pe post de Contabil Sef sau Director Economic. Pentru o singura zi. De fapt contractul de angajare il faci pe perioada nedeterminata si a doua zi faci incetarea contractului – e alegerea fiecaruia si orice angajator sau salariat se poate razgandi si de a doua zi sa nu mai vina la birou.

Daca normele ar fi drastice, atunci ar fi imposibila angajarea pe post de Contabil Sef, pentru ca acest post necesita nu doar studii economice superioare ci si vechime in munca de contabilitate. Ganditi-va ca oricare dintre voi depune cerere de angajare, la orice firma mare, pentru postul de Director economic sau contabil sef. Daca anterior nu ati avut vechimea corespunzatoare, nici macar nu veti participa la interviurile preliminare. Si atunci de ce ar trebui sa fie altfel in cazul semnarii bilantului contabil?!

Dar normele nu sunt foarte riguroase si atunci un administrator, sa zicem, poate angaja o amica, cunostinta etc, care are studii economice superioare, sa semneze bilantul din pozitia de director economic sau contabil sef.  Mai ales daca administratorul stie sa intocmeasca bilantul si singura problema o are cu dreptul de semnatura.

 

Atentie!

Nu poate semna ca Alta persoana imputernicita, pentru ca aceasta persoana, conform legii, este cea care tine locul directorului economic si contabilului sef. Deci existenta acestei persoane este legata de existenta celorlalte. Ori o firma mica care nu are director economic sau contabil sef nu poate avea nici aceasta alta persoana imputernicita.

Dar trebuie sa urmati pasii de mai jos:

1. Inscrieti salariatul in Revisal cu o zi inainte de inceperea activitatii.

2. Depuneti 010 la administratia financiara (daca nu mai aveti si alti salariati), pentru a va lua in evidenta cu contributii salariale. Aici aveti nevoie de o copie de pe contractul de munca si o copie de pe inscrierea in Revisal.

3. Semnati bilantul.

4. Semnati incetarea contractului, de comun acord, a doua zi si declarati incetarea in Revisal.

5. Mergeti la Administratia Financiara cu alt 010 (daca era singurul salariat) pentru scoaterea din evidenta cu salariati. Trebuie sa anexati copie de pe decizia de incetare si de pe Revisal.

 

In fapt, puteti merge la Administratia Financiara o singura data, cu ambele declaratii, pentru ca depunerea de 010 o puteti face intr-un termen de 30 de zile. Iar voi aveti nevoie de doar 1 zi.

 

In felul acesta puteti semna legal bilantul contabil. Trebuie insa sa va faceti socoteala de acasa, sa vedeti daca drumul pana la ITM pentru parola si user, drumul pana la Administratia Financiara pentru 010 si impozitele platite, chiar si pentru o singura zi,  nu costa mai mult decat o colaborare cu un expert contabil.

 

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact