
In primul rand ar trebui sa vedem ce este considerat drept BACSIS.
Din punct de vedere fiscal, bacsis este considerat orice rest pe care clientul NU il ia, ca si orice suma de bani pe care clientul multumit o lasa, suplimentar fata de costul bunului sau serviciului respectiv, pentru a-si arata multumirea.
Foarte important!
Intrucat BACSISUL nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, el este scutit de TVA!
Firmele NU au voie sa conditioneze prestarea unui serviciu de existent unui bacsis. In situatia in care casa de marcat nu functioneaza, atunci firma este obligata sa emita chitante pentru incasarea bacsisului.
Firmele decid prin regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau sunt distribuite salariatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat pentru a fi prezentat organelor de control.
Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor.
Exemplu:
O fima a vandut marfuri cu amanuntul la pretul de 5.000 lei, TVA 24%, iar bacsisul incasat in aceasta perioada si care este reflectat separat in Raportul Z a fost de 200 lei. Politica firmei este de a distribui salariatilor sumele aferente
bacsisului incasat. In contabilitate se vor face urmatoarele inregistrari:
4111 Clienti = 707 Venituri din vanzarea marfurilor
4427 TVA colectata
6.200lei = 5.000lei
1.200lei
Separat, dupa emiterea vanzarii de marfa, se evidentiaza, separat, bacsisul:
4111 = 708 (sau 7588) 200 lei
La sfarsit de luna se distribuie bacsisul catre salariati
641 = 421 200lei
Retinerea impozitului pe venit in suma de lei (200 lei x 16%):
421 = 444 32 lei
In loc de 641 puteti folosi 6421 – Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor.
Foarte important!
Spre deosebire de celelalte avantaje salariat la care colectati contributii sociale, bacsisul NU este cuprins in baza de impozitare a contributiilor sociale si deci nu veti colecta impozitele aferente (la data scrierii acestui articol).
Daca entitatea ar fi pastrat sumele aferente bacsisului, atunci ar fi efectuat doar prima inregistrare contabila, iar venitul ar fi fost impozitat fie cu 16% (daca firma este platitoare de impozit pe profit), fie cu 3% (daca este microintreprindere):
4111= 708 (sau 7588) 200lei
Facebook
Google+
LinkedIn
RSS