Contabilul incepator

Inventariere anuala a stocurilor

Inventariere anuala a stocurilor
Maria Mihaela Benki

inventariereStabilirea stocurilor se face prin numarare, cantarire, masurare sau cubare, dupa caz. Bunurile aflate in ambalajele originale intacte nu se desfac decat prin sondaj.

La lichidele a caror cantitate efectiva nu se poate stabili prin transvazare si masurare, continutul vaselor – stabilit in functie de volum, densitate, compozitie etc. – se verifica prin scoaterea de probe din aceste vase, tinandu-se seama de densitate, compozitie si de alte caracteristici ale lichidelor, care se constata fie organoleptic, fie prin masurare sau probe de laborator, dupa caz.

Materialele de masa ca: ciment, otel beton, produse de cariera si balastiera, produse agricole si alte materiale similare, ale caror cantarire si masurare ar necesita cheltuieli importante sau ar conduce la degradarea bunurilor respective, se pot inventaria pe baza de calcule tehnice.

In cazul productiei in curs de executie se inventariaza atat produsele care nu au trecut prin toate fazele (stadiile) prelucrarii impuse de procesul tehnologic de productie, cat si produsele care, desi au fost terminate, nu au trecut toate probele de receptionare tehnica sau nu au fost completate cu toate piesele si accesoriile lor. In cadrul productiei in curs de executie se cuprind, de asemenea, lucrarile si serviciile in curs de executie sau neterminate.

Formularele cu regim special se inscriu in listele de inventariere in ordinea codurilor, pentru a se putea stabili cu usurinta integritatea acestora.

Plusurile de inventar pentru stocuri

Produsele si productia in curs de executie

Valoarea plusului 33,34 – Conturi de stocuri = 711 – Variatia stocurilor Valoarea plusului

Stocurile cumparate 


Valoarea plusului 30, 31, 32, 35, 36, 37 – Conturi de stocuri = 60 – Cheltuieli privind stocurile Valoarea plusului

Observatie: Se recomanda stornarea in rosu sau utilizarea unui cont de venituri, respectiv:

(Valoarea plusului) 60 – Cheltuieli privind stocurile = 30, 31, 32, 35, 36, 37 – Conturi de stocuri (Valoarea plusului)

Sau

Valoarea plusului 30, 31, 32, 35, 36, 37 – Conturi de stocuri = 758 – Alte venituri din exploatare Valoarea plusului

Minusuri la inventar pentru stocuri

Produsele si productia in curs de executie

Valoarea minusului 711 – Variatia stocurilor = 33,34 – Conturi de stocuri Valoarea minusului

Stocurile cumparate

Valoarea minusului 60 – Cheltuieli privind stocurile = 30, 31, 32, 35, 36, 37 – Conturi de stocuri Valoarea minusului

In cazul in care minusul se datoreaza unor calamitati naturale pe debit se va folosi contul 671 „Cheltuieli privind calamitatile si alte evenimente extraordinare”.

Pentru minusurile neimputabile si pentru cele constatate peste normele legale imputabile se datoreaza TVA, acest lucru reflectandu-se prin inregistrarea:

635 – Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 4427 – TVA colectata

 

Maria Mihaela Benki Maria Mihaela Benki (112 Posts)

Economist


Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Pentru comentarii Click aici

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact