Contabilul incepator

cum trebuie sa intocmesti si sa verifici principala declaratie de TVA, Declaratia 300 sau Decontul de TVA

cum trebuie sa intocmesti si sa verifici principala declaratie de TVA, Declaratia 300 sau Decontul de TVA

DECONT DE TVACum se face Decontul de TVA

Vreau sa analizam cum trebuie sa intocmesti si sa verifici principala declaratie de TVA, Declaratia 300 sau Decontul de TVA.

De unde descarci Decontul de TVA?

Pentru a descarca formularul intri aici.

Intocmirea Decontului de TVA

Decontul de TVA este generat din programul de contabilitate pe baza informatiilor introduse in ecranele de intrari si iesiri.

Eu recomand programul de contabilitate Saga Software. In Saga mergi la Situatii-listari -> ecranul Jurnale de cumparari/vanzari -> Decont TVA -decl 300. Pentru a prelua datele din jurnale apesi butonul Actualizare date.

Verificarea Decontului de TVA

Dupa ce s-a populat formularul cu date, treci la verificari.

Decontul de TVA se verifica cu Jurnalele de cumparari, vanzari si balanta. Randul 1 la 17 se verifica cu Jurnalul de vanzari, randul 18 la 32, se verifica cu Jurnalul de cumparari iar randul 33 la 42 se verifica cu Balanta.

  • Verificari cu Jurnalul de vanzari:

Randul 1 la 3.1 corespunde cu pozitia 12 “Livrari externe cu drept de deducere” din Jurnalul de vanzari. Randul 1 la 3.1 trebuie sa corespunda si cu Declaratia 390 litera L -Livrare intracomunitara adunat cu P -Prestare intracomunitara. Regularizarile pentru intracomunitare aferente randurilor 1 la 3.1 se trece pe randul 4 din decont.

Taxarea inversa apare numai in Jurnalele de cumparari pozitia 17-11 iar in decont apare la randurile 5 si 5.1 pe partea de TVA colectat 4427 si la randurile 18 si 18.1 pe partea de TVA deductibil 4426. Regularizarile la taxarea inversa se trece la randurile 6 si 19.

Importul pentru persoanele care au primit certificat de amanare a platii TVA  (Art. 157, Alin.4 si 5 Codul Fiscal) se trece la randurile 7 si 7.1 pe partea de TVA colectat 4427 si la randurile 20 si 20.1 pe partea de TVA deductibil 4426. Regularizarile la importul acesta se trec pe randul 8 si randul 21.

Atentie: sumele de la taxare inversa si import apar pe randurile corespunzatoare la 4427 si 4427 cu aceasi valoare.

Randul 9 corespunde cu pozitia 21-22, plus pozitia 6-7 din Jurnalul de vanzari.

Randul 10 corespunde cu pozitia 8-9, plus pozitia 23-24 din Jurnalul de vanzari.

Regularizarile pentru TVA colectat se trece pe randul 16.

Randul 17 pentru a corespunde cu Jurnalul de vanzari trebuie sa adunati suma de la TVA a pozitiilor 8-9, 23-24 cu TVA la incasare pozitia 21-22, 6-7.


Tradus: adunati TVA-ul pentru facturile la care incasarea s-a facut la data facturii cu TVA la incasare, TVA-ul exigibil adica cel pentru facturile care s-au incasat.

  • Verificari cu jurnalul de cumparari:

Randurile 18 la 21 le-am tratat mai sus.

Randul 22 corespunde cu pozitia 6-7 + pozitia 21-22 din Jurnalul de cumparari. La pozitia 6-7 apare si importul pentru care beneficiarul plateste TVA in vama si celelalte taxe vamale.

Randul 23 corespunde cu pozitia 8-9 + 23-24 din Jurnalul de cumparari.

La randul 26 este trecuta baza pentru achizitiile de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA, corespunde cu pozitia 10 din Jurnalul de cumparari.

Intre randul 27 si 28, pe partea de TVA pot exista diferente in cazul in care societatea are intrari pentru care TVA este nedeductibil integral si pentru cazul in care avem achizitii pentru care TVA este deductibil 50% (combustibil, piese, etc.). Randul 28 trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu randul 27.

Pentru a verifica valoarea randului 28, mergeti la Jurnalul de cumparari -> in partea dreapta aveti Toate facurile -> mergeti pe Nedeductibil 50%, TVA-ul il impartiti la 2 -> mergeti la Intrari nedeductibile si adunati TVA-ul. Jumate din TVA-ul de la Nedeductibil 50% adunat cu TVA-ul de la Nedeductibil intregral, trebuie sa va dea valoarea de pe randul 28. Indicatiile le-am dat pentru cei care lucreaza in programul de contabilitate Saga.

Regularizarile pentru TVA deductibil se trec pe randul 30.

  • Verificari cu balanta de verificare:

La sfarsitul perioadei fiscale (luna sau trimestru), putem avea doua posibilitati, sa ne iasa TVA de recuperat sau TVA de plata.

TVA de recuperat -> Randul 33 trebuie sa corespunda cu contul 4424 din inchiderea TVA-ului pentru perioada fiscala la care depunem decontul.

TVA de plata -> Randul 34 trebuie sa corespunda cu contul 4423 din inchiderea TVA-ului pentru perioada fiscala la care depunem decontul.

Daca in decontul de TVA depus pentru perioada fiscala anterioara ati avut TVA de recuperat sa nu uitati sa il preluati pe randul 38.

Ultima verificare care trebuie sa o faceti este: randul 41 respectiv randul 42 trebuie sa corespunda cu soldul final din balanta pe conturile 4423 respectiv 4424.

Mai trebuie sa verificati sa fie inchise conturile de TVA 4426 si 4427, adica sa nu aiba sold final.

 

Articol scris de Bianca Meze

www.ateliercontabilitate.ro

Bianca Meze (3 Posts)

Numele meu este Bianca Meze si lucrez in domeniul contabil de aproximativ 3 ani. Lucrez cu 60 de firme pe luna in cadrul unui cabinet contabil din Oradea. Sunt stagiara Ceccar iar in trecut am urmat studiile de licenta in cadrul Universitatii din Oradea, specializarea contabilitate. Proprietar site http://www.ateliercontabilitate.ro


Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator

Numele meu este Bianca Meze si lucrez in domeniul contabil de aproximativ 3 ani. Lucrez cu 60 de firme pe luna in cadrul unui cabinet contabil din Oradea. Sunt stagiara Ceccar iar in trecut am urmat studiile de licenta in cadrul Universitatii din Oradea, specializarea contabilitate. Proprietar site http://www.ateliercontabilitate.ro

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact