Contabilul incepator

Tratamentul fiscal pentru BACSIS

Tratamentul fiscal pentru BACSIS
Laurentiu Ianculescu

bani 1In primul rand ar trebui sa vedem ce este considerat drept BACSIS.

Din punct de vedere fiscal, bacsis este considerat orice rest pe care clientul NU il ia, ca si orice suma de bani pe care clientul multumit o lasa, suplimentar fata de costul bunului sau serviciului respectiv, pentru a-si arata multumirea.

Foarte important!

 Intrucat BACSISUL nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, el este scutit de TVA!

Firmele NU au voie sa conditioneze prestarea unui serviciu de existent unui bacsis. In situatia in care casa de marcat nu functioneaza, atunci firma este obligata sa emita chitante pentru incasarea bacsisului.

Firmele decid prin regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau sunt distribuite salariatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat pentru a fi prezentat organelor de control.

Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor.

Exemplu:

O fima a vandut marfuri cu amanuntul la pretul de 5.000 lei, TVA 24%, iar bacsisul incasat in aceasta perioada si care este reflectat separat in Raportul Z a fost de 200 lei. Politica firmei este de a distribui salariatilor sumele aferente

bacsisului incasat. In contabilitate se vor face urmatoarele inregistrari:

4111  Clienti                       =    707   Venituri din vanzarea marfurilor

4427            TVA colectata

6.200lei  = 5.000lei


1.200lei

Separat, dupa emiterea vanzarii de marfa, se evidentiaza, separat, bacsisul:

 

4111 = 708 (sau 7588)    200 lei

La sfarsit de luna se distribuie bacsisul catre salariati

641 = 421   200lei

Retinerea impozitului pe venit in suma de lei (200 lei x 16%):

421   =  444 32 lei

In loc de 641 puteti folosi 6421 – Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor.

 

Foarte important!

Spre deosebire de celelalte avantaje salariat la care colectati contributii sociale, bacsisul NU este cuprins in baza de impozitare a contributiilor sociale si deci nu veti colecta impozitele aferente (la data scrierii acestui articol).

Daca entitatea ar fi pastrat sumele aferente bacsisului, atunci ar fi efectuat doar prima inregistrare contabila, iar venitul ar fi fost impozitat fie cu 16% (daca firma este platitoare de impozit pe profit), fie cu 3% (daca este microintreprindere):

4111= 708 (sau 7588)  200lei

Laurentiu Ianculescu Laurentiu Ianculescu (1077 Posts)

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services


View Comments (1)

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Contabilul incepator
Laurentiu Ianculescu

Expert Contabil - Membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - Tel: 07 27 57 17 97, Master Count Services

More in Contabilul incepator

Vrei sa fii primul care citeste articolele noastre? Simplu, aboneaza-te la newsletter-ul nostru! Adauga adresa ta de email aici:

Nota: Continutul site-ului faracontabilitate.ro poate fi utilizat exclusiv in scopuri personale. Reproducerea integrala sau partiala a textelor din site-ului www.faracontabilitate.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al faracontabilitate.ro. Echipa redactionala a site-ului incearca sa furnizeze VIZITATORILOR informatii cat mai corecte, din surse autorizate. Cu toate acestea, site-ul faracontabilitate.ro nu poate garanta corectitudinea tuturor informatiilor publicate. In cazul informatiei cu caracter juridic, VIZITATORILOR le este recomandat sa verifice corectitudinea informatiei si din alte surse. Informatia este prezentata gratuit si fara garantii, de aceea site-ul faracontabilitate.ro nu este raspunzator de eventualele daune survenite in urma utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de acest site. Siteul www.faracontabilitate.ro nu poate fi facut raspunzator pentru erorile aparute in unul din materialele prezentate si nici pentru modul in care un VIZITATOR al site-ului utilizeaza in orice fel informatia prezentata in acest site. |   © 2011-2015 Fara Contabilitate
  Termeni si conditii    |    Protectia datelor cu caracter personal    |    Contact